Unique Frenz

Tuesday, June 16, 2015

Disebalik....Kakak 9, Abang 7, Adik 2...

~Assalamualaikum~

Dah lama xbersiaran..dh makin susut cerita anak2 mama utk dijadikan kenangan...mesti kakak tertanya2..nape dh lama xde kisah kakak,abang,dan adik izz... (mayb masa baca entry ni, kakak dah besar, tengah ingat balik cerita kakak n adik2 masa kecik :')

Ok..sbb xnk biarkan kenangan anak2 mama ditelan masa...mama cuba utk coretkan seringkas mungkin..buat tatapan anak2 mama tersayang... (sori,sbb time ni mama masih lagi mabuk kepayan dgn bb dlm perut)

Dimulakan dgn kakak Sofea...

Di usia kakak 9 tahun...kakak dh mula tunjuk minat memasak.. makanan peberet kakak,lempeng ;) macam2 lempeng kakak cipta..lempeng nutella,lempeng pisang n mangga ala krabi...lempeng butter...
Masak nasi dan kupas bawang,dah jadi tugas harian kakak..setakat ni,kakak boleh la masak sayur air,goreng ikan,ayam...yg santan2,mama xgalakkn lagi..slow2 ye..

Kalau bab kemas rumah,kakak mmg fail..mmg anak abah la kakak ni..peel sebijik abah.masuk dapur ok..tp kalau bab ngemas,kena mama pot pet dulu... :')
Katil selimut,xpernah berkemas,kalau mama xsuruh..kain baju sekolah,sokmo letak merata...

Dan peel kakak sejak dr kecik..xnak kalah...kalau gaduh dgn abg...sama2 sakit pun xbenti lagi...aduss..pening mama...harapnya bila dah besar,kakak dh reti nk kawal emosi dan belajar untuk mengalah ikut keadaan...ye kakak!!

Dari segi pelajaran...mama pun xfaham..kdg2 kakak ok je..seme subjek dapat A je..tp kadang2, seme dapat B je...yg pasti kakak ni careless..koya je banyak ni..

Mama xsabar nk tunggu kakak besar,boleh jadi fren mama...tempat mama kongsi cerita...harapnya kakak sudi jadi kawan mama bila besar nanti... InsyaAllah...


Abg Talhah plak...

Abg diusia 7 tahun...budak laki kang...peel dia lain sket..nak main je kejenya... solat n ngaji kena berkejar suruh sokmo...tapi kalo bab mama mintak tlg..lagi cepat dr kakak..tp tgk mood jgk la...

Bab belajar..abg ni cepat pick up..keje rumah xperlu ngadap mama nk buat..kalau xfaham baru dia tanya..dan skali mama ajar,dia dh boleh buat sendiri...dlm peksa..so far,ok..walau mlm nk peksa baru mama kejar suh baca buku...selebihnya nk main je...

Manja xbleh hilang lagi...walaupun nampak je gedebe.. :')
Nanti mama nak abg jadi imam kita sekeluarga suatu hari nanti dan boleh lead adik2 jd mukmin yg soleh... (yasin tu,dh lama xhafal,dh lupa la agaknya tu)

And Lastly...Adik (Izz)..di usia 2 tahun

Mayb lepas ni title adik dh xde...bg laluan kt bb baru plak..
Dr kecik,paling senang nk jaga..xbanyak peel..tp sejak dua menjak ni...peel izz dh lain macam sket..dh pandai nk merajuk lebih2...nk suh mama bg perhatian jek kat dia...tp aksi yg macam2...tetap mencuit hati mama...kelako jugak izz ni..hihi

Skrg dlm proses nk wean off...mayb antara sebab izz buat perangai..xsedia nk lepas lagi kot...
Tapi mama dh syukur sgt sbb izz dh start minum botol..so,lega sket hati mama nk lepaskan...slow2 ye adik...
Permulaan izz minum botol,masa cuti balik kg minggu lepas...bila mama cuba botol uwais,bg kat adik..adik boleh abihkan smp 7oz..mama kaget ekceli...sbb selama ni,kalau dh abih 2oz pun mama dh tepuk tgn...So,mama buat 2x kali percubaan,guna botol yg sama...Alhamdulillah adik minum dgn jayanya...tp bila mama try tukar ke puting lain...adik xminum... okeh...mama dh jumpa puncanya...botol n puting mempengaruhi..esoknya terus mama abah pi beli botol n puting yg sama... walau agak mahal sket..botol n puting je dah RM60.. tp xkisah la..asal adik minum susu,udah lah... (mama kata mahal sbb kakak n abg dulu xpernah beli botol melebihi 10 hinggit tau..hihi)

-gmb ihsan google-

Skrg ni adik dh xboleh teman mama pi keje..sbb kena layan dia lebih dr mama boleh buat keje..so,skrg ni adik kena jaga rumah dgn abah...harapnya bila dapat bb nanti,adik dh boleh bg kerjasama kat mama utk sama2 jaga adik (dgn kata lain,xkacau bb)

Lasttttt...penutup cerita...mama belanja gmb anak2 sayang mama...

Kakak dan abg dh jd mcm dayang senandung dah..penangan main sukan.. :')







Monday, May 11, 2015

First Time Dapat Hadiah Hari Ibu ...dari kakak

~Assalamualaikum~
 
Dua hari lepas, Hari Ibu... Selamat Hari Ibu untuk ibu-ibu yg semuanya awesome..
Sebelum sambutan hari ibu..mama dah nampak kakak bertungkus lumus siapkan kad untuk mama..bila mama lalu je kat tempat kakak...kakak malu2 sambil sembunyikan apa yg kakak sedang buat.. u r so sweet...nk suprisekan mama eyh... :)

Tiba Hari Ibu..abah bawak kita2 jalan2 Pantai Teluk Chempedak..sebab abah nampak mama terjelepek letih xbermaya...so nk segarkan angin mama....sambil lepaskan hajat mama ngidam nk mkn kfc...

Mlm tu lps solat maghrib, kakak ajak mama pi cari hadiah sempena hari ibu..dekat tgn kakak ada RM4 hasil kakak kumpul duit..mama senyum je dgn karenah kakak...pusing2 kakak cari hadiah yg sama nilai dgn duit yg kakak ada utk bg kat mama... tp kat teluk chempedak tu kebanyakkan nya barang mainan je la... yg ada gelang2 manik...kakak tny mama,nak tak kalau kakak belikan mama gelang... mama tergelak.. kakak kata kakak nk carikan mama kerongsang since mama xde kerongsang,asyik hilang je,tapi xde la plak kerongsang kat situ...last2 mama ikut kakak pi cari then terjumpa cincin dgn harga RM5... mama kata mama nak cincin ni...terus kakak pi mintak seringgit lg kat abah nk cukupkan duit..lepas tu beria pilih cincin yg mama padan..lepas beli kakak bersorak riang sambil pakaikan mama cincin... mama terharu sgt sebenarnya...kakak dah cukup besar untuk menghargai mama... Alhamdulillah...

Balik je rumah mlm tu..terus kakak bagi kad yg kakak buat...bila mama baca "Mama,kakak minta maaf kalau kakak ada buat salah. Kakak Sayang Mama. Kakak akan doa mama panjang umur" mama terus peluk n kiss kakak... walau kakak kata kakak xreti nak tulis apa..tapi mama tahu apa yg kakak tulis tu,ikhlas dari hati kakak... *nangis,kakak telah buat mama terharu...



Terima kasih kakak... Mama sayang kakak selamanya...

Monday, May 4, 2015

Gifted from Allah once again.. Thank you Allah

~Assalamualaikum~

Yeah..mama nk dpt bb lagi..Allah..terharu sgt..walau ini anak yg ke 4..tp eksaited mcm baru nk dapat anak pertama...still sama...macam pestime dapat tahu mama peknenkan kakak,abg,dan adik izz :')

Kali ni..mmg niat mama nak dapat bb 2016 lps izz lahir 2013..sbb planning asal mama abah nak mengerjakan umrah dulu akhir tahun 2015...tapi planning Allah adalah yg terbaik kan.. So niat nk pi umrah terpaksa mama abah tangguh sbb kalau kira bulan 12 ni mama dah 7bulan lebih kurang..

Mmg mama abah xde makan ubat perancang pun sejak dr kakak lahir..xpernah kenal apa itu femily planning..bagi mama,Allah dah plan yg terbaik..so terima je bila Allah nk bg... :)

So,lps ni..kiranya,diary anak2 mama akan bertambah lagi seorang...tapi xtahu la setakat mana kerajinan mama akan bertahan... :')

Mmg betul org kata..makin berusia kita..makin lemah tubuh kita utk nk bawak bb dlm perut ni..huhu...dan peknen kali ni mmg mama penat yakmat...early pregnancy..dh rasa sebu perut..angin2...walaupun xpernah muntah..tp dapat rasa la sedikit penat...berbeza peknen waktu muda...mmg masa tu kuat masih kuat..relak je turun naik train smp 9 bulan...

Xbanyak yg mama dapat cerita coz mama pun xsure bb dlm perut ni berapa minggu lagi...xscan pun lagi..cuma mama harap bb n mama sama2 sihat...Amin...

Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah

Thursday, April 30, 2015

First entry on 2015

~Assalamualaikum~

First entry utk tahun ni ... taip delete taip delete..dah xreti nak mulakan..errr...(nak nangis rasa sbb skill berblog dh xde)

So..utk dapatkan mood balik...terus tukar template baru...adjust situ sini..tgk yg lama rasa serabut nya otak...

walaupun xpuas hati sgt pun lagi...so far..keserabutan tu dh hilang...dah tua2 ni..eh...makin meningkat usia ni...rasa nk tgk yg simple2 je...warna soft2 je...kan...

Byk nak cerita ekceli...InsyaAllah esok start entry cerita terbaru...until then...doa moga semangat utk abadikan cerita anak2 kat sini xkan terus pudar... :)

Tuesday, December 23, 2014

Small Vacation kami at d end of year 2014

~Assalamualaikum~

Dah lama xberupdate cerita anak2 mama...
Dah byk yg xtercerita...
My bad!! ;(

Ni pun quick entry... sblm balik kerja...
Bila dh lama xbercerita...xde idea...otak beku...xtahu nk mulakan camana...ayat cam bosan...taip delete...taip delete...
Last2...lantak je la...

..........................


Mulakan cerita paling latest la...pasal small vacation kami...cuti sekolah ni xde plan mana2 pun... bajet mama abah lari....wuuu...lari selaju2 lajunya...berdesuppp...hihi

Paling tak pun...balik kg..tempat yg paling "damai dan tenang"... anak2 pun xsabar n hepi bila dengar balik kg....walau xde bajet... alah,Allah dh aturkan semuanya... cantik...Abah doa..kami sama2 doa... "Ya Allah! kami nak sgt balik kg..nk jumpa mek...cukupkanlah Ya Allah"...tanpa dirancang kami dapat balik kg tanpa halangan...Allah permudahkan...see!!
boleh hadir majlis pertunangan anak sedara tersayang dan juga boleh melawat kakak ipar yg diuji sakit dihospital... sambil2 ziarah femili arwah ayoh ngoh... Alhamdulillah...



Caption pic: Mok-mok sedara yg havoc.. hepi sgt bila dapat kumpul semua... Psstt!! psstt!! yg sebelah sy tudung cakelat tu,kakak yg sulung..beza 10 tahun...tp mcm xde beza kan... orang ini yg tua ke..kakak yg awet muda...ahha

4 hari dikampung..bertolak ke KL...time abah mama settlekan keje plak...otw..tanpa dirancang juga..kami naik bukit fraser...semata2 nk hepikan anak2... ni 2nd time kami jejak kat sana...dgn cuaca skrg ni...suhu kat sana boleh dikatakan sejuk la jugak.. 20 darjah cel.(xmo..xmo compare dgn korea hokkey) .. nama lg bajet ciput kan...naik sini pun dh kira orait tengkiu la khenn...hihi



kali ni kami stay kat Puncak Inn..normal rate RM250 utk femily suite..tapi ntah nape kami dapat RM150 *terpikir jgk,ke tempat ni berhantu,sbb tu dia bg murah...bhahaha... (ok...jgn wat citer naa)..actually xsangka pun dapat stay situ.. xberharap sgt ada lg yg murah2 sbb time cuti sekolah kan..lagipun kami juz walk in customer...Rezeki.. Alhamdulillah...


Caption pic:Pemandangan dari dalam bilik..Cantik kan...mmg purpose nk ambik bilik dekat kawasan mercu tanda ni..senang memalam nk kuar jln2 situ...

lepas check in..bawak anak2 main playground...suka sgt dak kecik tu..seme benda dia nk panjat..nk naik..nasib la abah rajin melayan...

   




.............................Malam..........................

waktu utk jalan2 ambik angin..sambil ber"photoshoot"... Gambar femili lengkap xde sbb malu nk kenen2 mintak tlg orang..hihi


Caption pic: First time kami jejak kat sini...mama peknenkan IzzRizqy 9 bulan..now budak yg dalam perut tu dh keluar..dh besar dah pun,1tahun 10 bulan...


"Ayang!! best kan duk sini..sejuk..suatu hari nanti kita beli rumah sini nok??" "beli lah abg"jwb dgn selamba.. mhawaha...sempat lg berangan laki aku ni.. tp xpe..berangan xsalah ;)






Caption pic: Seme nk abah dukung..sibbaik mama tukang snap..kalau tak..mama request yg sama...haha


Caption pic: Mama nk berselpie pun xsenang...ada pengacau rosakkan gambar...nah!! jom kita sama2 rosakkan gambar...hihi


Caption pic: xambik gambar kat sini xsah..nama lg mercu tanda fraser hill..haruslah ada dlm gambar kan...



............................................Lepas check out...............................

Kami pusing2 lg skali..main apa yg ada kat situ..tp terkilan coz hajat anak2 nk naik kuda xkesampaian..tutup... (kuda ponat bokali..hihi)

 
hajat dihati..nk naik la benda alah ni dgn abah..fefeling lomantik kan... sambil melihat ikan dlm air..sambil bercengkerama... tp sedar diri...anak berderet hoi...haha....
Sesapa yg nk dtg sini...Fee utk naik benda ni RM8/boat


 
Caption pic: sbb xcukup ketinggian..bb izz xlulus naik benda ni...naik atas darat pun kira ok la dik kan.. :)


Caption pic: bergolek2 kakak naik bola air ni...mmg feberet kakak naik bola air ni..
Fee: RM15/Ball... nk masuk 2 orang pun boleh dlm tu..


Bila semua dah puas hati...terus gerak kl...masa utk abah keje....attend seminar usahawan..



Caption pic: Abah dlm astro awani... masa attending seminar,gmb ihsan org ramai...kami pun xtahu..hihi


.........................................Di KL...................................

Tanpa dirancang jugak...kami diajak utk ber "small holiday" ke Gold Coast Morib Sepang...oleh my 2 kakak ipar, k.da n kak syamillah... sewa sebuah apartment kat sana...bersesak sesak la kami dlm apartment tu 3 femili...hihi...tp sbb abah je pihak lelaki yg follow..so mama bebas jugak la stay kt situ walau bersesak sesak...xperlu nk proper bertudung bagai :)

Anak2 bila dapat berenang..melompat...gelongsor..dlm air...hepi xyah ckp la...yg kecik izz rizqy tu pun melalak meraung bila ajak balik...hihi...

#Sewa Apartment 3 bilik : RM650 (including 5 free tickets..n 5 person for breakfast)
#Tiket Main air : RM35 (dewasa) RM20 (kanak2) - rasanya harga ni available utk cuti sekolah je kot sbb rate biasa murah RM5

 


Mlm nye..kami bersteamboat di Steamboat Malaya... Alhamdulillah dpt harga kasih sayang..eh!! harga kawan2 sbb tokey tu kawan baik kak syamillah...anak2 mmg hepi la...kononnya dpt main masak2...yg real punyer...ulang alik ulang alik duk ambik brg nk masak...mmg puas hati la bawak dorang ni...dr kul 8.30 duk situ smp la kul 11.30 mlm...masak makan..masak makan...yg mak mak ni dh pancit n surrender awal2...selebihnya borak2 dgn tokey kedai... (...big boh kufi apa lagi...sempat jgk masuk jarum..cucuk2...hihi...Alhamdulillah sangkut jugak biz kufi dgn tokey kedai utk hotel dia yg bakal dibuka nanti).. utk sesapa yg nk try steamboat kat sana...harga bg kanak2 RM18 dan dewasa RM28... macam2 makanan lg yg ada selain steamboat...ada kuih muih..berbagai pengat..goreng2..eskrem..abc..dan kebanyakkan nya makanan kelate...#dah tokeynya orang kelate...hihi... (tiba2 teringat kesedapan pengat ubinya ...slurpp)


Overall... itu je la small vacation kami yg xdirancang...xlari jauh pun dr bumi kelate..kl..kemaman...haha...watever pun Alhamdulillah...ada jugak utk dirakan dlm kepala ni dan anak2 buat kenangan...InsyaAllah..ada rezeki mama abah...kita pi ober d sea plak... bila... tgu janji Allah...kita plan pun kalau Allah xbg...xjd jugak kan...doa biar murah rezeki mama abah ye anak2...

.......Skrg menghadap musim banjir di kemaman..................moga semuanya dilindungi Allah..... Amin....


HINGGA JUMPA LAGI NEXT ENTRY YG XTAHU BILA.... ;)




Saturday, August 9, 2014

9th Anniversary..1st candle light dinner

~Assalamualaikum~
9.15p.m 050805 "Aku terima nikahnya Khasiah Binti Hanapi dengan mas kahwinnya sebanyak yang tersebut"... Sah??? sah!! Sah?? Sah!!... Alhamdulillah... :)

Tu 9 tahun yang lalu lah..dan kiranya hari ni..6/8/05... 9 tahun yg lalu...Kami tengah malu2 posing depan kameraman..layan tetamu... tgk asben kat tepi pun rasa panas muka..malu kan...he...he

Pejam celik..dah 3 orang dh hasilnya.. pelengkap hidup kami..Alhamdulillah.. :)

9Tahun kahwin...kata org..dah nk akhir fasa kedua perkahwinan... keadaan dh makin stabil..dh lebih kenal hati budi pasangan.. yer..kami dh melepasi tahap itu..suka duka tawa tangis..setakat ni..kami kongsi sama2... bab kenal hati budi tu..InsyaAllah..dh cukup kenal kot..hihi..

Tahun ni..anniversary kami masih lg jatuh dlm suasana riang ria raya..so, xde nk celebrate kt mana2... asben ada sagest nk pi pulau...tp mcm emmm...mood raya lg la...haha...

So...planning si isteri ni..nk wat seprise..tp nk lain dr yg sblm2 ni..

Jenuh jgk duk pikir sebenarnya ��

Tapi tetiba dtg idea... teng!! Suprise candle light dinner... yer..dh lama mengidam nk buat ni...

Planning asal..nk book hotel n pakat2 dgn pihak hotel nk wat suprise candle light dinner... tp anok2 plok pk nk letak kt mana.. �� lagipun tarikhnya tengah2 hari mgu...anak2 skolah..

So..senang citer... create sendiri2.. buat kt rumah sendiri2... set!!

5/8/14... pagi tu..gegas kt kedai bwh opis...cari alat2... lilin..deco..gelas..then kejar2 cari kek... mmg purpose beli kek yg slice2 sbb sng nk selinap bawak balik rumah..heee...

Part one...berjaya!! Tgu mlm plak...
Mlm tu kami keluar celebrate kt pappardelle dulu... beria mama xnk pi kt secret recipe...hihi..

11Mlm...aturkn semua ank2 tido... Done!!
then puas duk cari alasan nk suh asben keluar rumah dulu jmp kwn2 sementara mama nk set up tempat..hihi..
Akhirnya asben keluar jgk sbb nk amik brg dgn kwn dia.. Yes!!!...
terus siapkn meja...keluarkn kek..potong buah2... psg lilin.. aturkn kad ucapan... Done!!! ��

Next!! Cari alasan nk suh asben balik sblm lilin mencair..��

Terus kol..suh balik cpt..create alasan..takut..errkk

Nk pasang lagu romantik..xsempat nk cari..so..just pasang radio sinar.. haha..


Hasilnya...

Alhamdulillah..berjalan sebagaimana plan..simple..bajet..romantik?? Xde la sgt... gitu2 je..��

Doa kami...moga kasih dan jodoh kami hingga syurga... Amin..

P/s: tahun dpn dh 10 tahun..teringin nk pakai baju pengantin balik..duduk di pelamin..photoshoot byk2... hah!! Berangan..haha... See yaaa...

Thursday, May 8, 2014

Susah kami..Waktu bahagia kami..

~Assalamualaikum n hai anak-anak mama sayang~

Harini 8/5/2014...Lagi 4 bulan... 8/8/2014..genap 9 tahun mama n abah disatukan.. Alhamdulillah..rasa bahagia..rasa suka..rasa duka..rasa susah..rasa senang.. mama dan abah dah rasa sama2... Subhanallah...terima kasih Allah atas nikmat perkahwinan ini.. dan mama harap..tika anak-anak mama baca entry ini...Allah masih lagi menyatukan kami atas dasar kasih sayang lillahi Taala... InsyaAllah *pohon sgt2

Hari ni..mama rasa tergerak hati nk kongsikan cerita awal2 perkahwinan mama dan abah untuk tatapan anak2 mama nanti...

Cerita ni mama xpernah kongsi sebelum ni...antara rasa malu..segan..tapi atas dasar ingin anak2 mama selami bagaimana kehidupan mama dan abah di awal-awal kami kahwin..mama kongsikan juga.. InsyaAllah..bila anak-anak mama dah besar..dah boleh baca blog mama...mama harap anak-anak mama akan lebih hargai apa itu makna KASIH SAYANG dan PENGORBANAN.. ye sayang2 mama semua...

Sblm ni mama pernah citer yg mok minta mama kawin bila mama dah sah tamat belajar... means mama kahwin sblm mama keje...belum pun naik stage terima scroll..*SENYUM. tapi masa tu abah dah keje..baru sgt lagi..tapi bukan dgn sijil degree abah...keje asal ada je.. Tapi satu je abah ni..jenis yg cool..bila mama ckp yg mok nak mama dan abah kawin..abah ok je..wpun simpanan xdak pun.. :) . satu je abah pegang..bila kita dirikan masjid, dengan niat yg baik..ikhlas.. Allah Maha Kaya.. mohonlah dengan Dia..InsyaAllah


Tunang yg serba ringkas..







.hero mama yg sentiasa "cool"...mlm akad nikah..

So..lps sebulan tamat belajar... tunang...then kawin... Alhamdulillah...bermulalah hidup mama dan abah di bawah satu bumbung...di bumi KL...gembira!! hanya Allah yg tahu... Subhanallah..

*niat mok nak ada orang jaga mama di Kl termakbul..Alhamdulillah.. Kasih ibu kan,dah besar panjang pun still lagi risaukan anak dara dia ni.. ;)



Ni lah rumah sewa mama abah kt KL..sebiji Sofa yg ditinggalkan oleh cekda sblm pindah rumah..ye!! mama sambung sewa rumah yg cekda sewa..adalah tempat buat mama abah rehat.. ;)




Mama start buat chambering dengan gaji RM800/bulan...abah keje dgn syarikat swasta..gaji based on commision..xde gaji tetap.. 

Masa kat Kl..nasib xmenyebelahi abah....walaupun ada degree..tp nk dapatkan keje melalui kelulusan abah...sangatlah susah...dan kebanyakkan kerja yg ditawarkan based on commission..dari xde keje...abah terima jugak...tapi, dua tiga syarikat yg tipu abah...gaji yg diberi,xsebagaimana yg dijanjikan... ada syarikat yg buta2 je tipu..siap keje,gaji xbagi... Tapi abah ni,satu je...xputus asa,abah terpaksa tukar2 keje...

Bayangkanlah..mama dan abah duduk dibumi KL..dengan gaji tetap mama RM800... tolak sewa rumah RM350... pas bulanan mama naik LRT pegi keje...minyak motor abah (ye!! abah hanya ada motor kapcai je waktu tu).. makan minum kami..kalau difikirkan,berapa sen je yg tinggal..boleh ke kami survive.. tapi,betul la kan.. Allah ada.. Dia cukupkan untuk mama dan abah..Dia juga penuhkan kami dengan kasih sayang...Alhamdulillah

Rumah sewa mama dan abah dulu..xada tv..xada peti.. xada mesin basuh..xada perabot...xada set bilik tidur.. ye!! yang ada hanyalah komputer ciksu yg ditinggalkan... :) dengan komputer tu la mama dan abah isi masa terluang.. main games sama2 ...tgk Cd sama2 ...dengar lagu sama2...edit2 gambar... *happy!! siapa kata cinta tanpa harta xboleh beli kebahagiaan..jika Cinta berlandaskan Iman kepada Allah..InsyaAllah..terciptalah kebahagiaan..

...

Jangan tanya mcna kami simpan ikan2..ayam2..sblm memasak kalau xde peti (Ye!! kami tetap memasak).. Kami masih boleh beli ikan hari2... 2 ekor sehari dan terus memasak bila balik kerja...ada lebih,simpan makan utk esok... Tuan kedai pun dah kenal kami dan dia  tak rasa kekok nk jual brg2 pada kami dgn kuantiti yg sikit.. Alhamdulillah...

Jangan juga tanya mcna kami isi masa kami kalau xde tibi...sebab abah,adalah penghibur utama mama...dan begitu juga abah...mama adalah penghibur suka duka abah...setiap hari, xada masa kami merasa bosan bersama...imbau kenangan lama..main teka teki..gurau-gurau...gaduh gaduh...hihi..

Ada tikanya mama abah keluar jalan2 dgn motor kapcai abah...byk jasanya motor abah tu..wpun xde roadtax..side mirror pun xde...gear pun kdg2 lekat...hihi..tp dgn motor tu la langkah kami panjang...dari keluar ronda2..window shopping .. sesekali tgk wayang.... haaa..seumur hidup mama,xpernah masuk panggung..bila kawin,abah bawak mama masuk..saja nk rasa feel tgk screen besar...dah kt rumah xde tibi kan :)

Tapi ramai kawan2 mama yg tengok kami ni mewah...macam ada kereta...hidup senang... Alhamdulillah.. mungkin kebahagiaan kami yg menyembunyikan kesusahan kami..
Serius mama cakap..kalau makan..kami makan je setakat duit yg ada ditangan..kalau xcukup utk berdua...kami kongsi..dan mama tak pernah meminta2 dgn abah..nak itu ini..mama tak ada beg mahal2..selipar hanya sepasang...pakai baju yg mana ada..bagi kami..mama dan abah sudah saling lengkap melengkapi...

Walaupun kami xsemewah orang lain..tapi kami  bahagia sangat...hari2 mama ternanti2 waktu balik keje,nk jumpa abah..setiap masa kt opis..mama akan kol abah...rindu nk dengar suara abah..nk naik motor sambil hug abah *smile

Saat yang paling menggembirakan buat mama abah adalah...tika mama tahu kewujudan kakak dalam perut mama... Alhamdulillah...Subhanallah... Indah sgt saat itu...
Dari saat itu..bermulalah kehidupan mama sebagai seorang ibu yg membawa zuriat dlm perut...dari hari ke hari..perut makin membesar..

Kakak 7bulan dlm perut mama...(kalau xsilap)


Bayangkan kesusahan mama..dgn perut yg membesar..mama terpaksa jalan kaki dari stesen LRT menuju ke opis yg jaraknya lebih kurang 1km.. terpaksa naik jejantas yg tinggi (adakalanya main redah je ikut jalan besar,walaupun tahu risiko bahaya,sebab mmg xlarat nk panjat jejantas).. bila jadi pelatih dalam kamar ni(chambering),kita kena ibaratkan kita ni keje sebagai kuli la kan.. kena ikut apa yg orang suruh..paling tak boleh ingat..berangkut bawak berbelas-belas buku MLJ yg tebal2 tu utk diphotostat..susah tu xusah nk cakap la dgn perut yg besar ni kan...adakalanya duduk dlm bilik stor,susun fail yg beratus2,bagi sistematik untuk senang nk cari..tapi bila mama ingat,mama kerja ditemani kakak yg dalam perut, mama jadi happy bila buat keje.. Serius,mama hepi je kerja kat situ..


Simpanan...memang kami tak ada langsung..kami ibarat kais pagi makan pagi.. mesti terpikir kan...dgn kakak yg akan lahir nanti..macamana dengan persiapan.. mama beli je sikit2...ada lebih..mama beli sikit..sikit.. Alhamdulillah..lengkap jugak persiapan kakak sblm lahir.. Allahuakhbar..hanya Allah je yg tahu terujanya hati mama bilamana pertama kali basuh baju2 baby...sidai baju2 baby...hari2 mama tilik2...lipat2..xsabar nk pakaikan..

Mama masih ingat lagi..susah payah basuh kain dlm bilik air dgn perut yg boyot tu...abah tolong sidai...kalau mama xlarat naik tangga nk smp ke rumah sewa tingkat 3, abah tolong dukung...kalau mama penat nk masak...abah masakkan (most of d time) hihi.. Apa yg penting!!! KERJASAMA!!!

Pengorbanan mama yg paling mama terasa... mama terpaksa korbankan rantai pemberian mok...semata2 nak buat lesen abah dan lengkapkan peralatan menyambut kelahiran kakak nanti... :'( Walaupun mama sedih,abah xsanggup...tapi mama puas hati sebab mama korbankan dua dua untuk orang yang mama sayang...abah mmg berjanji sungguh-sungguh hati nk ganti balik...dan skrg ni...mmg hasrat abah dah tertunai..abah ganti kan dengan yg lebih baik.. Alhamdulillah..:')

Kalau kakak nak tahu...hari ni abah sah dapat lesen...esok terus pinjam keta cekja balik kg..sebab mama dah smp due nak lahirkan kakak... Risau,takut,gembira...xusah cakap la..ye la..first time abah bawak keta..terus jauh travel dari Kl balik kg... :)

Alhamdulillah,dengan kehidupan mama abah yg serba kekurangan...kami dapat lepasi dengan kasih sayang..kebergantungan dengan Allah itu penting..

Untuk mama abah sampai ke tahap skrg ni..banyak pengorbanan...suka duka..yang mama abah tempuhi..
Ingat!! bila kita bermula dari bawah...dari susah...bila kita makin meningkat ke atas...kita akan selalu pandang yg dibawah..mengerti akan kesusahan orang dibawah...dan kita akan lebih hargai apa yang kita dapat... Bersyukur itu juga penting...

Sesungguhnya kenangan mama abah itu...adalah kenangan terindah bagi kami.. Bila mama abah dapat capai sesuatu kini...kami akan ingat balik bahawa betapa susahnya..sukarnya kami nak dapatkannya dulu... *SYUKUR!!!

  Abg : Ayg!! nak beli towel tak??
  Ayg : Emm...tunggu kita kayalah dulu.. ;)

Dan skrg,bila nampak tuala kt pasaraya...mama abah saling berpandangan...senyum.. "nak tunggu kaya ke??" sambil ambik 2,3 helai utk dibayar... Tapi itu lah kami dulu...

...................................

Harapan mama buat anak2 mama...Belajar dari kesusahan..baru kita akan rasai nikmat kesenangan... Ciptalah kasih sayang..atas dasar Lillahi Taala... kekayaan bukan segalanya..tapi Kasih Sayang adalah sesuatu yang terindah..

*HUG ANAK-ANAK MAMA... Salam sayang dari Mama -Mei,2014-

citer seangkatan dengannya

Blog Widget by LinkWithin