Unique Frenz

Tuesday, March 16, 2010

Talhah di usia 2tahun






13/3/10 yang lepas genaplah odek2 mama ni berusia 2tahun….pejam celik..pejam celik…baby dah besar….walaupun dah besar…mama tetap akan panggil “baby” coz selagi xkuar baby lain…baby tetap akan jadik baby…hehe..




Perkembangan baby sekarang:

Erm..tahap kelasakan baby semakin hari semakin meningkat…mama pon xtahu baby ni ikut genetic sape…keluarga mama kata mama masa kecik dulu pon begitu juga n same thing ngan abah..femili abah kata abah pon boleh tahan jugak lasaknya…maybe baby jadi lasak sebegini sebab ikut dua2 genetik kot..n jadilah baby kuasa 2…hehe…

Setakat panjat sana..panjat sini..sudah menjadi kebiasaan bagi baby…kalau setakat jatuh2 tu pon baby dah xheran….sakit tekak mama larang pon..baby buat xtau je..hish…



Walaupun lasak..baby ni manja orang nyer..pantang mama n abah nyakat,..baby mesti nangis…cakap je nk tinggalkan dia..uwaaa…cakap je xnak bagi makanan..uwaaa…hehe..suka ngat bila dapat pujuk baby lepas nyakat dier…sweet cecangat...

Da
n kadang kala bila baby tahu mama juz nk nyakat dia…baby saje je buat2 nangis…ngee…ngee….sambil buat2 memek muka and buat2 tangan terangkat…hehe…aksinya yg xtahan tu…lawak tul le baby ni…pandai kenakan mama balik yer…

Kalau bab bercakap…ngalahkan kakak..apa yg kakak nk cakap..sibuk lah dia nk cakap jugak…kalau tgk citer upin ipin..setiap ayat dia nak tiru…

Soklan feveret mama :

“Baby sayang mama dok”..
tanpa mama sempat habiskan ayat..terus baby jawab “sayang”
mama pon akan balas…“mamaa sayang baby”..
terus dia akan sa
mbung “abah sayang baby” “atak(kakak) sayang baby”….
bila mama terus Tanya “lagi-lagi”….”mok sayang baby” “su sayang baby”..sume orang yang terlintas diingatannya dia akan sebut…

kalau abah plak:

“baby!..abah gud” ..terus baby nyampuk “baby guud” abah jawab “abahlah gud!”..haa..mulalah dia nangis..bila mama pujuk n kata “babylah gud..abah ni,apelah..babylah gudkan”..terus je baby senyum kat abah “uhuk! Abah ni..babylah gud”…kami terus gelak..macam2 lor baby neh…

kalau Mok ngasuh dia,suke benor kalau dengar baby cakap..dia kata ngalahlah orang dewasa…siap komplen kalau orang lain makan banyak..hehe…lagi satu peel baby,kalau orang xfaham apa yg dia cakap,haaa!! Melentinglah dia…


Dari segi ingatan…
boleh dikatakan baby ni kuat jugaklah ingatannya…sume sepupu sepapat yg dia dah biasa,dia ingat nama…muak(panggilan utk muadz) *ntah kenapa susah sangat dia nk sebut nama muadz ni..hehe..kak ya…ayih(faris).. imang… along.. tura(mastura)… aking(hakim)… itah(ikah).. pasha…adang(panggilan adam pabila di tengganukan..hiks)

Mak/bapa sedara yg dia ingat nama : umi…chik…ceksu…ayoh cik…

selain itu,baby juga:
  • Seorang yang suka merajuk n suka dipujuk…

  • Seorang yang suka menyakat kakak dia…kakak selalu nangis kalau baby buat2 xnak kawan…

  • Seorang yang suka berdikari dan merasakan boleh buat sendiri sume benda….

  • seorang yang suka makan..makanan kegemaran (bihun)..minuman kegemaran:air twister (sebotol pom baby boleh habiskan..tp yg kecik jelah)

  • hepi go lucky…selalu buat aksi lawak…lagi orang gelak..makin galaklah dia buat…


dan sesungguhnya kehadiranmu memang memeriahkan suasana...menghiburkan hati yang duka...dan kami bertuah memilikimu...PERMATA HATIKU....Alhamdulillah...


citer seangkatan dengannya

Blog Widget by LinkWithin