Unique Frenz

Sunday, July 17, 2011

menjual Ayat Suci Al-Quran dgn MENCURI!!!



mama sangat hangin bila ada yg cuba mencari keuntungan dari hasil kerja org lain...

lagi2 yg di"curi" itu adalah artwork Ayat suci Al-Quran...

kan ke tabbaik tu...

hasilnya nk bg makan anak bini...

kesian pd pembeli...dorang beli ayat suci dgn niat nk dapat pahala..tapi tetiba terbeli barang curi..

apa korang rasa????

Niat mama bukan nk membuka aib sesapa...tapi mama nak org kat luar sana sedar...

faham...dan xkan sesekali suka suki tuk menciplak artwork org lain bg kepentingan sendiri...

***

camana mama leh discover org yg menciplak...atau senang citer "si pencuri" itu????

ala...peribahasa kan ada mengatakan...

sepandai2 tupai melompat....akhirnya....

cam tula gak...sepandai2 dorang curi....Allah lebih mengetahui...

tapi kan...ramai2 yg mama leh detect...mama paling hangin kat org ni...





mama malas nk citer pasal design org lain yg dia "ambil tanpa kebenaran"... tapi mama nk citer pasal Design Al-Fatihah yg diceduk dr Karya Kufi @ kufishoppe.com (kalau nk nengok yg ori just click disini

Ni haa hasil si pencopet itu....dh siap print tu...



suka hati mak bapak dia je nk ambil design org kan..yg xtahan...siap buat biz lagi tu....

adoyaiiii...


ce baca.. ce baca...siap ada 2 outlet lg tuk pamer hasil curian anda itu...adehhhh....

sakit hati kan bila nengok hasil karya kita diambil tanpa pengetahuan...

apa!!! dia ingat senang ke org nk design camtu...

ambik masa berhari2 taw...

yg kat atas tu yg print canvas...

yg kat bawah ni...yg tlh siap diframe....



tapi yg paling sakitnya hati...yg frame ni dia just jual 20 hengget....mak oii...betapa xde nilainya hasil karya yg susah payah dihasilkan....

sedangkan harga standard yg ditetapkan oleh Kufishoppe utk Al-Fatihah..artwork saje pun dh cecah RM100...tu xdicampur ngan frame lagi...

ye lah kan..org "mencuri" xkan tahu betapa susahnya nk menghasilkan...

***

bila dapat detect org ni....melilau la mama check status fb dia...

yg kat bawah ni asben dia...

(pssttt!! pssttt!! anak dia innocent taw..yg ni keje mak bapak dia..sila jgn salahkan dia...dia tetap comel)

***

bila di scroll down status yg lama2 punyer...mama jumpa ni



cara bacaan khat kufi yg telah dipublishkan pd 14 July 2011...dan telah diceduk dr SINI ..yg mana telah pun diajarkan oleh Karya kufi di dlm websitenya pada 15 Feb 2011

kalau ye pun nk amik sebijik2 n nk ajarkan cara bacaan..apa salahnya creditkan kat mana anda ambil kan...lagi sopan rasanya...ini tidak...cam mengaku diri sendiri je yg buat...haihhh...

bersyukur lagi....

tak caya....

JOM baca status dia...


haa!!! kan....kan...buah fikiran tu....

***

so..lepas mama diskas ngan asben...mama decide nk kol dia...saje nk tahu reaksi dia...

mengaku ke idak...

ada perasaan bersalah ke tak...

mama dh siap rekod awal2 lagi perbualan...saje je sbg bahan bukti...

dan sebagaimana yg mama rasa...

mula2 tu memang konpiden gler ar dia cakap design tu dia buat sendirik...

tapi bila mama kata itu yg asben mama punyer..citer pasal nk saman..

mulalah dia goyah...

last2 cakap ...nda apa..nanti sy akan ubah...tapi xngaku lg..cakap dia buat guna Ilustrator..

hey deii...kalo ko ambik design asal...pastu ko trace balik..itu bukan ko punyer gak...ko tetap curi yg org...appa la...itu pun tarak boley pikir ka....appa itu olang...

tapi kan...bila mama kol n msg yg dia telah melanggar hakcipta...

melenting gak dia...adoii...terloncat gak dia...bermacam2 status yg kuar kat fb dia...hehe




deyy....kalao ilham pakai otak...xde plak ko mencuri...yg mencuri xguna otak..tapi guna mata...ye dak??? :)

Le' Schnook-memang nda berkat kan hasil rejeki nya....


adik maness eija...kalo bukan kita yg cipta..watpe nk ngaku hak kita....sepatutnya ayat itu adek maness tujukan dekat kawan adek maness...lagi maness...

***

ayat org xpuas hati..hehe




tapi nda apa....org ini xputus semangat...bagus2...

makanya.... terciptalah hasil karyanya yg tersendiri.....





mbik thoh...

start dr Bismillah....dh hancur... perkataan Allah dh lari terus dr kaedah... (mana ada org tulis Allah begitu dey)

dengan lompang sana sini xusah cakap lah...kalau nk berKUFI ni..dia ada kaedah2 nya...

bukan main tulis sesedap rasa jer....

dia ingat dia copy paste dr org lain punyer...then ubah sikit2...dia dh leh claim yg dia punyer...dh jadik karya agung...

xbley...xbley...

nak tulis ayat suci al-quran...bukan boleh dibuat main2...

kena teliti...satu persatu...

bukan boleh main ceduk situ sini...

sudahnya...perkataan tertinggal...huruf ntah kemana...

nak baca ayat dh lost...

BERDOSA BESAR....

kalau xpandai...belajar...lepas tu kalau nk berniaga...betulkan niat...Insya Allah...rezeki akan lebih diberkati....

***

jom mama tunjukkan mana ayat yg paling ketara kesalahannya...lihat karya dia yg bernombor:-


1)Yaj'allahu- cuba anda baca...xbley kan...sebabnya dia cuba tiru ngan ayat dr seorang sahabat asben mama yg kat bawah ni....cuba perhatikan di no.2...ayat itulah dia cuba tiru..tapi tertinggal huruf AIN....

2) Makhroja- kat mana huruf KHO...kat mana huruf RA...sebab bila dia tiru no.3 kat bawah ni..dia tertinggal nk letakkan kepala RA...dh lain bacaannya tu...kan...

3) Wa yarzukhu- mana huruf RA...dan mana huruf ZAI....karakter xcukup...ayat yg dia cuba tiru seperti no.4 kat bawah...dimana dia tertinggal nk sambung badan RA...dan huruf ZAI xtaw camana dia boleh pusingkan jadi camtu...maybe dia xtaw camana karekter ZAI...

4) Yatawakkal- karekter huruf kaf xde la kritikal..masih boleh kenal hurufnya..tapi salah kaedahnya...mungkin dia cuba tiru no.7 kat bawah..dimana kat situ ada titik QAF...tapi utk membuang titik QAF tu..dia just sambung kepala KAF

5) Hasbuh-cer baca..cer baca...xleh kan...sebabnya titik apa plak yg diletakkan kat depan tu..titik BA mesti kat belakang...ni la jadahnya kalau copy paste dr org punyer tp xtaw apa pun yg di copy...ayat yg cuba dicopy sebagaimana no.8 kat bawah ni...yg kat bawah ni letak titik ZAI..xde kena mengena nyer ngan ayat HASBUH...ish..ish..ish...

6) Innallah- hamzah salah datum..terbalik tu...cer tgk betul2 yg kat bawah ni buat...

7) Balighu Amrihi-dh lost xbley nk baca....cer check balik ngan ayat kat bawah ni...camana nk wat..

8) Qad- titik Qaf xde

9) Ja ala- huruf Ain xde...

10) Syai in Qadra-memang dh lost sesangat...maybe dia xtaw camana nk tiru sebab ayat kat bawah ni dh berpusing2....sedih :((



ini ayat Al-Quran la kwn...mana bley ditulis sesuka hati..dosa besar...kalau betul nk tulis..pi belajar dulu cara nk tulis..then...letak ayat kat sebelah masa tulis..barulah anda xkan tercicir apa yg nk ditulis ... satu lagi... pastikan anda juga faham dan jelas apakah ayat yg ditulis....

hishhh.... sedey la kalo ada sesapa yg terbeli ayat dia ni...

camni ke yg ngaku dirinya si penulis kufi..try compare ayat yg cuba dibuat sendiri..dgn ayat Al-fatihah yg mengaku kununnya dia yg design....

***

baru lah dia tahu betapa susahnya nk menghasilkan sendiri..

so...plez..plez...hormatilah hasil karya org lain...

***

itu salah satu ragam...

tapi kan....ramai lagi yg kami dapat tangkap....

cam 4Qul...kat bawah ni...







karya asal disini..

tapi kalau diteliti...ayat Al-Ikhlas yg telah diciplak.. perkataan ALLAH...dikedua2 tempat..kepala HA xde...dan huruf YA di YAKUN...xde titik...

maybe dorang trace balik xabes..hurmmm

***

for this person...karya kufi just remind dlm dia punyer fb dan blog


tapi..3hari lepas tu..xde pape yg berlaku...maybe dorang xcheck fb kot..

hari yg ke-4...mama tgk dia dh remove komen karya kufi...

oittt....dia still lg mempamerkan karya tu..tapi komen je yg diremove...

okey...lets go to the other stage...

kol n record...

kalo nk tulis satu persatu perbualan tu memang panjang la..

tapi kan...

antara ayat yg membuatkan mama tersenyum..


KK(Karya Kufi)…. CD (Clock D├ęcor)

KK: 4Qul tu sape punye design yer??

CD: kami lah yg design

KK: u design sendiri??

CD: A'aa..kita design sendiri..

KK: berapa harga tuk 4Qul tu

CD: Owh..kalau tuk 4Qul tu xboleh tempah skrg la...kalau nk tempah pun 2minggu lagi..sebab banyak sgt tempahan skrg (sambil gelak2 bangga)

mboi..kencang nampak biz...huhu

***

KK: haritu saya nampak ada org komen yg u guna design dia??

CD: biasa la bang..semua org nk mengaku..saya dh minta no PN kalau dia rasa dia punyer..tp dia xbagi pom (sambil gelak2 lg)

**teetttttt....tipu tu bang...manader u pernah mintak pape..u juz remove sesuka hati je komen gue..

***

KK: ok..sebenarnya design tu saya yg punye

CD: ala bang..termasuk abg ni..dh 3 org dh yg mengaku tu design dia punye... (gelak2 xpuas hati)

siap cakap plak tu khat kufi ni xde pemilik....logik tak..logik tak??? sendiri punyer pikir la kan..

***

tapi kan...argue punyer argue...

dia ni jenis yg tahu halal haram gak..

tahu takut...

siap mintak maaf...

xkan jual lagi..

akan tarik balik..

dan if possible..dia akan beli design tu...

ok la kan...

baik ngaku dr terus wat bodoh sombong...kan..

***

dan lagii...yg telah dapat di detect...

design Al-Fatihah in building shape...sebelah kiri paling atas..

telah pun di print n siap tuk dijual...

karya asal disini




tapi org ni pun xbanyak songeh..

bila kita cakap je yg tu kita punye..terus dia remove..

***

bg yg hanya tahu menciplak..maybe dorang rasa sume karya khat kufi adalah sama..

ye la kan...petak2 je pun..

tapi kan..designer akan kenal karya mereka...mereka yg cipta..

mesti akan ada trade mark mereka tersendiri utk membuktikan karya itu adalah karya mereka...

***

moral of the story:

Cuba jangan pentingkan diri sendiri..kita berurusan dengan ayat suci al-Quran..jgn kotorkan dengan perbuatan anda...dan juga cuba hargai usaha penat pengkarya..jgn kita main ceduk je idea org...cuba pelajari camana nk buat...dr situ anda akan rasa..susah senang tuk menghasilkan.....

okey...





No comments:

citer seangkatan dengannya

Blog Widget by LinkWithin