Unique Frenz

Monday, September 19, 2011

Mama terpaksa rahsiakan dr kakak...

Setiap kali mama pi melawat bb yg baru lahir…mesti kakak akan eksited..

Dan mesti kakak akan tanya mama

Bila kita nak ada bb mama…. Sedap ar dia ada bb kecik… sume orang ada bb kecik…

Tapi hari tu mama terkejut gak bila kakak kata

Mama!!…mama!!..sedap ar kakak2 dia dh besar…sebab tu dia xbaloh..sebab tu la dia ada bb

Taw nape kakak kata gitu… sebab mama selalu kata dekat kakak…mcna kakak nk ada bb..kakak selalu baloh ngan adik…kalau kakak dok baloh ngan adik..mcna mama nk jaga bb kecik…nk jaga kakak lg..nk jaga adik lg…haaa!!! Sebab tu la kakak xleh baloh dh kalau nk bb kecik…

Hurmmmm….

Seyes mama nampak eksited sangat bila kakak citer pasal bb kecik….nanti nk jaga bb…nk buatkan susu…nk amik pampers…nk amikkan baju…

***

Dan sebab tu la last week mama ada diskass ngan abah..kalau tahun depan mama still xpeknen…mama akan amik ubat kesuburan…mama decide yg tahun depan mama akan usaha…sebab sebelum ni memang mama xpernah merancang… Alhamdulillah…walaupun sblm kawin mama ingat mama susah nk dapat anak…sebab period mama xtentu…selalu on off…tp Allah Maha Berkuasa…skrg mama dh ada sepasang…

***

Mama ingat lagi lepas kawin mama tanya abah… “abg! Kalau kita xde anak cmna?” “kita amik anak angkat”.. spontan je abah jawab…tp tanpa disangka kakak dh ada dlm perut mama tanpa mama sedari… J dan abah boleh tgk mama xleh sembahyang hanya lepas 4tahun kami kawin…dn adik pun dh berusia 2tahun masa tu… Allahuakhbar… mama bersyukur sangat..

***

Mama ingat lg baru bulan lepas mama tanya abah… “abg! Kalau kita dh xde rezeki nk dapat anak…cmna?” “tu…dh sepasang..cukuplah..” walaupun abah pernah cakap abah nk anak sekurang2 nya 4@5 orang….

***

Dik Ah xsir anok dh ko??...soklan yg kuar dr mulut mok masa kami sama2 dok ngemas bilik mama kt kg… (ops!! Bukan mama yg suh mok kemas…tp mok saje dtg nk nyembang ngan mama masa mama sibuk dok pasang cadar katil)

Nok jugak…tp xdok lg…nk wak lagu mano…

Mesti mok pun pelik…mok ingat kan mama dh xnak anak kot…hehe…

***

Sabtu lepas…tetiba mood kerajinan mama memuncak…mama ubah suai kedudukan bilik kakak…alih katil letak situ…ubah gobok letak kat sini…xcantik,ubah balik…angkat karpet…lipat balik sume baju2 kakak n baby bg tersusun kemas…sampai kul 2ptg…mama tertidur kepenatan tanpa makan dr pagi…sibbaik abah yg tolong masak…kul 4ptg mama bangun…memang mama rasa letih yg amat…lapar…makan nasi…makan tapai ubi…

***

Tetiba…alamaks…

Mlm tu terpaksa abah solat ngan anak2 je….

***

Masa anak2 sume dh tidur…mama msg abah “abg! Ayg rasa ayg gugurlah”

Terus je abah tepon… (masa tu abah tgh syiok tgk bola kat kedai)..terus nk bawa mama pi hospital…kat emergency…tp bila pikir anak2…sume dh tidur…nanti kalau mama kena warded cmna..kakak nk sekolah…bb lg…mama xnak..biarla..esok la mama pi check..lg pun xde pape pun…xsakit sangat pun…lagipun mama xsure.. betul ke tak ni..xtahu peknen ke tak..tetiba kata gugur….yo yo or je kan…..tp mama ada something la yg buat mama suspicious tu…

***

Esoknya…masuk opis…turun naik bank… settle sume kerja..sibbaik bank sebelah je…pastu abah teman mama pi klinik…sebelah opis je pun…hehe

***

Kat klinik masih lg dok pk…betul ke aku ni gugur..tak ke malu nanti kalau doc tu kata…ala…awk period la…mana plak gugurnya….huhuhu

***

Bila di scan….ha’aa la..awk gugur ni..tgk…rahim awk..dh bengkak…maybe awk dh 2bulan..

Lepas ni awk kena berhati2 tau…kalau xperiod 2bulan..awk check…setiap 2bulan xdatang awk check…takut jadi camni la…

jenuh la nanti sebab mama ni kalau period yg dtg tiap2 bulan tu yg pelik…yg xdatang tu dh biasa…

***

Org cakap…sebab mama makan tapai ubi la tu…benda tu kan ada ragi…panas…bahaya….

Careless kan mama…cmna mama xleh perasan yg selama 2bulan mama dh bawa zuriat dlm perut….

Flash back…..

-masa dok ckp2 ngan mok….mama dh peknen…

-masa dok diskass ngan abah pasal nk bb….mama dh peknen

-masa kakak dok tanya bila nk ada bb…mama dh peknen…

-bila kwn2 tanya bila nk tambah…mama dh peknen…

-bila anak saudara mama tanya mama makan apa sebab xpeknen2 lagi…mama dh peknen…

Sedey2….

Tanda2 wanita mengandung pun mama xrasa…alahan memang xpernah…muntah jauh sekali…yg lepas2 pun memang cenggitu..sebab kedua2 anak mama…mama hanya perasan bila anak2 mama dh 3@4 bulan dlm perut mama…sebab rasa perut cam besar…

***

Tapi…yg membuatkan mama rasa terkilan…kakak…kalaulah kakak tahu sblm ni kakak akan dapat adik..mesti kakak melompat keriangan…akan citer ngan sume org…ngan kawan2…tapi sampai sekarang kakak xtahu yg kakak baru saja kehilangan bb…biarlah… Insya Allah…ada rezeki lain…. Mama percaya dengan segala ketentuanNya dan hikmah disebaliknya….MUNGKIN BELUM SAMPAI MASANYA



Pic credit to : Karyakufi



Sudah baca..jomlah click sini dulu yer..TQ my UNIQUE frenz

6 comments:

.::Lynn::. said...

lepas ni hati² k

ummisofea... said...

thanks lynn :)

sykinstories said...

insyaallah, ade hikmahnya... usaha lagi khash... lepas nih kena hati2... period ikin pun x stabil jugak... kadang 2-3 bln baru dtg.... tu yg lambat jugak dpt nabihah dulu....nak dptkan fawwaz pun lama jugak lepas tinggalkan protection... jgn putus asa deh!

THE LEKAT LEKIT STORY said...

kita pn period jenis x ttp dr sblm kawen. Mujur masa pregnant kt lala masuk 2 bln rasa lain mcm then trus buat pregnancy test.

ummisofea... said...

Syikin: Insya Allah..xkan putus asa..nway thanks

ummisofea... said...

Lekit...susah gak kan kalau period jenis xtetap...kena aware selalu..adakalanya bila terlebih aware..cek2...xde pun.. :)

citer seangkatan dengannya

Blog Widget by LinkWithin