Unique Frenz

Thursday, January 20, 2011

Siapakah kita untuk mengatakan ADILKAH kita diperlakukan begitu????



Alhamdulillah..hari ni complete sudah perjanjian ditandatangani oleh kedua2 pihak, penjual & pembeli…

Seperti biasalah tugas loyer ini menerangkan sedikit sebanyak tentang apa prosedur seterusnya…nampaknya everything is clear…no problemo…tapi at d end tugas si loyer ini adalah memberi peringatan kpd penjual bhw beliau akan dikenakan Cukai Keuntungan Harta Tanah kepada pihak kerajaan kerana beliau telah menjual harta tersebut kurang dari 5 tahun setelah memilikinya….

Penjual tersebut termenung panjang…disebabkan beliau hanya memiliki harta tersebut lebih kurang 2tahun,makanya Cukai keuntungan yg seharusnya dibayar kepada pihak kerajaan adalah lebih kurang 35%...xcampur lagi penalty yg dikenakan oleh pihak bank atas dasar pinjaman yg dibuat xmelepasi temph matang..

Kalau difikirkan..35%...banyak tu…lebih2 lagi kalau si penjual tu menjual bukan atas dasar nk dapatkan untung…tapi kerana terdesak…tetiba nk plak kena bayar pd kerajaan free2 jerk 35%....kannnnnnnnnnn

Kira punya kira..si penjual tadi kena keluarkan dalam RM11k utk dibayar pd kerajaan…FREE-FREE…. Diulang…FREEEEEEE YoUUUUUU…..terkebil2 gak lah sipenjual tu…kalo dikira logiknya kan…xbaek lah kan kerajaan nk kenakan cukai banyak gitu…kira ambil untung atas angin jelah kerajaan akan dapat…apa sangat sumbangan kerajaan pd harta dia tuh????? Kongsi bayar???? Kongsi bayar hasil tanah??? Kongsi jaga rumah????? Kongsi cantik kan rumah????? No..NO..NOOOOO…..xde pape pun….

So…hawat plak senang2 nyer kan kerajaan nk amik keuntungan atas penjual ni…kesian la kan…dah lor tax sekarang pun dinaikkan kepada 6%...dh amik dh kat situ…

si peguam ni yg dok wat keje…tunggang terbalik pun hanya caj 1% je bawah rm150k..d rest 0.7%...itu yang buat keje….

Kalao nk dikira dr hasil jualan rumah…banyak mana yg kerajaan akan dapat dr mereka2 itu,meh sini nk kabo kan sedikit sebanyak….

1) tax 6%-bagi setiap fee peguam (nak jugak tu)

2) setem suratcara pindahmilik-1% bg 100,000k n d rest sampai 500k 2%....n d rest…3% (cuba bayangkan kalo harga melebihi 500k..bape kena bayar kat kerajaan)

3) setem loan documentation-0.5%x harga loan..

4) Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT)-bg pemegang harta 1-2 tahun (35% dr keuntungan)..3-5 (maybe dlm 25%-im not so sure bout dis,but around dat figure lah)

5) Xcampur lagi daftar situ sini….

Hah!! Kan ke banyak tu kerajaan dapat….kerajaan selalu cakap…JANGAN DIFIKIRKAN SUMBANGAN KERAJAAN PADA KORANG,TAPI CUBA FIKIRKAN APA SUMBANGAN KORANG PADA KERAJAAN….

TAPI ADILKAH????????

Cuba twistkan ayat tersebut diatas… JANGAN DIFIKIRKAN APA SUMBANGAN KORANG PADA KERAJAAN,TAPI CUBA FIKIRKAN APA SUMBANGAN KERAJAAN PADA HARTA KORANG TU…. Tak ke lebih baik???? Barulah betulkan slogannya RAKYAT DIDAHULUKAN…bukannya RAKYAT DIDAHULUKAN UTK MEMBAYAR….DOK???

Kenyataan mama ni bukanlah kenyataan utk menjatuhkan maruah kerajaan…tidak…tapi kenyataan supaya orang2 di luar sana berfikir..patut ke kita sebagai rakyat diperlakukan sebegitu…bagi mereka yg berkemampuan…maybe benda ini adalah enteng bg mereka…tapi cuba kita letakkan ditempat mereka yg terdesak…memerlukan duit….nilai 1k pun sudah cukup berharga bagi mereka ini…..

Penyudah citer nyer…client mama tadi xjadi utk menjual hartanya kerana banyak wang yg perlu dikorbankan utk membayar pd yg xsepatutnya secara FREEEEEEE….



5 comments:

desperate mama said...

setuju... setuju.... memangs eronok kan buat untung atas angin.... kesian orang yang tersepit...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

x payah buat apa dlm rm11k.. mengambil kesempatan atas kesempitan org lain..

ummisofea... said...

ermmm...nk wat camana kan...saya yg menurut perintah jelah kan

Hasniyati Md Razi said...

setuju2..kesian sapa yg xder duit sgt tu

ummisofea... said...

hurmmm...hanya org2 seperti kita ni yg akan rasa kesian kan...tapi bg mereka yg membuat dasar itu...pernahkah mereka fikir akan org2 dibawah ni kan...

citer seangkatan dengannya

Blog Widget by LinkWithin