Unique Frenz

Monday, May 4, 2009

Dengan izin Puan...

hari ni aku ada 2 kes bicara..satu kes tuk tax n 1 kes tuk tuntutan kecederaan...
ok ler...firstly aku nak citer pasal kes pasal taxation...aku igt kan lawyer pl xdtg court hari ni,so senang jer ler keje aku..juz amik OIT jer atas prayer yg aku buat... tup2 lawyer pl dtg ct,so maybe akan jd panjanglah citernya..wateve ler...yg penting aku akan mintak apa yang sepatutnya...so lepas kes aku dipanggil...dgn humblenya aku bangun... "Dengan izin Puan, saya Khasiah mewakili Defendan...hari ini telah ditetapkan untuk pendengaran Notis Penetapan Kos"...tiba2 lawyer df bangun dan mengatakan bhw dia ada preliminary objection ke atas permohonan aku...so, aku apa lagi..terpinga2 le aku kat situ..aku ni jenis xbleh buat kejutan sket..mulalah terkulat2,xtahu apa nk buat...so Puan hakim tanyalah... "Khasiah, awak diberi notis tak pasal objection ni"...so lepas aku cakap xde,puan suruh kes aku ditangguhkan utk perbincangan,in case aku dah sedia untuk mendengar objection dia,Puan akan teruskan,if not Puan akan bagi next date untuk aku prepare hujahan atas objection dia..bincang punye bincang,aku decide tuk amik next date..tp si lawyer ni nak plak buat bantahan atas permohonan aku tuk amik next date...nak teruskan pendengaran tuk objection dia katanya...wat eve ler...so aku masuk bilik interpreter,saje jer coz aku baik ngan interpreter2 kat ctu..dia pun bengang nape lawyer tu nak buat bantahan pasai aku nak amik date lain..so diaorg advice aku suh aku mintak jer next date..diaorg pun kata Puan akan bagi jer kalau aku mintak...xpayah layan lah lawyer tu...so,lepas kes aku dipanggil,aku mintak ler discreation of the Court tuk bagi aku next date for preparing the case law...walaupun ada bantahan..Puan tetap jugak bagi sampai khamis ni...hehe..puas hati gak aku..kita tunggu keputusannya kamis ni yea...

ok..next case plak..hearing tuk tuntutan kecederaan..actually kes ni Ex-lawyer tempat aku keje yg bawa..since our client nak suruh dia gak yg proceed, so aku xhandle le kes ni..tup2 hari ni our ex LA ada bicara kt Mahkamah Tinggi K.T,so kami ada buat surat penanguhan kat lawyer Df n kat Court...tp kami dimaklumkan oleh staf Df,bhw lawyer dia ada bantahan terhadap penanguhan...then yesterday,interpreter call aku suh aku yg proceed dgn bicara coz ada bantahan dari pihak Df...so aku prepare lah apa yg patut...call client suh datang court...suprisingly hari ni lawyer df dtg suh tangguh kes..apa ke hal nya...semalam dia yg beria2 nak suruh proceed kes..alik2 hari ni nak tangguh...bile aku tanya nape semalam inform ct nak proceed,dia mati2 ckp xde ler tpn court..memang kaki belit..bila aku tanya interpreter..sah2 dia ni saje jer nak putar citer..nak nyusahkan orang...sajak jer client aku datang jauh...so aku tetap nak proceed dgn kes...pape pun kes aku tetap diteruskan dgn bicara tanpa kehadiran Df...so puas gak ler hati aku wpun perbicaraan aku td xmemuaskan hati aku..at least kes tu tetap berjalan...so kita tunggu next hearing date plak tuk tahu kesudahan kes aku ni...

OIT-[Order In Term @ Perintah Sebagaimana Permohonan]
Pl-Plaintif
Df-Defendan
Ct-Court

3 comments:

fidza bayu said...

eh... lawyer mana yg pepandai raise PO tetiba tu? mana boleh... dlm civil kan no element of surprise... kalau nak raise pape PO., dia kena bg notis 2 hari paling kurang.... ada dlm rules...

ummisofea... said...

ntoh ler..tapi dia siap cakap kat interpreter tu kalau bantahan yg ingin dibuat berkaitan Law,dalam rules cakap xpayah bagi proper notice...ntah ler dia rujuk kt ner..tp interpreter tu buat2 xdgr jer..lantaklah,dia kan da senior lawyer ;)

ummisofea... said...

hari ni pi court..tup2 pl nak buat written subbmission plak..adoiss..buat penat jer buat preparation semalaman...tp xkisahlah..wateve

citer seangkatan dengannya

Blog Widget by LinkWithin