Unique Frenz

Tuesday, February 8, 2011

Memang PTPTelan duit orang

Yerrrrr… PTPTN memang layak digelar PTPTelan duit orang

Kalau nk kata mama ni jenis yg xmengenang jasa ker… xmengenang budi ker… xgheti nk berterima kasih ker… lantak lah..ada mama kesah????

lagipun 1sem jerk mama berhutang ngan PTPTelan duit orang ni… wheeee

Once mama dapat biasiswa…xpikir panjang dowh….berdezup mama settlekan kesemua hutang PTPTelan duit orang

itu…

Masa tu dlm tahun 2002 kalo xsilap… buat bank draf bagai… Alhamdulillah…settle…

BUT…BUTTTTT….

Dalam 2004 kalo xsilap…mama dapat surat dari PTPTelan duit orang

mengatakan mama masih belum membuat apa2 bayaran…eh..eh..ehhh

mama quote sikit la yer apa yg dorang tulis..

“sila jelaskan dengan segera utk mengelakkan tindakan undang2”

Uihhhh….main sesedap rasa je yer nk buat tindakan undang2….meh cni nk kabo pasal undang2….silap hb…mama saman balik taw…

hihihi..tapi mama xder le sekejam itu kan..tapi jgn sampai tahap kesabaran ini dicabar…sapa leh taw kedian nanti kan..dibuatnya mama meletopsss…heh…

Tapi kan…bila mama rujuk pd PTPTelan duit orang..dorang kata xde pun rekod mama yg mengatakan mama dh bayar..dan pinjaman tersebut telah pun berjumlah lebih kurang 7k++ la kalo xsilap (+ngan kos pentadbiran & interest bagai)

Mama naik hot la…apa kehal plak??? mulalah mama sekarung guni mama membebel kat dorang…. camana system dorang xleh nk trace pembayaran yg telah dibuat…

Nk taw dorang jawab apa

“minta maaflah cik…system kita bermasalah tahun lepas…semua rekod telah terpadam…kalau cik ada bukti mengatakan cik dh bayar…sila kemukakan pada kami”

(macam tu la lebih kurang ayat dorang neh…xbape igt sgt dh sebab dh lama kan…belom kawin lagi nih…belajar pun xabes lagi masa neh)

Hampagas tul kan…owh..dorang taw system dorang je yg boleh terpadam…muka mama yg merah PADAM menahan marah ni xamik kesahhh…

Tapi kansurat pengesahan bayaran tu dh xtaw letak kat mana……uwaaaaaa!!!!

Memang careless….memang mama patut disalahkan….

Apa ni Khasiah….Apa?? Ingat bila dorang dh hantar surat pengesahan bayaran dan rekod telah diupdate dlm system yg mengatakan a/c mama ngan dorang dh 0…mama dh leh suka suki letak merata2 surat bukti tu…heh

Tgk apa PTPTelan duit orang telah buat…

Merana la mana nk cekau 7k tu plak nanti….manyak wooo kalo saje2 nk bg kat orang…..

Senang je kan PTPTelan duit orang

sekali system dorang jeng…

bila sume data telah terpadam..

panggil balik sume yg telah bayar suh buat bayaran lagi sekali…

sebabnya ko telah hilangkan bukti…..

hah…mbik ko….

Sejak dr tu Mama xsenang duduk…pi kat bank..mintak jasa baik dorang suh trace balik transaksi mama…check balik kot2 ada rekod…

tapi… hampa…

Mama xsalahkan dorang juga…

Mama xtaw exactly date mama buat transaksi kat situ…xkan nk suh dorang kelebek fail dorang satu persatu kan…kena plak system dorang hanya simpan transaksi yg setahun sebelum jerk…

Uwaaaaaa!!!!

Then…mama dh putus harapan…hanya mama berserah padaNYA agar surat bukti pembayaran ditemui…

Doa…solat hajat…xputus2 dilakukan oleh mama & juga ibu mama (terima kasih mek!!)

Sesungguhnya ALLAH itu MAHA PENDENGAR LAGI PENGASIH

Tetiba je masa mama buka laci almari baju mama…mama ternampak satu envelop coklat…hati mama berdebar2…terus mama capai sampul itu…

Terketar2 tgn mama membuka sampul itu…

Mata mama terkesima…apa yg mama cari2 selama ini ada dlm tu

Terima kasih ya Allah!!!

Takjub kan…camana envelop tu leh ada kat situ…sedangkan dh berkali2 mama cari tempat yg sama…. Sesungguhnya kuasa Allah…tiada yg dapat pertikaikan

ALHAMDULILLAH…ALHAMDULILLAH…ALHAMDULILLAH…

Terus mama buat surat dekat PTPTelan duit orang

..inform…

Lagi sekali dorang keluarkan surat pengesahan…dan a/c mama telah di clearkan….

TIBA-TIBA…..yer…tiba2

2007 (kalau xsilap)

Sekali lagi mama terima surat tuntutan dari loyer mewakili PTPTelan duit orang

Haaa…ambik ko…surat loyer lagi tuh yg mengatakan saman akan dikenakan ke atas mama sekiranya tiada pembayaran dilakukan dlm tempoh 14 hari…siap kena bayar kos notis sekali…

Memang menguji kesabaran tul kan….

Apa lagi yg dorang ni xpuas hati heh…

Tapi kali ni mama xkalut sgt sebab mama dh amik pengajaran dr pengalaman yg lepas….semua surat bukti mama simpan baik2….

Terus mama kol PTPTelan duit orang

Gedegung…gedegang mama dok argue ngan dorang neh…

Ada ke patut…dh le xmengaku kesilapan…mintak maaf jauh sekali..boleh pulak dorang suh mama bayar kos pentadbiran..sebabnya kos pentadbiran telah dikira atas dasar nama mama masih blom clear..then bukti yg mama ada juz bayar tuk RM6k jer…heh!!

Apa??? Disebabkan kesilapan dorang…dan disebabkan nama mama masih belum clear…then dorang leh charge sesuka hati..kos pentadbitan la..hape la…

Sekali lagi mama highlight kat dorang bhw…adalah jelas dlm perjanjian bhw SEKIRANYA PEMINJAM MENJELASKAN BAYARAN DLM TEMPOH 6 BULAN SELEPAS PENAMATAN PINJAMAN,TIADA KOS PENTADBIRAN DIKENAKAN…

Dan mama telah pun mematuhi syarat tersebut….apa lagi yg dorang nk argue…

Nampak sangat kan dorang ni main nk telan je duit org….tak gitu???

Last2..ok lah..dorang leh waive pasal kos pentadbiran..tapi….ada pulak suh mama bayar kos notis loyer dorang tuh…heh…

Owh…dh u suka suki suh loyer u keluarkan notis…kesilapan u….kelalaian pihak u…u nk plak suh aii bayar….mintak ampummm…

Segala mak nenek bayaran pun mama xnak bayar…

Juga selepas gedegung gedegang….gedegung gedegang…..mengalah jugak akhirnya PTPTelan duit orang

…mwahaha….

Sekali lagi nama mama telah diclearkan…..untuk kali yg ke 3

DUM DAM DUM DAMM…

Raya cina baru2 ni…yer raya cina 3/2/2011 hari tu….

Tatkala mama balik kg dengan riang hatinya…

Mama telah diserahkan dgn surat cinta oleh ibu mama… juga dari PTPTelan duit orang

Owhhh…masih ingat lagi yer PTPTelan duit orang ni kat mama yer..

setelah bertahun2 xberutus surat…sudi lagi menghantar itu sulat woooo…xkan nk wish mama raya cina plak….

Aishhh…xlogik…xlogik

Bila mama bukak jer…

Hah…mbik ko….ada lagi hutang yg mama kena settle kat dorang..

Berjumlah RM10 hinggit…diulang….saploh hinggit…

Nak jugak tu…dan mama xtaw hutang apa lagi yg dorang claim ni….

Memang sah2 la ko patut digelar

PTPTelan duit orang kannnnn!!!!!

Bayangkanlah….kalo utk ketiga2 transaksi tu….sume bukti telah hilang….dibawa arus banjir ke….ditelan api ker….dibawa rebut ker…

Then setiap kali dorang minta….bayar…tuntut…bayar…

tak ke dorang ni akan dapat 7k x 3=RM21k

hurmmm….lomayannnnn…

Kalau mama nk saman balik dorang ni

BOLEH???????

p/s: so, bg anda yg masih lagi ada utang kat PTPTelan duit orang ni…better simpan baik2 lor resit pembayaran…mana taw kan…kedian hari….kita nk jalan pun xlarat…tetiba dapat surat dr PTPTelan duit orang mengatakan ANDA MASIH BELUM MENJELASKAN PINJAMAN ANDA…wpon nama anda sudah pun diclearkan 20tahun lepas….

8 comments:

desperate mama said...

eeeiiiiiiiiii.... sakitnya hatiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Has said...

mama- panasnya hatiiiii baca entry pasal PTPTipu ni...habis Has ni yang bayar sket-sket setiap bulan agaknya tak trace lansung kut.....aduh....bengangnya....kena cek balik dgn PTPTipu ni...mama, thanks for your hot story...

ummisofea... said...

fizah: aiii lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii lah sakit hati...hihihi

ummisofea... said...

Has: hihi..saling pesan memesan kata org...

aanie said...

teruknya!!!!kos pentadbiran kena paksa bayar tiap2 bln,tp xtau buat keje,sia-sia je...mkn la duit riba tu byk2...sakit pulak hati ni..dah setel tp mcm x setel...klu sy, sy pggl loyer..igt dia je ada??hahaha..teremo lak bila ckp psl ptptpuuuu ni....

ummisofea... said...

aanie:kalo nk saman,xyah carik loyer,kita sendirik leh saman..dlm kapla otak je saman menyaman ni...hihihi

SharHanah® said...

huh..mcm tu skali...sy pun nak kena check gak ni.... hampagas betul! Ntah² tiap² bulan potong gaji takde dalam rekod diorang...

Cikgu Nurin said...

Memang dia telan sungguhhh...

Salam kenal, mama, akak nak tanya ni...camane masuk pic kat header tu?,da try byk kali, tak boleh...

citer seangkatan dengannya

Blog Widget by LinkWithin