Unique Frenz

Tuesday, December 27, 2011

Hari kedua minggu orientasi tadika Raudhah Imtiaz

yep!!..

hari ni hari kedua baby gi skoloh..

best gi skoloh..

ada saing..

tapi sorang je saing baby..

nama dia @#$%^^&**

mama suke je bile baby kabo ke mama nama saing baby...

mama kata mama dok paham..

zzzamme xdok skoloh tu...zzzamme skoloh lain...

ipang pun skoloh lain..



tutoh skoloh baby...

comey skoloh baby..

ada cekgu baik..ada cekgu bekeng

cekgu ma bekeng skali...macam mama


hari ni cekgu ajar wat gelang di skoloh..

gelang macang jam gitu..

comey dok mama???


cekgu bagi belon skali...

cakelat 2tir...

baby suka gi skoloh...

esok baby nk gi skoloh pulok..

nanti esok baby kabo plok menda hok cekgu suh wat deh!!!

Minggu Orientasi bb n kakak di tadika Raudhatul Imtiaz


Semalam...
1st day bagi bb jejak kaki ke alam sekolah...
juga 1st day juga utk kakak pi tadika Raudhah..

baby???

eksited mungkin...xde perasaan mungkin...

xtahu la mama... ;)

tapi bgn pagi...kakak bangun dulu sebab nk buktikan kat adik yg kakak dh cerdik..bangun xyah pujuk2...

baby...terpaksa mama dukung keluar..
mata still pejam masa buka baju nk mandi...still nk peluk mama..

uh uh...patutla kakak jelez...kalau adik mama peluk sokmo...

#kakak pun mama selalu peluk ye...kakak je yg xperasan..*perasaan yg sama mama rasa masa mama ada adik dulu...hehe...so xsalah kalau kakak rasakan yg sama...

...

hari pertama orientasi
(mbik tutoh...orientasi bagai...dh macam org nk masuk U dh rupanya)

v
v
v

mama n abah luang masa hantar kakak n baby pi sekolah...

kakak dh jumpa kwn...2orang katanya...

baby pun dh kenal sorang kwn..nama xingat

pi sekolah lenggang kangkung sebab cekgu xbg bawa beg...alatan sekolah semua sekolah dh provide...

minggu orientasi...hanya 2jam di sekolah...mula 8.30pg...balik 10.30pg..


* yg mama suka pasal sekolah tu... sblm balik kena salam n kiss cekgu...ucap terima kasih cekgu sebab ajar...
#dgn cara tu...dapat didik anak2 hormati cekgu...bila dia hormat cekgu...dia akan dengar ckp cekgu...bila dia dengar cakap cekgu...barulah ilmu dia akan berkat...Insya Allah...

study leklok ye anak mama!!!! :)





Sunday, December 18, 2011

Sesekali berdua... Look Out Point Ampang

Look Out Point!!!

setiap kali naik KL...mesti lalu situ...

setiap kali lalu..mesti berangan nk naik atas sana..

cam best je nampak org pi...keta sentiasa penuh..

angan2 tu dh lama dh...masa baru kawin...masa tu kami belum ada keta...

motor kapcai abah ada lar...hehe..

tapi wpun motor kapcai.. banyak kenangan tue...

pi kerja bermandikan hujan...panas...berdua... (mata renung syiling) :)

hinggalah kami dh ada anak dua...tak jugak naik..

dok tahu kenapa....

nk kata jauh..lalu sokmo situ...

nk kata susah nk naik...dok pong..


ntah la...xde masa yg sesuai kot...


dan... baru2 ni...9/12/2011..

masa kami kt KL...

tiba2 je abah ajak kuar..

tgk jam pukul 12mlm..

aikk...abah!! biar betul...

nk gi k dok? abh tanya..

nak nak nak....

anak??

tinggal umah la...


mama senyum...ok...siap!!!

kejap je dr rumah..dlm setengah jam mungkin..


naik atas...uihhh...org penuh lagi..ingatkan dh tengah mlm...org dh kurang..

sebab tu org kata KL...malam masih muda beb!! hehe...

Kt atas tu...usha punya usha...mcm semua kedai dipenuhi org cina..

hati berdetik..eyh...Halalan toyyiban k dok makanan sini ni...

jalan...jalan...tgk adalah satu kedai org arab...

"Please Come In"

mama usha menu situ

"dont worry...Halal"

hehe...mcm dia tahu tahu je apa yg kami pikir...

so masuk jelah...

kat situ kami dikelilingi oleh pak arab...uishhh..terdetik..aku kt negara sendiri ke ni :)


so kami lepak kt port ni...view memang mabeles..kan???





Kami pesan... set roti sandwich tuna..

sebab dh tengah mlm kan...xleh mkn byk2...

itu pun dh full sgt2 dh..

sedappppp... harga not bad... lebih kurang RM9++




Pastu Banana Split...pun sedap..

tapi harga mahal lah bg mama yg jakun ni..

kalo setakat pisang..campur ais krim 5,6 scoope...kat umah pun bley buat..

xde la sampai belas2 hengget...

hek eleh..dh nk mkn tp banyak songeh kan...tp..sedap sedap sedap





Pastu air jus...apa ntah..

sedap sedap sedap...





xbanyak pun gambar abah n mama..sebab susah sket nk amik gambar berdua ni..lagipun lightning situ cam xcantik tuk amik gambar..lagi2 guna galaxy tab ni..

mbik ko..besar gedabak nk amik gambar... kamera xbawak...

ala..yg ada pun xbley pulas2 kat depan pun...hiks


tapi masa nk balik..sempat jugak bergambar kenangan di atas parkir itu.. (parkir ke??)

tempat tu sebenarnya utk pak arab isap shisha..

suh one guy tolong amikkan...

abah tanya.. r u iranian..

no..bangladesh...

hahaha...dh muka sebijik cam pak arab...





so,..mlm tu abah n mama berdua je kuar dating...bila lagi kan nk kuar berdua..anak org tolong jaga...kalau kt umah...berchenta la nk bercinta gitu..hehe...

Wednesday, December 14, 2011

Tragedi gerhana bulan..sob sob

ehem..ehemm...

semangat layout baru..

baru siap tukar..

ececeh...


cam serabut sikit kan..

tp xkesah la..

asal nampak 2budak kecik tu

hati yg serabut jadi clean n clear jek.. ;)

.
.
.

okeh..ekceli yg citer pasal tragedi gerhana bulan..

dah lama kan citer gerhana bulan tu...

ahhh...xkesah je pun...

.
.
kalau awie sibok ngan tragedi oktober dia..

mama nk sibuk jugok la pasal tragedi gerhana bulan hari tu...

kisah yg memang besh...

dan terselit jugak yg memang.. sangat.. dan very2 xbest la

.
.
.
..awwalan nya..

mama adik beradik plan nk ke D Lost World of Tambun

dimalam gerhana bulan tu..tanggal 10/12/11

janji lar nk pi makan2 di Restoran Rumah Thai
.
.
okeh before that..

proudly to say that

owner Restoran Rumah Thai tu anak sepupu mama

makanan memang superb..

tempat memang cun (cuma ruang xbesar...)

kalo nk kelainan sambut anniversary ke..bufday ke..memang seswai sgt2...

pendek kata...harus cuba lar..

(iklan byk2 ni sebab dpt mkn free mlm tu...hehe)




see!! betapa semangat nya tokey kufi itu memberikan penerangan bout kufinya setelah kekenyangan sampai terpana org disebelah... ;)



Ini lah tokey restoran itu...yg sebelah kanan tu yer..
hadiah tu utk pengantin baru (adik tokey RRT)

tapi kami janji..akan ada kufigift jugak dkt tokey yer..

kami janji..kami janji..

kalo xde jugak...boleh tuntut dgn tokey kufi yer




bergambar kenangan setelah kekenyangan...

Alhamdulillah

.
.

diakhiri dengan pembahagian KufiCarSticker dr tokey Karya Kufi sebagai cenderamata

salam2...kiss2...

masing2 ingin menuju ke kereta

dlm kepala masing2...

boleh balik rehat2...sembang2...tidur..

ye la kan...

esok nk teruskan perjalanan ke Tambun plak...


tiba..tiba..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

hah!!!


Seee!!!!

kunci keta tertinggal dlm bonet keta la pulok...adusss (ketuk dahi)

punyer la eksited dok pilih KufiCarSticker..

(eh! eh! .. nampak tak car stiker yg dok bertepek kat keta tu...haa tu la salah satu kuficarsticker yg mama maksudkan... nk tgk yg lain2 dok..cer refer Kufi Store)

.
.

sempat lagi ko nk promote (sambil jegilkan biji mata)

:)


maka bermula la episod cucuk mencucuk..ketuk menngetuk.. cabut mencabut

segala benda yg ada digunakan

dari pisau potong buah..

besi tak besi..

spanar jaya yg xberjaya..

rupa2 nya memang susah jugak org nk mencuri Gen2 ni heh!




dari 3 org..jadi 4..bertambah ke 5 org..
akhirnya lebih kurang 10 orang yg datang membantu..

memang sangat terharu dgn semua yg datang menolong..

dr org yg kenal..hingga ke kitaorg xkenal..

semua dtg nk tolong..semua bg cadangan..

dan salah sorang yg mama respek ialah one chinese guy

dia yg pd mulanya dtg parking kt sebelah keta kami..nk pi pekena roti canai kt kedai mamak sebelah

tp bila nampak kami cam dok bincang2..terus tanya wat happen..

lupa pasal nk makan..terus dtg tolong..sampai keakhirnya dia tunggu

xlupa jugak ors guy yg sudi bantu

semua menunjukkan usaha masing2..

dr bulan separuh gerhana...sampailah bulan pun dh xgerhana...

usaha..usaha..usaha..


.
.
.

akhirnya...

ya!!...ada jugak akhirnya..

Alhamdulillah dpt jugak bukak tanpa memecahkan cermin keta

dikala mata dh nk hampir tertutup

ye la..dh dekat kul 12a.m

2jam dok koheh..

perut yg full terasa cam kembali separuh tank..


.
.
.
.
.

kata2 ucapan...

BIG THANKS TO:

1) Kak Jae (tokey RRT) sebab belanja n sudi menunggu sampai dapat kunci..juga atas kerahan tenaga pekerja anda utk dtg membantu...

2) Abe aling diatas cetusan idea andalah makanya terbukanya pintu keta ;)

3) Abemme diatas usaha anda yg juga sudi membantu bg idea

4) Abe Faisal yg juga sudi membantu n izah yg menemani kami berborak2..juga sudi menumpangkan rumah utk kami melelapkan mata mlm itu

5) Juga buat semua yg dtg membantu...


esoknya...dapatlah kami meneruskan misi cuti2 ke tambun n cameron dgn jayanya...



Monday, December 5, 2011

Cam yakin xyakin je kakak ni :)


mlm ni kakak xde…tidur umah sepupunya k.ya…

pelik tak??

Xpelik erk!!…

Mayb utk anak org lain kot…

Ala…apa yg pelik nya pun..kakak dh nk masuk 6 tahun dop…

Tapi opkos pelik bg mama..

Sebab…sebab…

Sampai skrg kakak tidur pun nk peluk mama lg…

Duk umah mok pun…semua sepupunya tidur kat ruang tamu ramai2…

Kakak?????…humph…berchenta lar…

Dari mgu lepas lg kakak request nk pi tidur umah ummi dia..

Tapi ummi xde lar…mama nk pi KL la..

Dan hari ini mama terpaksa tunaikan janji..

Sblm pergi…cam biasa amanat mama

-jgn gaduh2

-jgn nanges

-tidur elok2

-jgn buat perangai

Semua ok ok je…

Xtahu la camana nanti…

Esok…kita tgk la camana…

Hopefully…mlm ni mama xakan dapat kol dr ummi suh dtg amik kakak sudah lar…


Sudah baca..jomlah click sini dulu yer..TQ my UNIQUE frenz

Friday, November 25, 2011

Bermula alkisahnya KARYA KUFI

KARYA KUFI????? Sape karya kufi????

**Senyum……

Camana mama nk mula yer…

Ok…start camana bley dapat nama karya kufi…

>>KUFI<<

semua org dh tahu kan…ianya sejenis khat..sama cam khat diwani..khat nasakh..Cuma khat kufi ni petak2…

>>Karya KUFI<<

…hurm…lupa dh camana leh dapat nama tu…rasanya idea abah la..tp mama ada gak berkongsi idea rasanya… (heheh…ayat nk masuk saham jgk la tu)

Awal pembabitan…

Abah xserius pun buat…juz nk belajar…sebab basic khat dh ada…

(kira abah ada darah khat la coz ayah kpd abah well known as penulis khat…nama pun dikenali “ustaz Hassan Khat”)

Wpun mama xsempat nk panggil ayah…tp mama sempat kenal arwah ayah dr jauh masa ayah pi kat sekolah masa perjumpaan ibu bapa…

Intai jauh2…oooo…itu bakal ayah mertua tue… *senyum sendiri

Ok…ok…sblm tu…nk citer camana abah boleh terminat nk belajar khat kufi tu…

En ayub dr Messrs Ya’qub Ayub n Pts la punya angkara..pencetus minat tu…

Dorang start buat logo firm in kufi….

So,mama terjatuh hati ngan logo dia

Apalagi…request kt abah tuk buat yg mama jugaklah…alang2 mama baru bukak firm…

Request mama…opkos abah xleh tolak…hehe

Start dr situ abah kenal master kufi…belajar dr senior2..

Alhamdulillah…abah boleh dikategorikan sbg pelajar advance…cepat mahir & faham

Masa tu,akhir tahun 2010…

abah tersangat lah rajin orgnya…dok ngadap computer 24jam…mengasah bakat..

First time abah buat…memang kena kondem gler2 ngan sifu2…

Mama pun naik kesian ngan abah…ada je yg abah buat xkena…struktur huruf lari la…kedudukan melompat la…huruf baring la…

Tapi abah jenis yg xpatah semangat…lagi org kondem..makin galak abah praktis…

Sampai satu tahap…abah diiktiraf sebagai kufier oleh sifu2…

***senyum….tepuk belakang abah tanda syabasss

Start dr situ….abah mula post kat fb karya yg abah buat…

Makin lama makin banyak…

Bila makin banyak…ada permintaan…

Bila ada permintaan…abah jual

Bila jual..dapat income..

Bila dapat income…..mama sukeeee…meleret..leret le senyuman

Dr situ abah dh serius…why not,from hobby…dijadikan sebagai punca pendapatan kan..

Mama opkos la bg sokongan penuh…

(u can do it abg!! Tangan satu masih kosong lg minta dipenuhi J)

1st customer…

Kawan mama sendiri…

Jannah Rais….

Diberi kepercayaan utk hasilkan hadiah sempena besday abah dia…

Hasil yg diterima….nama ayah dia in kufi…

Bermula dr situ…tempahan makin banyak….Alhamdulillah…

Karya awal yg dihasilkan…

Surah2….Doa2…

KufiName

KufiLogo

Kemudiannya…telah dikembangkan kpd

KufiKids – utk bilik anak2…doa bgn & sblm tidur…konsep ceria

And then…keluar pula karya terbaru…

KufiGift – Yg ni frame…suitable for personal & Corporate Gift… lebih murah berbanding canvas coz saiznya adalah sekitar 15”x15” n below…

Dan lagi…yg terbaru n terhangat dipasaran sekarang ni…

KufiShirt…

Start dari situ…Karya Kufi makin dikenali…dan lagi …dan lagi..

MAKANYA….Dari situ juga terbitnya…

www.kufishoppe.com

https://www.facebook.com/karyakufi

www.karyakufi.com

dan yg terbaru….

https://www.facebook.com/KufiStore

soft launch-17th Sept 2011

hari ke-42-menerima sebanyak 283 LIKE’sjuz gud enough for newly launch

genap 2bulan…17th Nov 2011 reached 505 LIKE

Alhamdulillah…dh lompat2 katak dh sukenya…

Dan hari ini…25th Nov 2011…telah mencecah 642 LIKE

Wow…wow…wow.. *tadah tgn ucap syukur…mode:senyum…

Kenal dak…kenal dak…

Sham Kamikaze….

Dialah disebalik karya kufi…

Hah!!! Apa!!!

Camana dia leh terlibat…apa kaitan dia????

Next entry mama akan citer

Banyak lg nk citer…

Kisah yg hot…hasil ciplak

Kisah telah diblame…kononnya xbleh jual ayat suci…

Banyak lagi la…

BUT I’ve got 2 go now…ada meeting ngan client…

Insya Allah…kalau diberi ruang waktu…akan disusuli ngan citer seterusnya…

(p/s; kisah ini hanya utk kenangan mama,abah, n anak cucu dimasa hadapan…manalah tahu, ada anak cucu yg tanya camana kisah Karya Kufi ni bermula… “awok2 seme bacalah dlm ni yer…mama or mamatok dh lupa la kisahnya”…

hah!! Kan advance tu… J)

Tuesday, November 22, 2011

WORDLESS WEDNESDAY!!!!

KUFIshirt

For more info…kindly visit our page yaa!!


Tuesday, November 15, 2011

IHTIFAL PASTI Kakak

Last sat,12/11/2011….

buat pertama kalinya kakak menghadiri majlis penganugerahan utk pelajar2…

kakak opkos la eksited…

asyik menghitung hari je…

eksited nk pakai baju yg cikgu bg…

eksited nk belarok..

eksited nk pi majlis…

first time la katakan…

****

So…hari tu…pagi2 lagi kakak bangun..siap2…Kejut adik..

Kul 8 dh sampai di dewan…

Kakak diletakkan bersama2 para pelajar…

Jumpa kawan…apalagi…galok la..


Mama xduk dlm dewan pun…duk rewang2 kat luar amik gambar gelagat pelajar2…

Mcm2 gelagat yg ada…

Ada yg duk galok…ada yg masam mencuba…ada yg tersedu sedan nanges…ada yg nk melekat kat ibu bapa…hehe…

***

Bila mama tgk aturcara majlis…

Melilau cari nama kakak…

Pelajar bg kehadiran sekolah

(ini memang out la…muahaha…dh asyik ikut mama pi outstation je…mama yg outstation…satu femili berangkut)

Pelajar yg paling cerdas

(idak jugak…kat umah…cergas…no 1…hehe)

Pelajar yg membuat persembahan

(hurmm…dr awal2 lagi mama dh tahu kakak xbuat persembahan…sebabnya kakak selalu dtg lambat…cikgu hanya pilih pelajar yg dtg awal sebab training tuk persembahan diwaktu pagi…terlepas mama nk tgk kakak buat persembahan)

Pelajar Cemerlang

(juga tidak tercalon….hehehe…xpe la kakak…kakak dh cuba kan)

***

So hari tu…

Kami hanya hadir utk memeriahkan majlis aje la…

***

Program dia..

Pagi2…pelajar berkumpul..

Masuk barisan utk belarok…

Berhimpun utk sesi baca doa dr pelajar…


Then masuk dewan utk tgk persembahan pelajar2

***

Tapi…mama sedey jugaklah tgk respon ibu bapa..

Mentang2 la anak depa xbuat persembahan…xterima hadiah..

Terus je balik…

Tingal la ibu bapa yg memang nk tgk anak2 mereka buat persembahan..

Kesian kan

tapi kami tgu sampai abes acara…

tgk gelagat anak2 buat persembahan…seronok gak

yg ni mama paling suka…

pakaian beragam..


pengantin tu cute n comey sangat kan…

dia jadi tumpuan hari tu…

tapi kan…

masa sesi bagi hadiah…

mama tengah makan..

tiba2 nama sepupu kakak,muadz dipanggil utk amik hadiah…

aik…

mama pelik gak sebab dlm senarai nama yg terima hadiah xde nama dia.. cekgu pun dh ckp,kelas pagi je dapat hadiah, kelas kaffah xde.. wpun dia dapat no.1 dlm kelas KAFA..

means dat…kakak pun mesti dapat hadiah gak sebab dapat no.3…

tiba2 nama kakak dipanggil utk terima hadiah…

apalagi…kalut la kakak pi depan..

tapi disebabkan kami duk belakang sekali…kakak xsempat nk naik pentas…dh panggil nama org lain…so…cekgu juz bagi kat abah kat bawah je..

terkilan gak kat situ okey..huhu

nampak xtersusun kan…

tapi xkesahla…sibbaik gak kami tunggu sampai abes majlis…

wuteve pun…kakak pulang dgn seribu kemanisan…

dapat hadiah kan…




Monday, November 14, 2011

Antara korban...berkorban & terkorban

Walaupun raya korban dh basi..tp xkesah la kan…nk citer jugak…tengah memfreekan diri nk update ni…baik tulis laju2… J

Raya korban hari tu…femili mama telah mengorbankan seekor lembu…setiap sorang adik beradik..satu bahagian…org lain sume niat korban…tapi mama niat akikah bb…udah 3tahun baru sempat nk akikah…huhu…xkesah la kan

Sebab masing2 sibuk akan lembu itu…makanya formal sesi photography xde….yg ada sumenya dengan lembu dan juga kawasan yg sekitar dgn lembu itu…

Saksikanlah….zassss



Ni tengah proses jual beli

Muka bb xpuas hati sebab lembu nk kena sembelih



Usaha menjatuhkan lembu itu


Model J


3dara pingitan


3jejaka pilihan…aksi bb yg xtahan tue…lagak hebak la kunun tu…


Gambar yg sempat mama snap ngan bb…nk amik ngan kakak,kakak xnak…bb pun at d 1st place xnak…sibuk nk tgk lembu…tp bila mama buat ala2 majuk…xde sape nk gamba ngan mama…bb terus setuju…hehe

Sesi melapah….

Perasan tak…dlm banyak2 gambar,..xde satu pun gambar mama ngan abah…hurm…sibuk ngan lembula katakan….sekali lagi…xkesah la kan…

Dan…lagi…perasan tak…kebanyakkan kaum adam memakai baju kufi….cun tak??? Hehe

Ekceli…baju tu telah dikorbankan disponsor oleh abah utk kaum adam dlm kuarga mama dan juga kuarga abah…baju utk promosi KufiShirt abah yg baru dilancarkan….kalau nk tgk detail…leh refer sini… so setiap kuarga akan dapat 1baju…kalau di + - x /…ada 12 femili semuanya…makanya…12 helai baju telah dikorbankan diagihkan secara FREE!!!....xkesahla kan…tu namanya promosi bergerak… J

Dan mama juga telah mengorbankan masa kerja mama utk stay seminggu kt kg…nk kata bercuti xla jugak..sebab mama duk kat kg pun atas dasar kerja….

seronok kan…buat kerja sambil dapat balik kg…

kalo dulu asyik kerja sambil bercuti di key elumpo…

skrg ni kerja sambil bcuti kat kg plak….sronok…sronok…sronok….

Insya Allah..semoga mama murah rezeki & projek kat kg ni berjalan dgn lancar yer…

sosah jugak nk deal ngan org kg ni…

sekali nk jual…

sekali nk JV…

sekali nk deposit banyak ni…

sekali nk tukar tempoh masa…

….uh uh uh…

sekali pikir mcm nk cakap je ngan pakcik2 tu…

“pakcik!! Tolong jangan banyak songeh yer…org dh nk beli tu pun dh cukup bagus…ORG TAMAK SELALU RUGI…mcm apa tu…anjing…bayang2…ha! Taw”

tapi xde la sekasar itu bahasanya kan…duk depan client ni kena maniskan mulut…bahasa kena indah…senyum kena sokmo….

Tapi hot jugakla…Org nk beli tu bukan dgn harga 2,3 hengget…tapi dekat 4,5 juta…sooo….jgn nk ngada2…kan merajuk pembeli…. Anda yg melepas….Mama jugak yg sosah….huhu

dan di raya korban ini juga abah telah mengorbankan duit abah utk samthin yg telah lama mama idam2kan…. Alhamdulillah…rezeki abah lebih sikit bulan ni…so, kira2 nyer…abah bg hadiah kat mama…and mama bg hadiah kat abah…tukar2 hadiah…tapi hadiah boleh pilih sendiri gitu…boleh?...hehe…xkesahla kan…janji abah…mama…puas hati…wink!

Terima kasih abah!!...

Ailikeitsomuchasilikeyousodamnmuchmmmuahs!!!!

Ting! Tong!


citer seangkatan dengannya

Blog Widget by LinkWithin