Unique Frenz

Monday, December 9, 2013

KIDZANIA!!! (review Part 1)




~Assalamualaikum~

Okey..nk tunai janji,citer pasal Kidzania...




image:google

Kami gi 29/11/2013...musim cuti sekolah..
xplan pun nk gi..tiba2 je abah ajak..sbb alang2 abah ada keje dkt One Utama..so boleh bawak anak2 jln2 skali..dh lama dh abah nk bawak anak2 pi sana..
bila tanya my SIL..dia pun setuju nk bawak anak dia pi sama...

Disebabkan cuti sekolah...Kidzania wat promotion utk pembelian tiket di kaunter sebanyak 15%..
So..kalau sesapa nk pi sana..baik pi beli kat kaunter ye..kalau book online..rugi!!

Dan take note!!! promotion tu hanya utk kemasukan sesi petang shj ye..

Disebabkan kami xnk bersesak2 masa beli tiket..kami pi awal pagi...(xde lar awal pun..dlm kul 11pagi kot)
So,jimat masa n tenaga xpayah beratur panjang.. ;)

Utk sesi petang...masuk kul 3.30p.m - 9.00p.m 
Nampak mcm lama kan dlm tu...Tapiiiiii.....*nanti bawah lar citer...

Lepas beli tiket...kami pi Ikea dulu...jalan2 cuci mata sambil buang masa...hee...
Solat...isi perut kenyang2..dah dekat dgn kul 3.30p.m..kami terus pi check in..
Anak2 dh macam Yeay!!!!!!!

Ops!! sblm tu nk citer pasal tiket...
Utk kanak2 n adult-RM60
 (kalau nk tahu berbaloi tak masuk sana dgn harga tu..kena baca smp habis yer :))

Dewasa RM35
Warga Emas RM30
Bawah 3 tahun:FOC

*dan utk kanak2 bawah 8tahun...diwajibkan ada penjaga 18tahun ke atas...so,walaupun ibu2 bapa2 xmain..tetap kena bayar yer utk masuk situ ;)

Mula2...mama xnak masuk pun..biar abah je masuk..bawak kakak n abang..
My SIL pun nk suh anak bongsu dia je masuk...tapi..ntah macamana..decide semua masuk..
7kanak2..3 dewasa...1baby.. ;)
.
.
.

Sblm masuk tu..kami kena beratur dulu...utk dipakaikan gelang dan scan umur anak2...
Masa ni mmg ramai gler...so kalau xnk beratur panjang2...better awal2 dh duk situ yer...


masing2 bergaya dgn gelang ala2 power rangers.. :)


Lagi satu..masa ni kita kena pi scan gelang tu dekat kaunter utk dia masukkan umur anak2..
Mama advice la..kalau anak2 yg umur 7tahun tu..cakap je 8 tahun..dia xcheck id pun..
sebabnya kt dalam tu..utk keje buat chocolate,biskut oreo..hanya anak2 8tahun ke atas je dibenarkan...
yg ni mama xpuas hati sbb..nk kata merbahaya..xde la sgt...kesian sgt kakak sbb xdapat belajar buat chocolate n biskut tu..sedangkan yg tu dia ternanti2 nk buat...tgk kakak frust..mama lagi frust..huhu..
.
.
.

Okey...lepas scan bracelet tu..dia akan bg cek sorang satu yg bernilai RK50 (Ringgit Kidzania)



Masuk sana..kena cari bank dulu untuk cash in duit tu...


Duit tu penting sebenarnya...sebab ada kerja yg memerlukan kita bayar sebelum buat kerja...dan kalau duit berkurangan..kita boleh keje yg boleh dapat gaji...gudnya kat sini...
dapat latih anak2 akan nilai duit..dan mereka akan lebih hargai duit yg dia dapat dari hasil mereka kerja.. thumb up disitu...

Oh ya!! makanan tidak dibenarkan bawak masuk..so sila isi kenyang2 perut sblm masuk..
Tapi kan...tapi kan..
kami terrrrbawak masuk 2bijik beger...2 kotak fries..bubur McD..
Xde niat pun nk bawak masuk sebenarnya..lps isi perut sblm masuk tu...ada lg yg xabis makan..so letak dlm stroller baby izz..niatnya smp atas,dekat pintu nk masuk tu..nk simpan la di kaunter..
tapi excited punye pasal..langsung lupa nk simpan makanan tu kt luar..
alang2 dh bawak masuk...heee...selamatlah dimakan kt dlm tu...

Tapi jgn risau..kt dalam tu pun ada kiosk2 yg jual makanan..
Harganya..emmm..tau tau aje la...hihi..
air mineral botol kecik pun dh RM3 sebotol..




Stroller budak ini la penyelamat makanan tu..hihi..
sbb xde keje yg bb boleh buat n main kt dalam..so..budakici ni tido bangun..tido bangun je la sementara nk habiskan masa...

.
.
.

Ok..ni info setakat nk masuk kidzania...belum lg sentuh apa yg ada..apa yg menarik..apa yg anak2 sempat keje kt dalam tu...kalau nk citer sini..mmg panjang berjela la...boring plak kan..hihi

So...next entry mama akan citer lagi pasal apa yg menarik kt dalam sana plak...

STAY TUNE!!!!!!

No comments:

citer seangkatan dengannya

Blog Widget by LinkWithin