Unique Frenz

Sunday, January 30, 2011

Kekadang..kita lupa nak ingat apa yang sepatutnya kita ingat pasal pasangan kita

Venue: Dinner at Home

Time: 8.30pm...sambil melayan serasi bersama....

masa tu mama xingat ah pasangan mana yg muncul time tuh...ye ar...bukan dok melanguk depan tv pun...juz layan time makan jer...tetiba satu soklan yg muncul membuatkan abah & mama pun interested nak jadikan isu kami jugak... (cehh..cam isu besar plak kan...tapi bila difikirkan..memang perlu tahu pun)...xnak bebel banyak2...jom kita ikuti perbualan kami sebagaimana dibawah...

Abah: Yang...darah ayg jenis apa erk??? (hampagas betul kan...ada ke patut xtahu jenis darah isteri sendirik...ish..ish...ish)

Mama: ehh...apa lah abg ni...jenis darah ayg pun xtahu erk...hem camana nk jadi serasi bersama ni...abg jenis AB kan??

Abah: a’aa… (muahaha..sib baik betul…tapi bukan mama xtaw erk..Cuma xberapa pasti jerk..)

Mama: ayg ni jenis yang penderma..

Abah: darah apa…kalau penderma darah abang lah…AB

Mama: bukan….darah O lah…ayg ni darah jenis O

Abah: mana ada…darah O boleh menerima semua jenis darah je (mama terkeliru sebentar…samaada mama yg tertukar @ abah…ermm..biarlah)

Mama: kalo gitu..abah jgn lupa derma darah k ayg erk???

Abah: emm…eh..xsir lah abg..mintak dijauhkanlah (ha’ah..kalau mintak gitu,means mama mintak mama sakit la plak kan….hurmmmm)

Tapi….bila mama buat research balik….ropa2 nyer abah yg tertukar…muahaha…apalah abah ni…bikin ayg konpius plak…

Meh sini nk kongsi…

Darah O

Merupakan kumpulan darah yang tidak mempunyai sebarang antigen tetapi mempunyai antibodi di dalam darah

Darah jenis O ini hanya boleh menderma kepada semua kumpulan darah (A, B,AB dan O) dan hanya boleh menerima darah jenis O sahaja

Darah A

Merupakan kumpulan darah yang mempunyai antigen A dan antibodi B

Darah jenis ini boleh menerima darah dari jenis A,AB dan O sahaja

Manakala darah jenis A pula hanya boleh menderma kepada kumpulan darah jenis A dan AB sahaja.

Darah AB

Darah AB merupakan satu kumpulan darah yang tidak mempunyai antibodi tetapi mempunyai antigen A dan B

Kumpulan darah AB hanya boleh menderma kepada kumpulan darah jenis AB sahaja

Manakala darah jenis ini pula merupakan penerima universal dimana darah AB boleh menerima darah dari kumpulan darah yang lain.

Darah B

Merupakan kumpulan darah yang mempunyai antigen B dan antibodi A

Darah jenis ini boleh menerima kumpulan darah jenis B,AB dan O sahaja

Manakala darah dari kumpulan B hanya boleh menderma kepada kumpulan darah jenis B dan AB sahaja.

Dan mama juga membuat research mengenai RAHSIA DISEBALIK JENIS DARAH.. dan mama menemui article yang menarik untuk dikongsi bersama disini http://pakarhowto.com/rahsia/rahsia-disebalik-jenis-darah.html

Disebabkan mama xboleh nk copy..so mama terpaksa write in balik lah apa yg tercatat kat situ….

DARAH JENIS O

Individu yang memiliki darah jenis ini disifatkan sebagai individu yg:

  • SETIA.. (ayang memang setia kan bang..wheee)

  • SABAR.. (setakat ini boleh lah…xde lagi lah kes orang masuk spital dek ketidaksabaran ini…hihihi)

  • YAKIN TERHADAP KEBOLEHAN & KEMAMPUAN DIRI SENDIRI.. (yang ni mama rasa ada sikit xbetul lar..sebab mama memang sentiasa xyakin terhadap diri sendiri…huhuhu)

  • SENTIASA INGIN MENJADI KETUA,TERUTAMANYA MELIBATKAN KUMPULAN…. (ohhooo…bila keyakinan diri xde…camana mama nk jadik ketua….tapi rasa ingin menjadi ketua tu ada la kot…muahaha)

  • SEKIRANYA INGINKAN SESUATU,AKAN CUBA SEDAYA UPAYA DAPATKAN (erm…maybe lah kot…ye lah…kalau nk seribu daya kan)

  • MEMILIKI SIFAT CEMBURU YANG KUAT (hihihi…hanya hubby mama je yg tahu betapa cemburu nyer mama ni…kan abg!!!)

  • SERIUS DALAM PERSAINGAN SEHINGGA MEMBERIKAN TEKANAN (memang pon…camana nk kawal erk)

Pesanan dr penaja: harus bijak mengawal emosi agar tidak memberi tekanan kpd anda….hehehe….

Okeh…jom tgk plak karekter my hubby yer…

DARAH JENIS AB

Individu yang memiliki darah jenis ini disifatkan sebagai individu yg:

· TENANG & BIJAK MENGAWAL EMOSI-itulah keperibadian yg jelas terpancar dlam diri individu yg tergolong dlm ketegori ini (memang abg jenis yg terlalu tenang..relak…sampaikan kekadang ayg pulak naik hot…ye lah kalau zaman belajar dulu…org lain sibuk2 beli tiket bas nk balik kg…abg relak jer..2,3 hari nk balik baru pi beli tiket…kalo ayg,sebulan nk balik dh sibuk2 dh kat stesen bas tuh)

· SENTIASA MENGHORMATI ORG LAIN MENJADIKAN INDIVIDU YG BERADA DISAMPING SELESA DGN ANDA (Alhamdulillah…I’m really proud to hear dat)

· MEMILIKI SIKAP HUMOR SEMULAJADI DALAM DIRI DAN SENTIASA BERSIKAP MENGHIBURKAN DAN CERIA ( Ini memang ayang akui…asyik nk gelak aje ayg ni…hihihi)

Pesanan penaja: satu perkara yg harus anda perbaiki dlm diri anda. Perlu bijak dan berani membuat keputusan sendiri. Jgn biarkan org lain membuat keputusan anda… (ehhh..kekadang opinion ayg ni kena jugak ambil peduli taw…barulah apa yg akan diputuskan akan mendapat keputusan yg memuaskan…dok gitu???)

Untuk lain2 nyer jenis darah…bolehlah rujuk seperti yg mama mention kat atas erk…penat lor nk tulis satu2…hihihi

MORAL OF THE STORY: SILA CEK YER DARAH PASANGAN MASING2…TAKE NOTE…bukannya apa…selain dari kes emergency…boleh jugak tahu karekter dorang sikit sebanyak….can cin cauuuu

3 comments:

So Shy Lady said...

salam unique momma,

dtg mziarah...

akak pun jenis o jg. org yg darah jnis o metabolisme tinggi, slim sntiasa heheh. thanx 4 d info.

ummisofea... said...

ala akak..part yg selim tu xngam tuh...saya xslim pun...waaaaaa

eb ezrin2 said...

eB darah O
eB raser betol ;p

citer seangkatan dengannya

Blog Widget by LinkWithin