Unique Frenz

Wednesday, March 2, 2011

kalau citer pasal work kat sini..mesti citer yg membenggangkan..hurmm..

Kekadang developer ni xcerdik jugaklah mama rasa….baru je lepas bercakap ngan en A ni a.k.a si developer….ada ke patut…client mama ni dah bayar 10% harga umah dia…then bila bank release 90% kat dia…dia komplen..katanya bank sepatutnya release 100% then dia akan refund balik lor 10% pada purchaser…

eh hello!! Apa masalah u eh…u dah dapat sume harga umah..then nk jugak makan duit yg selebihnya…wut 4…untuk u peram2 kat opis u tu dulu…makan hasilnya dulu…then baru u nk lepaskan pada client aiii….oh no!! no!!....

Then reason xlogik dia yg membuatkan hati mama agak terbakar…

“nanti audit saya xleh kira kalau release 90%…kat mana pulak 10% tu”

“Eh…10% tu kan purchaser dh bayar awal2 dulu…xkan u xde rekod”

“memanglah ada…tapi kalau ikutkan letter of undertaking…saya undertake nk refund 100% pada bank…letter undertaking ni xleh buat main2 taw” eh..eh..pandai nk ugut mama yer….

“memanglah u kena undertake nk bayar 100% pada bank..sebab purchaser tu buat loan 100% ngan bank…means..let say u default…u kenalah bayar bank 100%..sebab u dh dapat 100% duit u and u xde undertake nk bayar balik pada purchaser…yg 10% tu”

Ok…camnilah senang mama cakap…mesti korang pun xfaham kan….bila purchaser ni buat loan 100%....tapi dia dahulukan duit dia dulu bayar 10% pada developer…

makanya…bila bank kuarkan claim 100%...xkan la developer ni nk hentam kesemua 100% tu sedangkan dia dh dapat 10% awal2 hari tu…

so as a lawyer, mama advise le bank release 90% pada developer then 10% direct terus pada purchaser…deal rite!! Sebab mama kena jugak jaga interest purchaser…kalo bagi kat developer sume…ntah bila la plop developer ni nk refund balik kat purchaser kan….

Logic tak kalau dia bg alasan audit dia xleh kira…xkan la bengap sangat kot audit dia tuh…sampai xjumpa nk kira sedangkan resit pembayaran sume ada…huh!!! ker memang dia yang...#$%%^^^&%

Pastu…still xpuas hati…express rasa terkilan sebab surat advise loyer pada bank mintak claim tak cc kat dia…so wut??? U dah dapat duit u kan…apa yg nak bising2 lagi…sedangkan dh dekat 2 tahun dh dia dapat duit tu…baru sekarang nk bising…xkan sebab duit purchaser lain u boleh pegang sampai sekarang baru u nk release, then duit yg sorang ni u xdapat…pastu u nk bising… itu tanggapan mama lah…

Tapi mama still rasa hot lar bila cara dia express tuh…cam loyer side ni yg buat kerja xbetul…staff explain xdengar…nk cakap ngan loyer…kan dh kena…huh!!

Astarghfirullah!!! Cool down mama…cool down…hihihi…dh lama rasanya xbenggang ngan client tahap gaban….

Developer ni pon..kadang2 nk betul dia jer…kalau claim lambat release…mulalah xsabar2 nk claim interest ngan purchaser…tapi kalo bab umah ada defect ker…lambat deliver vacant possession ker…pandai plak ngelat nk bayar…uh uh uh…


2 comments:

cik purple said...

oooo..kak lawyer rupenye...heheh tensen tu..heeee

ummisofea... said...

gitu la koje nyer kalo jumpa orang yg agak %$^&@#$#....memang tensen la jugop...ekeke

citer seangkatan dengannya

Blog Widget by LinkWithin