Unique Frenz

Wednesday, December 30, 2009

Juzz...memori utk baby talhah (part 1)

Sebenarnya mama dah siap kan artikel bb ni utk dipublishkan mgu lepas kt umah..tetapi disebabkn kesilapan teknikal,xdpt nk bukak lah pulak..BUT nevermind,utk dijadikan kenangan bb suatu hari nanti mama sanggup utk buat artikel ni lagi sekali...

Sebenarnya ceritera bb ni bermula pada 23/12/2009 lagi..masa tu hari rabu...malam tu bb asik nk bukak pampers n meragam ajer..bila mama check kat ponggon bb..xde la plak kesan melecet...tp mlm tu bb demam...mama terus kasi ubat demam...



bb yg demam







24/12/09-esoknya demam bb mula kebah n mama htr bb kat umah pengasuh cam biasa-tapi masa nk amik bb petang tu, mokzah(pengasuh bb) ngadu yg bb buat peel haritu xmcm biasa...asik nk bukak pampers jerk..mlm tu mama cuba check lagi..

Ropa2 nyer.... bb nak naik BISUL..hah!!!

betul2 bawah *tuut* bb...

doc kata tempat tu adalah tempat yg paling sakit coz kulit kat ctu tersangatlah lembut...

Mlm tu mama terus letak ubt sapu n bg ubat tahan sakit..


tp bb still merenggek xnk tdo...


maybe masa tu bisul bb baru nk naik n berdenyut2...cian sangat bb masa tu...

disebabkan da larut mlm..ikhtiar mama yg terakhir adalah bg bb minum air zam2 yg dibekalkan ummi dr mekah..juga mama sapu sedikit pd bisul bb...


Alhamdulillah bb terus tertido dengan lenanya...

25/12/09-jumaat

Mama masih lagi bg bb mkn ubat tahan sakit n sapu ubat..diselang seli dgn air zam2..

sehinggakan air zam2 ummi dihabiskan hanya oleh bb...ahaks..


xkesahlah,asalkan anak mama sihat...

TAPI!!!...tahap kelasakan bb tetap xberganjak walaupon naik bisul..tetap boleh manjat..tetap boleh berlari walaupon terkangkang2..hehe..sekali tgk lawak tul lah..n tetap boleh menggoreskan muka kakak...hish..apparaa bb neh!!





aksi bb ketika berjalan sambil terkangkang2..hehe







26/12/09-sabtu

Bb menjalankan rutin seperti biasa..

mcm xde apa yg berlaku..hajat mama nk bawa bb pi klinik pg tu tergendala coz abah ada kerja penting yg perlu disettlekan...

Same thing jugak mlm nyer..abah ada meeting...

Balik dr meeting, masa nk

tukarkan pampers bb..mama terkejut tgk bisul bb yg semakin membesar...time tu jgklah mama decide bw bb pi hospital...

Lepas di check,doc suh terus masuk wad coz nk operate keesokkannya..


mama terkedu...hanya yg keluar dr mulut mama... “doc, bius tak”...

rasa takut tu xusah citerlah... so, doc terus explain yg dia akan bius keseluruhan...nanti bb xkan sedar...nk buang sume nanah...


lepas dgr explanation tu...kurang skitlah perasaan gementar mama...yela kan!! xpenah2 bawa anak nk pi operate...bg ku ianya adalah suatu kerja yg besar..walaupon nk operate bisul...

Dlm wad...bb terus dibawa masuk bilik rawatan..utk diambil darah ...


masa tu bb nangis kaw2 punyer...selain peluk dan kiss bb berkali, dah bermcm pu

jukan rayu mama buat utk meredakan bb...

“sayang mama...mama ada ni...mama saaayang bb...sayang mama kuat..sikit jer..alala sayang mama”

and mama rasa cam nk sound2 jerk nurse tu...cam terhegeh2 jerk dia wat keje...huh!!...

Mlm tu bb tdo bertemankan jarum ditangannya...












then doc suh bb start posa kul 4pg tuh... mlm tu jugaklah mama xlena tdo..mcm2 benda bermain di fikiran mama....


takut bb buang jarum ditangannya....


risau mcne bb kalo dah start posa...


makin hampir jam 4pagi,mama makin mengelabah...


cepat2 kejutkan bb nk bg susu...


sib baiklah kul 5pg nurse dtg masukkan air,so bb xlah kelaparan...

tugas mama hanyalah menjaga agar bb xsedar dr tdo nyer...


mama xtahulah mcne nanti kalau bb sedar coz kalau biasa nyer..bb akan terus cari mama nk nyusu...


Alhamdulillah juga berkat doa bb lena hinggalah keesokkan harinya...fuh!!!


27/12/09...Masa yg ditunggu2 pun tiba...


doc datang nk check bb tuk dibawa ke bilik operation...


mama terpaksa kejutkan bb masa tu..debaran makin terasa...








tiba2,bila bukak pampers...pampers bb dipenuhi darah bercampur nanah...hah!!!

Bila doc tgk...terus dia kata.. “owh!!dah pecah..so saya rasa xperlu buat operationlah...nanti saya bg ubat antibiotic...

lepas ni boleh buka puasalah”...







Perasaan mama ketika tu xusah citerlah...

gembira yg amat..

rasa cam nk bgth sume orang kat dlm wad tu bhw bb xperlu dibedah...

time jugaklah mama bg bb susu...makan roti...dan segala bagai...mcm orang baru buka puasa..hiks!! mama je yg excited lebih2...

Tapi de worse thing happened when..













*tuut** *tuut***..alahai..bb dah bg signal nk tdo...so terpaksa lah mama continue lain kali citer bb neh..wokeh...


















Thursday, December 24, 2009

~Nangis Contest By Mummy Ariq ~







MY NAME:AHMAD TALHAH DANISH
DOB:13/03/2008

haip!! nape lor publishkan pic bb nangis nie..alala kecian nyer anak mama nih...

sebenor nyer pic ni dipublishkan semata2 kerana "nangis contest by mummy ariq" ekeke..

kalo xde contest nih..xde nyer mama nk publishkan pic bb ni...BUT wateve pon..anak mama tetap comel walaupon nangis...of course dimata mama ler...

okes...actually pic ni diambil ketika kami keluar jengjalan ditepi pantai...tersangatlah seronok nyer anak2 mama kalo dapat pi main di tepi pantai...

so,bile time nk balik..mulalah sume nyer xnak berganjak...pasai itulah bb ni nangis sakan bila tahu kami buat2 nak tinggalkan dia kat ctu...ermmm...macam2 bb neh...hehe...


So,kalo sesapa yg nak join gak contest nih...penuhilah syarat2 kat bawah ini.. :)

MARI KITA LIHAT SIAPA YANG KENA DENGAN SYARAT2 NYER:-

~Copy banner CONTEST ni, letak kat sidebar korang berserta link contest. Tak de link automatik tak layak k... [DONE]

~ Jadi follower kepada ke-3² blog di bawah (WAJIB)
1) http://deazliyanish.blogspot.com/ [DONE]
2) http://dorbrooch.blogspot.com/ [DONE]
3) http://lolastation.blogspot.com/ [DONE]

~ Add kesemua blog di atas, di dalam bloglist anda (WAJIB)~ [DONE]

~Buat n3 & upload HANYA SEKEPING gambar anak anda (no edit²) yang tengah menangis baik punyer.... [DONE]

~Letak nama dan umur (kalau anak ada ramai yang nangis, pilih 1 yang terbaik di kalangan mereka yer... letak bebanyak nanti, payah lak nak pilih..) [DONE]

~ Cerita lah sikit, kenapa diaorang leh nangis masa tuh... [DONE]

~Setelah syarat kat atas ni complete, sila laa tinggalkan link korang kat blog contest itu supaya senang utk dijenguk k) [DONE]

~Tarikh tutup contest : 04 Jan 2010 @ 12.00 tengahari

HADIAH DISEDIAKAN UTK 3 PEMENANG SAHAJA

SELAMAT MENCUBA

Wednesday, December 23, 2009

Cutest Baby of the Planet 2009







AHMAD TALHAH DANISH AHMAD SUHAILI


DOB: 13/03/2008





Hi mommies outhere....


Good news 4 your bb yang masih lagi xberkesempatan @ berpeluang utk memasuki Mombloggers Cutest Baby of the Planet 2009...


Mereka sekali lagi telah memberikan ruang untuk anda dan dengan hati yang terbuka bersedia utk memilih another 6 babies utk join Contest tuh...So it will be 20 Cutest Baby of the Planet 2009 contestants..


AND yang menariknya...kesemua contestant yang layak menyertai contest tuh..will get a prize...HEBAT KAN!!!


Nak tahu hadiahnya...


1 x Grand Prize – Total Prizes worth RM2,180
The Photolicious Outdoor Photography Package (Klang Valley)
Lil Kai Store Hamper


1 x 1st Prize – Total Prizes worth RM680
LittleStori Outdoor Photography Package (Klang Valley)
Gymboree Outfit from Cupcake Chic Children’s Boutique


1 x 2nd Prize – Total Prizes worth RM580
LittleBigShots Family Photography Session (Klang Valley/Putrajaya)
Gymbore
e Outfit from Cupcake Chic Children’s Boutique

1 x 3rd Prize – Total Prizes worth RM355
LensaMama Outdoor Photography Session (KL/Putrajaya)
Book hamper from Little Red Reading Nook


1 x 4th Prize – Total Prizes worth RM239
LensaMama Photography Session Voucher worth RM100
Jet Crystal and Pearl Pendant Jewelry Set from Sabah Accessories
One Drop Perfume Celebrity Women from Adrini’s


1 x 5th Prize – Total Prizes worth RM200
LensaMama Photography Session Voucher worth RM100
Nursing Dress from Adrini’s


1 x 6th Prize – Total Prizes worth RM180
LensaMama Photography Session Voucher worth RM100
Book hamper from Little Red Reading Nook


1 x 7th Prize – Total Prizes worth RM130
LensaMama Photography Session Voucher worth RM50
V-Pattern Jet and Light Sapphire Crystal from Sabah Accessories
Shopping V
oucher from Adrini’s worth RM50


1 x 8th Prize – Total Prizes worth RM130
LensaMama Photography Session Voucher worth RM50
Shopping Voucher from EverythingForYouFromMe worth RM50
Shopping Voucher from Adrini’s worth RM30


1 x 9th Prize – Total Prizes worth RM80
LensaMama Photography Session Voucher RM50
Shopping Voucher for Avent ISIS Manual Breastpumps from Nabila House worth RM20
Shopping Vouchers for Perfume Essence Perfume For All from Nabila House worth RM10

1 x 10th
Prize – Total Prizes worth RM70
LensaMama Photography Session Voucher worth RM50
Shopping Voucher for Avent ISIS Manual Breastpumps from Nabila House worth RM20

9 x Consolation
Shopping Vouchers for Perfume Essence Perfume For All from Nabila House worth RM10 each


MENARIK KAN!! suke..suke..wheee...


Okey, 2 enter dis contest,Just follow the steps below:-


Get the best photo of your baby – ONE picture only!
Insert the photo on TOP of your entry. Mention his/her name and date of birth.
Write about this contest with title Cutest Baby of the Planet 2009
Include a link to this nomination page in your entry
Include a link to MomBloggersPlanet in your entry
Put the Cutest Baby of the Planet 2009 BANNER on your sidebar (where I can clearly see) with LINK to this page
Leave a comment here with link to your blog post (permalink)
Please note that the below link must be included:
Link to MomBloggersPlanet in entry:
http://www.mombloggersplanet.com/2532/cutest-baby-of-the-planet-2009-nominate-your-baby/

Link to this nomination page in entry and banner:
http://www.mombloggersplanet.com/2532/cutest-baby-of-the-planet-2009-nominate-your-baby/
Here is the banner for the sidebar.






Untuk keterangan secara lebih lanjut,anda bolehlah klik banner dibawah;


That’s all. Easy, right? So...apa tunggu lagi...juz CLICK!!!

Saturday, December 12, 2009

Cutest Baby Photo Contest-December 09

Salam to all~~~





En3 kali ni juga berkaitan pasal Mombloggers....pasal contest...mesti sesapa yang mengikuti blog ini boring kan coz balik2 citer pasal contest...lagi2 promote anak dia kan! (ceh! ada follower ker..perasan!..hehe)






tapi aiman xkesah(bak kata iklan tu)... :) yang penting i'm proud to be a mother for both of you...



korang tetap comel dimata mama...






wokeh..seperti biasa, boleh dikatakan hampir setiap bulan mombloggers akan menganjurkan contest utk si manja anda...so bg ibu2 yang berminat nk masuk gak contest tuk yg tersayang..lapang2 kanlah masa menjenguk blog mombloggers...atau anda boleh terus klik disini...









Tema contest kali ini so easy...hanya berkaitan senyuman manis simanja anda.. “Cutest Baby SMILING"....saya pasti setiap ibu akan merakamkan detik2 indah bersama simanja anda kan!!!




Okes, 4 dis contest...i wannna introduce My beloved son;

AHMAD TALHAH DANISH…dilahirkan pada 13/03/2008














History of d’picture;

sebenarnya pic ni diambil oleh kakaknya yg baru berusia 3tahun..semasa kami tengah bersolat n semasa bb pon tgh bersolat (kununnya)…

Si kakaknya tersangat pantanglah kalo terjumpa kamara…sume benda dia nak snap…dan kebanyakannya si adiknya lah yg akan jadik model…tapi setiap pic yg diambil oleh kakak sofea,kami xkan delete..tp kami akan abadikan dlm satu folder…dan pic ini adalah salah satu dari koleksi pic yang kakak sofea snap…

Sebagai seorang kamera gurl…tiap kali nak ambil gambar…kakak mesti akan suruh model nya senyum… “bb..senyum…senyum…” bb plak apalagi..tersenyum lebarlah dia… then KLIK..pastu xsabar2 nk tunjuk kat mama…dah pandailah tu kununnya..hiks...seronok kekadang tgk aksi mereka kan! Kan!




Aksi ottoman-satu lagi aksi yang digemari bb…ottoman..hehe…setiap kali nk snap pic dia..mulalah nk buat aksi ottoman…umpph…kuat sungguh pengaruh iklan nih…

Why I love to see my bb smiling:







Basically, I think all d mums hav the same reasons…

bila anak senyum maknanya dia happy..bila dia happy,dengan sendirinya kite akan hepi…tul dak?

Selain tu, setiap senyuman yang dilemparkan anak2 adalah senyuman ikhlas dari hati mereka…mereka xpandai menipu untuk memberikan senyuman..sebab tulah setiap senyuman mereka begitu berharga dan merupakan detik yang terindah bagi kami…


Dan lagi;pengubat hati..penawar jiwa…sebabnya setiap kali ku menghadapi tekanan di tempat kerja...balik umah jerk..tgk anak senyum gembira...bagaikan hilang segala tensen...lupa segala masalah...

dan lagi..dan lagi...you r soooo cute when u start smiling...erghh...geram nyer... I like it so much


dan bersempena contest ini,mama tujukan lagu ini khas utk anak2 mama:


SENYUM SEINDAH ANAKKU

YANG MEMBERI MAKNA

SENYUMNYA DARI HATI
DUNIAKU BERSERI

SENYUM UMPAMA TITIAN

DALAM KEHIDUPAN

KAU TERSENYUM

KUTERSENYUM

KEMESRAAN MENGUNTUM

SENYUM... DARI ANAKKU

SENYUMANMU AMATLAH BERHARGA
SENYUM..MEMBAHAGIAKAN

DENGAN SENYUMAN

MENGERATKAN IKATAN...


So sesapa yg nak join contest ni,juz follow the steps below;


v


v

v


v


Get a photo of your baby SMILING
Write a blog post about this contest with title MomBloggersPlanet Cutest Baby Smiling Contest
Include your baby’s photo in the post and mention his/her name and date of birth.
Write why you love to see your baby smiling.
Include a link to this contest page, PhotoBook Malaysia and AliceWonders in your entry.
Leave a comment here with link to your blog post
Here are the links that must be included in your blog entry.
MomBloggersPlanet contest page : http://www.mombloggersplanet.com/2162/cutest-baby-photo-contest-december-09/PhotoBookMalaysia : http://www.photobook.com.my/AliceWonders : http://www.alicewonders.com/
That’s all. Easy, right?

Terms & Condition
This contest is opened to Malaysian babies 0-3 years old at the time of entry.
Picture should be current or less than 1 year difference from the actual age of baby.
You can post many pictures in one entry but should not compile them together. Please post each picture separately to make judging easy.
Entry must be submitted by a parent, legal guardian or close relatives (can enter for child, sibbling or cousin).
Entry can be in Bahasa Malaysia or English.
Contest starts from 1st to 15th December 2009
By participating, you expressly consent for your particulars, entries and photos to be posted on MomBloggersPlanet.com.
The Grand Prize and First Prize winners will be automatically qualified for the 2009 Cutest Baby of the Planet contest.
MomBloggersPlanet will select the winners
AliceWonders and PhotoBook Malaysia will handle the prizes delivery to Malaysian address for free. Any delivery outside of Malaysia would have to be chargeable.
Judge’s decision is final and no correspondence will be entertained
Winners will be announced on MomBloggersPlanet.com and also will be contacted via email.
MomBloggersPlanet.com reserves the rights to change, amend, delete or add on to these Terms and Conditions without prior notice to you and shall become effective on such date as determine by us. You agree to be bound by such amendments.
MomBloggersPlanet.com reserves the right to cancel the contest at any stage, if deemed necessary in our opinion, and if circumstances arise outside of our control.
This month’s Baby Photo Contest is proudly sponsored by:


Tuesday, December 8, 2009

Pencarian Model Berkeluarga

CONTEST lagik???? :) >>>>> lagi2 contest..hehe

Kali ni contest ni berkonsepkan Femili...kalau sebelum ni..sume nyer berkisarkan pic baby semata2...kali ni..satu femili leh join...

Sesapa yang berminat nak join...bolehlah klik pada pic dibawah ini...




Hadiah yang menanti pon lumayan...

Bila dapat tahu jerk contest ni menawarkan free photoshoot bg femili...kami jadi teruja sangat2..bile lagik nak dapatkan photoshoot femili yang menarik dari seorang yg profesional secara free kan...

Penuhi jerk syarat2 sebagaimana yg diminta...senang jerk..jadik follower blog penganjur n link kan blog itu ke blog anda...Senang je kan...So...apalagi...jom r join ramai2...

Okes..dis is our pic...walaupun gambar yg diambil agak kureng sket kualitinya (biasalah,bukan profesional yg amik kang!! hiks..),tp pic ini begitu bermakna buat kami sekeluarga bcoz pic ini diambil pada 8/8/09 bersempena our anniversary and my bestday...



KENANGAN TERINDAH!!!!

Monday, December 7, 2009

Contest Si Manja Berkaca Mata

HERE WE ARE!!!

another contest untuk si Manja anda...

sejak kebelakangan ni...mama selalu jerk serve internt tuk mencari contest tuk anak2 mama..


rasa besh jerk bila dapat masuk contest ni...menang tu..belakang kira..yang penting,kita try our luck..tul dak...

termasuk yang ni..mama dah masuk 4 contest tuk anak2 mama...




Untuk contest kali ni..tema nyer berlainan sket..

kalau selalunya mama masuk utk aksi bb ditempat2 menarik...

kali ni tema nya Si Manja Berkaca Mata...

senang jerk kalau ibu2 diluar sana nak masuk contest ni..

juz cari gambar anak2 anda yang dirasakan menarik dengan memakai kaca mata dan link kan blog anda ke blog ini....

senang kan!!

so, apalagi...jangan lepaskan peluang anda kerana ada hadiah yang menarik menanti anda....


untuk keterangan lanjut,anda bolehlah klik pada gambar dibawah ini....hehe...promosi bbaik punyer






Syarat2 pertandingan,sebagaimana yang tertera dibawah ini...









  • anak-anak yang berusia 1 hari - 4 tahun


  • Buat satu entry pasal contest ni dengan title Contest Si Manja Berkaca Mata dan jangan lupa linkkan entry ini dalam post anda.


  • Upload gambar si manja anda yang berusia 1 hari hingga 4 tahun dengan aksi berkaca mata.


  • Hanya sekeping gambar untuk seorang peserta diterima kay... jadi silalah pilih gambar anak anda yang anda rasakan terbaik.


  • Nyatakan nama dan umur si manja anda.


  • Jangan lupa letakkan banner contest ini di entry dan side bar blog anda.


  • Tinggalkan komen anda di sini dengan link entry blog anda.


  • Contest ini akan dinilai oleh Abu Mishkah.


  • Keputusan adalah muktamad dan akan diumumkan pada 20 Disember 2009.


  • Contest ini akan ditutup dengan rasminya pada 10 Disember jam 11.59 malam.



Untuk contest kali ni...sekiranya bertuah,mama berpeluang untuk memenangi Set Tupperware yang sudah lama menjadi idaman mama...

syiok nyer kalau dapat kan...


kalau anda nak tahu...set tupperware inilah yg anda akan dapat sekiranya anda terpilih sebagai pemenang....





  • Hadiah PertamaTupperware Legacy Floria Microwaveable Serving Set


  • 3 X Hadiah Saguhati

















Oklah...disini mama ingin memperkenalkan si cumil mama

Disebabkan mama ada 2 orang anak di dalam lingkungan 1-4tahun..so mama akan masukkan kedua2 nyer sekali...


Boleh kan!!!

mama harap...penaja contest ini xakan menolak penyertaan ini...Pleaseeee!!!!!



So...Perkenalkan,si cumil mama yang pertama;

NUR ASFA SOFEA BINTI AHMAD SUHAILI
D.O.B:23062006
Umur:3tahun 6bulan

sebenarnya tersangatlah susahnya untuk mengambil pose ini...sebab nyer anak mama ni tersangatlah xpandai nak buat pose yang menarik..hehe...watever pon...gud lak tuk kakak...






Yang kat bawah ni pula my 2nd baby;

AHMAD TALHAH DANISH BIN AHMAD SUHAILI
D.O.B;13032008
Umur: 1tahun 9bulan

Baby pula..asal mama nak ambil gambar jerk,mesti nak posing gaya ultraman...hero abahlah katakan....disebabkan sume pic yang mama ambil gayanya xlain dari yang ini...so terpaksalah mama masukkan gaya bb yang macam ini...wat eve lor..so,gud lak juga untuk baby...




Para ibu2 diluar sana..Jom r pakat ramai2 masuk contest ni...BERBALOI2

Saturday, December 5, 2009

'SWEET moments Contest by lensaMama'

ATTENTION TO ALL MOMMIES OUT THERE!!!!


Now, there are another baby’s contest for your babies… this time it was organized by lensamama.blogspot.com… The theme for this contest is 'SWEET moments'. For detail information...just click this picture
So don’t miss out OK!!!

Actually,having heard that there was another baby contest , I’m so excited since i did’t won the contest organized by mombloggers before…but nevermind, we’ll try our luck in this contest…

I can't imagines if we had a chance to get a SWEET moments with lensaMama for Two (2) hours of unlimited fun in return if we win this contest…hows wonderful time…don’t you…Hopefully and perhaps we will get it…so pray for our luck okes!!! :)

As we already introduced our first baby in the last contest..so,herewith I wanna introduce my 2nd baby…

This sweetie's name is : AHMAD TALHAH DANISH BIN AHMAD SUHAILI
he was born on : 13032008




Sweetness in this photo;

At the time this lovely picture has been taken, it was a very wonderful time to be remembered and such a sweeties moment to be described…it is because;

  • this is the moment which i and my husband celebrated our 4th Anniversary together with my Birthday…such a LOVELY moment


  • this is the moment which we had fully spent our time and having fun with our lovely babies…so FUN


  • this is the first time we having the Le Tour de Cameron together..as a wife and mom :)...so EXCITED



  • this is the moment which we were very happy recording every minutes of our sweeties' actions..with our new camera...such a BEAUTIFUL moment

  • this is the moment which we were really enjoyed took pictures of our kids eating their first time sweet Strawberry’s lolipops...so SWEET..


  • n this is the moment which we were really enjoyed and happy exploring the Cameron Highland since we have the babies...great ADVENTURES..

After all, all of these moments are the SWEETEST MOMENT that we had in our sweet memories and it will freshen up when we look up back at that picture…




Best Regards;Mamasofea





Monday, November 30, 2009

Announcing..d'arrival of..UNITAMANAH4ALL

Unitamanah4all-sebenarnya blog my hubby yg baru dilancarkan..




ianya berkaitan pasal peyimpanan duit didalam unit amanah dibawah Public Mutual..




nak bagi keterangan secara lebih lanjut pasal unit amanah ni...kome pun xberapa ariff...




so sesapa yang berminat untuk mengetahui apa itu UNIT TRUST secara lebih detail silalah layari blog ini..




Insya Allah segala kemuskilan anda akan dijawab oleh penulis blog itu a.k.a my hubby :)



JEMPUTLAH MELAWAT YER!!!



P/S : abg! komisen ayg bape ni tlg promote...dapat 50% pon oraitt lor..hiks

Saturday, November 21, 2009

Lain kali jgn pandai berjanji

Last week kami bawa kakak pi umah sepupu dia kat Paka...punyer ler suka bila dapat tahu nak pi rumah kak long..dari kecik,kak long adalah pujaan hati dia..maybe sejak kakak kecil lagi kak long suka main2 ngan dia,jadi pengasuh dia bila balik kg...ikut kemahuan dia...kalau nk mkn..mkn dengan kak long..kalau nk tdo, kak long dodoikan...kalau nk mandi,nk dgn kak long...apa2 aje mesti nak dgn kak long...



inilah kak long pujaan hati kakak..bersama adiknya hakim n mastura juga merangkap kwn2 kakak

So bila last week kami juz bawa dia pi hari Sabtu,so malam tu kena balik terus lah coz esoknya pepagi lagi mama nk kena pi outstation...sedangkan kakak dah siap buat preparation nak tdo sana...dah siap duk dlm selimut..tutup lampu...jenuh jugaklah mama nak mujuk nyer...so mama terpaksa janji lain kali bila mama xkeje..mama akan bawa kakak pi tdo sana...



Sejak hari itu,hari2 kakak asik dok tanya..bila nak pi tdo umah kak long...mama kata nanti mama xkejelah..tup2 hari jumaat lepas hujan tersangatlah lebatnya..so planning mama nak pi umah k.long xjadi...sebagai ganti,mama ajak kakak pi makan KFC kegemarannya...mama ingat,lepas di umpan..kakak dah xingat pasal kak long...rupa2 nyer pepagi lagi hari ni,kakak still tanya..bila nak gi umah kak long ni mama...so mama terpaksa janji lagi nanti mama xkeje lah...tapi dia jawab;

mama gi lah keje,pahtu hantar kakak umah kak long..kakak nak mandi ngan kak long...

mana boleh,hari ni Pia kena gi duk umah mok (ngasuh) dulu...

Pia xmboh gi umah mok zah....

kakak, hari ni mama dah keje..haa!!kita kan dah nak raya,nanti kita balik kg mok n kak long pun balik kg mok gok..kakak boleh main ngan kak long umah mok..nok dok?

erm,nok... lama doh kakak xbalik umah mok...nanti mama gi keje,mama hantar kakak umah mok deh,cian ke mok,pia nok jaga mok..nangis doh mok, pia xgi...

Perasaan mama kian lega lepas dapat pujuk kakak pi umah mon ngasuh dia...tapi sangkaan mama meleset...mok yang dia refer tu bukannya mok ngasuh,tapi mok kampung...erm camana nih...

Sampai umah mok ngasuh kakak xnak turun..katanya nok balik umah mok...

mok mana ada kakak..mok kan gi mekah...

puas dipujuk,kakak tetap xnak turun...akhirnya mok ngasuh dia terpaksa amik kakak dari keta...kakak menangis sekuat2nya...mama terus berlalu...

Cian anak mama...bilalah nak hari kamis ni...mama nak bawak kakak balik kg jumpa kak long..main ngan kak long...kak long jangan lupa balik kg yer..

P/s: jangan mudah berjanji pada anak2 kalau kita susah untuk penuhi...anak2 akan ingat setiap apa yang dijanjikan padanya...INGAT TU!!!
kakak diusia 7bln

Thursday, November 19, 2009

Kenangan terindah...

Lepas je terbaca entry my fren .. kenangan pada ayahku 20tahun yg lepas mula bermain di layar ingatanku...di saat dan ketika ku masih memerlukan kasih sayangmu...pelukanmu...didikanmu....ayah telah meninggalkan kami...pergimu yang takkan kembali....

Ku masih lagi ingat disaat ayahku pulang dari menjual ikan dengan motor keramatnya...ya! ayahku seorang penjaja ikan...tetapi aku bangga memiliki ayah sepertinya...seorang yang tabah mengharungi segalanya....kepulangannya ku sambut dengan penuh keriangan... "yea! yea! ayah balik...yea! yea! ayah balik"...yang pasti kepulangannya tanpa tangan kosong...pasti akan ada habuan utk kami di dalam tong ikan nya....kalau tak aiskrim..pastinya kuih...walaupun kepenatan selepas seharian keluar mencari rezeki...kekalutan kami utk mendapatkan habuan masing2..pasti disambut dengan senyuman...


Di suatu ketika...dipagi yang hening...ayahku kelihatan lesu...batuk2...ibuku menasihati ayahku agar berehat saja dirumah...tak payah keluar menjual ikan...tanpa berfikir panjang ayahku menjawab "alah..xdok gapo pon...buleh lagi gi jual..kalu xgi jual,anak2 nk mkn gapo"...antara ayat2 yang masih lagi terpahat di ingatanku... Ya Allah...walaupun sakit..ayahku masih lagi bertahan demi anak2 nya...betapa sukarnya kehidupan kami ketika itu...nasihat ibuku supaya pergi berjumpa doktor tidak dihiraukan...katanya,sakit sikit saja..esok lusa..baiklah tu...

Selang seminggu lepas itu...batuk ayahku kian menjadi2...still lagi ayahku gagahkan dirinya tuk keluar bekerja....nasihat ibuku utk berjumpa doktor tidak diendahkan....sehinggakan pada suatu hari..ayahku sakit teruk dan terpaksa dibawa ke hospital....waktu itu dibulan ramadan yg mulia...ya,aku masih ingat lagi hari itu hajat kami utk berbuka puaasa dengannya dihospital tidak kesampaian...murtabak kegemarannya yang kami bawa terpaksa disembunyikan darinya...hanya kerana dia dinasihatkan doktor utk terus berpuasa bagi rawatan yg akn dijalankan...seingat aku ayah terpaksa berpuasa lebih kurang 18jam...kesian ayah...bergenang air mataku diketika itu...


Juga seingatku,setelah 3hari berada dihospital ...doktor memanggil ibuku utk menerima keputusan penyakit ayahku..ibuku dengan tenang keluar dari bilik doc dan memberitahu ayahku bahawa ayahku telah dibenarkan keluar hospital...dengan hati yang gembira ayahku bertanya adakah dia sudah sembuh...ibuku hanya mengangguk....gembiranya ayahku disaat itu...apatah lagi aku...

Dirumah,aku mendapat tahu dari abg2 ku bahawa ayahku sudah tiada harapan lagi...kgembiraan aku terus diragut... kanser telah merebak keseluruh hatinya...x-ray yg dibuat menunjukkan keseluruhan hatinya dipenuhi tompokan hitam....Ya Allah betapa luluhnya hatiku diketika itu...walaupun diketika itu aku masih lagi berusia 9tahun..tapi aku tahu bahawa penyakit itu sangat merbahaya...betapa tabahnya ibuku disaat menerima perkhabaran berita itu demi untuk menjaga hati suaminya...dan betapa tabahnya ayahku menyembunyikan kesakitannya demi mencari sesuap nasi utk kami...

Bermula dari saat itu...ayahku semakin lemah..setiap hari rumahku penuh dikunjungi org yg ingin melawat ayahku...mungkin kerana ayahku seorang penjual ikan yang memungkinkan ramai orang mengenalinya..mungkin juga ayahku dikenali disebabkan kebolehannya mengubati bayi yang terkena sawan tangis...atau mungkin juga anak2 murid yang mengaji al-quran dengannya...semuanya berkemungkinan...

Sesungguhnya aku masih ingat disatu malam..sedang aku sibuk mengangkat air pada tetamu yang datang melawat ayahku...ayahku memanggilku..."esok sekolah dok" aku mengangguk.. "erm,gi tdo lah,esok nok skoloh..nanti ngantuk...adik ah belaja rajin2 deh" kata ayahku sambil mengusap rambutku...tanpa dipaksa2...air mataku keluar bercucuran...terdetik didalam hati adakah nasihat itu adalah nasihat yang terakhir yang akn kudengar...pun begitu perasaan itu kulontar jauh2...tidak! tidak! ayah akan sembuh...

Seingat aku keesokkannya,ayahku semakin tenat...dikala rumahku dipenuhi dengan tetamu...kami adik beradik seakan lupa pada mereka...diketika itu,tumpuan kami hanya pada ayah...betapa murahnya air mata kami ketika itu...seakan tidak sanggup utk menempuhinya..aku berlari ke dalam bilik..menangis semahu2 nya...tatkala aku keluar menjenggah...ayahku telah menghembuskan nafas terakhirnya.... Innalillah

Namun begitu..betapa tabahnya ibuku...disaat kami bercucuran air mata...ibuku tenang...aku tahu bahawa batin ibuku menangis...dibelakang kami anak2 nya aku nampak ibuku menitiskan air mata,tapi cepat2 disekanya tatkala kami memandangnya...mungkin ibuku mahu memberikan kami kekuatan...sekiranya dia turut menangis...anak2 nya mungkin akan lebih bersedih...

Ayah..pergimu dengan ketabahan...penuh kasih sayang...sesungguhnya limpahan kasihmu padaku penuh bermakna utk dijadikan kenangan sehingga keakhir hayatku walaupun kenangan itu cuma seketika....ya disaat diriku baru saja menjejakkan kaki ke darjah 3...


Ayah!!! bersemadilah dirimu dengan tenang..akan kuiringi doa buatmu agar rohmu dicucuri rahmat dariNya dan ditempatkanmu bersama para2 solihin...Amin..


Ya Allah Ampunilah dosa ayahku dan kasihilah dia sebagaimana dia mengasihi kami ketika kami masih kecil...dan jadikanlah kuburnya sebagai salah satu taman di taman syurgamu...Amin Ya Rabbal Alamin

Tuesday, November 17, 2009

sedey..terkilan...hampa...

Sebenarnya kita sedey sangat2....

terkilan sangat2...

hampa sangat2....

Sebab apa...

sebab hari tu kan kita ada masuk contest dari mombloggers...

tapi disebabkan kesilapan teknikal...kita xdapat nk publish kita nyer komen di website itu...

bcoz of dat...kita x entitle tuk masuk contest tu...

sedey kan...tp xpe...

maybe kita xde rejeki lagi nk masuk contest itu..

tapi kan kita hepi sangat bila mombloggers telah reply kita nyer email pasal keralatan itu...

n kita juga diinform by mombloggers yg next time akan ada lagi contest utk si cilik..

so sesapa yg nak masuk contest dari mombloggers...sila layarilah web itu awal2...smoga xjadi cam kite ini...hehe

Sunday, November 15, 2009

MomBloggersPlanet Cutest Baby in NATURE Contest

Sebenarnya, dah berkurun mama mencari contest tuk anak mama nih...mula nya mama dah fed up...tapi tetiba semalam mama ter "clik" pada web nih...



wow!! mama found up yang web ni telah menawarkan hadiah yang sangat menarik...terus jerk mama post entry ni..try luck...hadiah nya ditaja oleh:-







luckily 2minggu lepas mama ada bawa anak2 mama pi jalan-jalan di pantai Monica Bay...then mama rasa picture tu ada kaitan dengan tema contest ni..iaitu baby in nature...


Nama anak perempuan mama ni Nur Asfa Sofea...lahir pada 23/6/2006...





Memang menjadi rutin kami pada hujung minggu yang mama akan bawa anak2 mama pergi jengjalan....disebabkan kat terengganu ni kaya dengan pantainya...so,tempat yang paling best tuk memperkenalkan anak mama pada nature adalah ditepi pantai...



Sofea n bb adalah orang yg paling excited bila mama bawa diaorg pi jalan2 kt pantai






walaupun xdapat main air..kakak sofea n bb tetap hepi bermain ditepi pantai



bertemankan pokok2


disamping pasir2


bersama2 dedaun2 kering


dan juga anak2 pokok...

memperkenalkan anak2 pada nature ni banyak kelebihannya...termasuk mengajar mereka apa itu alam sekitar...apa itu pantai..pepasir..pepohon...dan apa yang paling penting bagi kami setiap kali kami membawa anak keluar bersiar2 di tepi pantai..anak2 akan merasa hepi..itulah hadiah yang istimewa bagi kami setiap kali membawa anak2 keluar melihat keindahan alam sekitar....
Semoga ikatan kasih sayang kami akan berkekalan hingga ke akhirnya...

citer seangkatan dengannya

Blog Widget by LinkWithin