Unique Frenz

Tuesday, June 23, 2009

saat melahirkanmu..hepi bday sayang!


Arini best day my little princess..NUR ASFA SOFEA yang ke 3 tahun…hepi birthday sayang!!! Becoz bday kakak jatuh pada tengah2 minggu and mama pun ada kes hari khamis ni dekat K.L, so mama n abah rancang nak celebrate pd hujung minggu ni umah cekda…harap2 takde halanganlah..INSYAALLAH..n mama masih pk,menda yang nak bagi pada kakak nanti…erm..suprise!!!

Bila diingatkan kembali, memori sebelum/selepas melahirkanmu masih segar dlm ingatan mama…apa tak nyer..pengalaman melahirkan anak buat pertama kalinya...

Kalau mengikut kiraan klinik,tarikh due kakak ialah pada 14/6/2006…
masa tue mama umur 26tahun..
tengah buat chambering kat T/N Manjit Singh Sachdev,Kuala Lumpur…
pengalaman mengandungkan anak mama ni..soo easy…
takde morning sickness..xde muntah2..xde alahan…tp penyakit tu abah yg tanggung…pagi2..abah yg muntah… huhu…kecian abah…

mungkin bb kecian kat mama masa tue..biasa ler,jd budak chambering ni,cam jadi kuli orang lor…then selama 9bulan mengandungkanmu..boleh dikatakan xde masalah..boleh masak cam biasa..Cuma..masa awal2 pregnen tu,mama xble bau badan abah…busyuk bangat…hehe…bukan abah jerk,sume orang dalam LRT tu bau semacam jerk..rasa xsabar2 nak turun…itu jelah,yang lain xder problem…

Then, seminggu sebelum D.U..mama mintak kebenaran ngan boss nak balik kg..isau gak kalau lahir kat K.L,xder orang nak jaga…nak bawa balik kg plak satu hal nanti..so about 9hb Jun 2006,mama balik kg ikut jalan tganu..kot2 sakit perut tgh jalan,ada banyak tempat nak singgah..kalau ikut Gua Musang…erm..tau2 jelah…

Kt kg,tunggu punya tunggu..sampai ler tarikh D.U..tak plak rasa nak kuar bb ni..abah dah seminggu amik cuti,jaga mama..
on 19hb tu mama rasa sakit perut…so terkocoh2 ler abah bawa mama pi spital..kononnya dah sampai masa..sampai kt spital..xsakit ler plak..erm...tp doctor terpakse tahan kat wad gak coz mama da lepas D.U..so bila2 masa jerk bb akan kuar katanya..

2 hari mama dok spital..n selama tu gak ler abah berulang alik ke spital jaga mama yg tak sakit…malu jerk bila orang dtg melawat kita yang tak sakit…

so pada 21hb aku mintak ngan Doc nak balik dok umah..pujuk nyer pujuk,doc bagi balik..tapi dia remind dat if I hav yet to deliver on 24/6..aku kena datang spital n kena induce..takut bahaya pd bb..org kata kalau induce,sakit wei…so aku mintak sangat supaya bb lahir b4 dat..setiap saat aku usap perut “anak mama,cepatlah kuar..kecian abah,dah lama abah tunggu bb nak lahir..kalau kena induce kecian plak kat mama”

22hb 2.30p.m,abah mintak izin ngan mama nak balik K.L coz abah dah lama amik cuti..dengan berat hati mama terpaksa lepaskan abah pergi..abah siap pesan pd bb masa tue “kalau abah balik kl nanti,suh ayoh do atau ayah chik tolong azankan yea! Dok elok2..abah kena pi keje”..

Petang tue..about 6.00p.m aku rasa cam dh sakit perut..xde pengalaman ni isau sebenornya..sakit sket pun dah gelabah.. hehe

so around 6.30p.m aku pi hospital Lati,Pasir Mas..aku nekad xnak bgth my hubby coz takut dia patah balik..so aku tunggu sampai lepas maghrib baru kol dia..ingat nyer bile dah nak sampai kl,dia xkan patah balik dah..tup2 dekat kol 11.00malam..terpancul dia kat spital..terkezut jugak aku…dia kata xsampai hati plak nak tinggalkan aku sorang2…masa aku kol tu dia dah sampai Lipis…disebabkan dah tgh malam,aku juz dapat cakap melalui jeriji tingkap je lor…

Keesokkannya lebih kurang kul 6lebih,aku dah rasa sakit semacam jerk..so untuk mengurangkan sakit aku jalan2 dalam spital tu..
dalam kul 7.00 aku mintak ngan nurse nak masuk labour room..so nurse Tanya aku “dah sakit sangat ke” “xde..sakit sikit2 jerk”..so nurse suh aku pi tdo dlm labour room..lps check, nurse cakap.maybe dalam kul 12.00tghr baru bb aku kuar…so aku Tanya nurse tue “bila suami saya boleh masuk” “bila bb awk nak kuar nanti saya panggil ye”

Pukul 9.00 aku mtk tolong nurse tu panggil jugak my hubby masuk, masa tu aku dah sakit sangat2..kalau diikutkan nurse tu kata, suami hanya dibenarkan masuk bila ada tanda2 aku dah nak bersalin..tp sebab dia kecian kat aku,dia pi panggil jugak…

kul 9.30pg my hubby masuk..bila dia nampak muka aku yg dah pucat lesi menahan kesakitan..dia dah mula mengelabah..terus dia gengam tangan aku,kucup dahi aku bg semangat..baca ayat hembus kat kepala…urut situ..urut sini..

then aku suh dia panggil nurse coz aku rasa bb ni dah nak kuar..
bila nurse datang..terkejut diaorang coz kepala bb dah nampak..so terus dia buat persiapan nak keluarkan bb..tepat kol 9.45pagi dihari yang mulia, hari Jumaat, my first bb selamat dilahirkan dengan berat 3.3kg… sehari sebelum aku nak kena induce..Alhamdulillah lahirlah sudah puteriku…itulah first time aku tahu jantina anakku…


aku respect sangat nurse2 kat ctu..baik sangat..dia layan aku dengan baik sekali..dia pun terkejut coz kalau diikutkan,lambat lagi bb nak kuar,siap lagi dia kata “cepat ni bb awk lahir, mungkin sebab awak banyak sabar kot..xdengar pun awak menjerit,meraung sakit..mcm sesetengah orang tu..Allah pun senangkan kalau kita banyak bersabar kan” aku terus terenyum.. …thanks a lot pada nurse2 yg baik hati….

Begitulah pengalaman pertamaku melahirkan my little princess..semoga kakak akan dapat merasai bagaimana rasanya mama bertarung nyawa melahirkanmu..dan bagaimana kasihnya abah tatkala menunggumu dilahirkan…dan semoga kakak xkan melupai kami dan dapat membalas jasa kami sebagai ibu bapa dengan menjadi anak yang solehah kelak..Amin


2 comments:

asyikin said...

hi khash! akhirnya bersua....sofea dah besar rupanya.... rasanya macam baru je tgk dia masa bb dulu, tgk dlm frenster...
nanti ikin link blog khash ni ek!

ummisofea... said...

okey..bb ikin pun mesti udah besor kan..

citer seangkatan dengannya

Blog Widget by LinkWithin