Unique Frenz

Friday, April 4, 2014

Trip ke Sabah- Femili Day Karya Kufi (Part 1)

~Assalamualaikum~
Hye uols!!! *lambai2 tangan... (ni dh nape ber hai bagai ni..haha)

Sebenarnya nk citer pasal cuti2 malaysia...
tp mak xreti nk jd tripadvisor nih.. just simple story boleh la..sbg kenangan ;)

Kali ni destinasi cuti2 kami kt sabah.. Yeayeayea!!!

Photo: Yeay!!! Kami dibawa terbang #cuti2malaysia #sabah #femilidaykaryakufi #Izzrizqy #1tahun1bulan

akhirnya setelah sekian lama dah verangan nk naik kenderaan yg boleh terbang tu..baru kali ni tertunai...hihi..yer,kami sefemili mmg jakun lagi...haha

.
.
.

Coti coti kami kali ni disertai oleh 5 pasangan..opkos yg dh berkahwin...yg xkawin,awal2 lg kena rejek..haha...
4org bb yg kesemuanya keluaran 2013 ...mcm janji2 plak yer... ;)
2org kanak2... (kakak sofea dan abg talhah)
termasuklah kakak ipar sulong dan ibu tersayang terpilih untuk menyertai femili day kami mewakili warga emas.. :)
*terkejut mek nk ikut sbb mmg susah tau nk ajak mek gi mana2...hihi..mmg bertuah

So...+- kesemuanya dlm 18 orang...meriah meriah!!!!

.
.
.
Oh ye!!! Trip kami kali ni ditaja sepenuhnya oleh Karya Kufi sempena femili day warga Karya Kufi...
Tq banyak2 ye tokey...moga murah rezeki..
lenkali boleh buat femili day kat obese plak..heeee.. InsyaAllah
.
.
Start cuti sekolah...bermulalah perjalanan kami ke sabah selama 6hari 5 malam..
Kami bertolak dr kemaman hari Khamis..
Ada yg  fly dr KB..
So..kami gather2 dulu kt KL n fly sama2 dr LCCT pagi Jumaat tu..


Alhamdulillah..perjalanan kami semua berjalan lancar...

Utk kami 4 beranak..mulanya abah amik 15kg bagasi..tp bila nampak beg tu..err..hrus lebih..so,abah tambah lg 20kg... baik tambah online sbb kalau dh kat kaunter..caj berganda2 mahal...errr..Air Asia je ye.. ;)

.
.
.
Hari Pertama...
Stay kt KK...kami menginap dekat Api2...So,kami sewa 2 apartment
1 apartment ada 3bilik...rumah mmg selesa..luas n full aircond...siap ada kelengkapan memasak..(bonus la kt situ,kan sabah terkenal dgn seafood yg mmg super murah...wajib la beli dan masak sdiri segar2..tak gitu!!!)
 access nk kemana2 pun dekat..
bawah tu Mc D...dpn tu centre point..tempat2 mkn pun byk kt dlm centre point tu..
Pasar Mlm...pasar filipin, kedai2 yg jual mutiara..semua dekat2..boleh jln kaki je dr apartment tu...jimat minyak dan masa...xperlu cari parking sbb situ mmg susah nk cari parking..

Kami smp sana dlm kul 1p.m..
Check in rumah...rehat2...dan petang tu jalan2 dekat Tanjung Aru..
First time tgk sunset depan mata...
Dari sblm terbenam..hinggalah hilang macam ditelan laut...cantik sgt!!!


us..fefeling romantika...ececey :)


santik kan kan...

Hari Kedua...
Kami check out utk ke Kundasang
Oh ya!! sblm terlupa..kat sana..kami sewa sebuah avanza dan sebuah Urvan untuk jalan2..
Selesa la utk kami yg ramai..

Urvan ni boleh muat ramai penumpang..tp nasib la sesapa yg kena duk kt kerusi kecik tu..hihi

nissan urvan

.
.
.

Sebelum sampai kt Kundasang...kami singgah kat Pekan Nabalu

Photo: Kalau kakak n abg koheh..mama sokmo bg comparison mama dgn su..tgk!! Mama mana ado baloh dgn su...mama syg su.. *hakikatnya masa kecik su lah mangsa buli mama...haha..  #femilidaykaryakufi  #PekanNabalu #sabah #2014 #sistas



Kat situ banyak brg2 souvenir yg dijual..
Boleh la sesapa nk menjamu mata... ;)
Buah nenas kt situ..mmg manis gler.. kecur dh ayaq liur teringat kemanisan nenas itu..hihi..


Lebih kurang 3 jam...sampai la kat Kundasang...fuhss...
Kat sana,kami check in dekat Mount Kinabalu Heritage & Spa..



Seriyes view kat situ cantik sgt..


mengintai dari tirai kamar...






Tapi.. bg yg bawa warga emas...amat xdigalakkan tuk stay kat sini...sbb tangga nk sampai kt bilik tu...fuhs!! org muda pun boleh lap peluh..




Sblm smp part daki2 tangga tu..kena lalu jambatan gantung ni dulu...
sape yg gayat..nasib!! ;)




*tiba2 kesian kt mek teringat mek pulun sedaya upaya nk smp kt atas...huhu..ampun mek..bilik kat bawah dah full...terpaksaaaaaa....


Sepanjang naik dan turun mama pegang erat tangan dan lengan mek..bg semangat kat mek..suh mek naik slow2..rehat dulu kalo penat...tapi mek kuat semangat...abah nk dukung mek naik,mek xnak..hihi..malu eaaa mek :)


Tapi sebenarnya..kalau jenis yg gayat nk naik jambatan gantung..boleh je naik ikut jalan bukit ni..So,masa nk turun,mama bawak mek turun jalan ni..dekat sikit sebenarnya..
.
.
.

Lepas check in...turun balik menuju kat Ranau...Jalan2 cari makan dan solat..
Usai solat..kami menuju ke Tagal "sungai Moroli", Kampung Luanti, Ranau Sabah. Tempat ni terkenal dengan SPA ikan... Yuran masuk kat situ RM5 untuk pengunjung luar..kanak2 RM2...


adik mama yg ikut serta dengan femilinya...

First time rendam kaki dlm air yg dipenuhi ikan2...geliiiii...seyes...hihi
sblm masuk tu..beli makanan siap2...baru lah ikan2 dtg kerumun kat kaki..
Abg talhah xusah cakap la...teruja gler...siap berkejar kejaran plak dgn ikan tu...lencun habis..heee
sesapa yg ada kurap ke..gatal2 ke...elok la rendam kaki kt dalam tu...biar ikan2 tu gigit...hihi..
Tapi xlama pun kami dibenarkan duk dlm tu...dalam 15 minit jer sbb ramai yg menunggu giliran nk masuk..
So,kalau dtg sabah nanti,masukkan tempat ni tempat yg wajib dilawati eyh... ;)




Balik dari tempat tu...kami naik dekat teh sabah...satu jalan je dgn tempat ikan tadi..
Tapi jalan nak sampai kt atas tu....ya ampunnn...bayangkanlah...sepanjang jalan naik dan turun...mulut ni xhenti2 dok bebel..panas je hati... xleh buat jalan elok2 eyh..dah tahu tempat ni tempat kunjungan org ramai..
View teh dia pun xcantik la dibandingkan dgn kameron...gondol je nampak..
Yang jadi panas hati tu bukan apa...mek yg xtahan sangat...kesian kt mek...orang berumur ni biasalah..kalu jalan gedegung gedegang gitu...urat yg xsakit pun boleh sakit...alaa...senang citer,kalo nk beli teh sabah,carik kt kedai la..belambak je jual rasa...hihi...dahhhh jatuh ke satu bintang rate kat situ... ;)

Lepas tu..terus balik bilik...masing2 cari katil...
Mlm tu masing2 enjoy d moment kt kundasang...sangat sejuk hokey...walau tanpa
kipas..ekon mmg tak la...tapi tido berbaju sejuk...berselimutkan comforter..masih lagi gigil...Ok!! bayangkan


keadaan malam yg berkabus...

Bilik mama bersebelahan dengan bilik mek dan bilik kami boleh access dari dalam..so, mlm tu mmg kami sengaja xtutup pintu antara satu sama lain..mama boleh jenguk mek sokmo..sapu ubat2 panas bg mek selesa dan jenguk mek dulu sblm tido pastikan mek dah tido dgn selesa...

Sesapa yg dtg dgn anak ramai2..elok amik bilik berdekatan cenggini..

.
.
.

bergambar sblm check out..chillllllll

kalau yg bawak anak kecik..kena pantau sokmo ye anak2 tu..sbb kt rumah ni tinggi atas bukit..


Kami....


Berdua..dengan tokey ;)






Hari Ketiga..
Lepas check out...kami ke Farm Diaries..
Ni salah satu tempat yg kira wajib jugak la utk dilawati...
Kat situ tiket dalam RM4 seorang kalau xsilap...
Apa yg ada kt dalam tu:-
Mula2 kami masuk kat tempat jualan2..sume benda berasaskan tenusu ada kat situ..
Susu segar opkos...eskrem..dadih..
cenderahati pun ada..
dan kat dalam bangunan tu jugak la kita boleh tgk cara susu diperah fresh dari kantungnya...live lagik..hihi..
tapi dia ada time la utk proses tu..masa kami pi tu lambat lg masa utk proses tu..so,just tgk melalui tibi je la bagaimana prosesnya...

mek tgh tengok lembu yg menunggu giliran utk diperah susu..

Siap makan2..minum2...beli apa yg patut...kuar posing2...






then jangan lupa melawat anak2 kambing kt kandang..
Kat situ...budak2 mesti syok..sebab dapat rasa susukan anak2 kambing tu dgn botol..
bagi anak2 kambing makan rumput..
dan semestinya ada bayaran dikenakan bg setiap botol susu dan seikat rumput tu..

*dorang ni mmg sengaja xbg mkn ke kt anak2 kambing tu..sbb masing2 mcm pelahap gile nk susu n makan...sampaikan sempat lagik dingap dan ditariknya baju abah tika abah sibuk nk snap gmb abg..hihi


.
.

Dah abih pusing2 kat situ...kami keluar pi kaki gunung Kinabalu...
Sebenarnya ada dua pintu masuk untuk pendakian..satu melalui timpohan dan satu melalui mesilau..
Sbb kami dah dekat dgn area mesilau..so,kami pi mersilau dulu..



Xde menda pun kat situ...juz tempat org bersiap2 nk daki gunung..
Otw tu..saje je stop tepi jalan..main celup2 kaki air anak sungai...
sejuknya tahap celup dlm air batu..hemm..betul!!!
Celup kejap je dh rasa kebas kaki.. :)


lepas tu..terus ke timpohan..
sume rasa ralat sgt sbb sampai je kat sana..kabus tebal..so,xdapat bergambar berlatarbelakangkan gunung kinabalu...huhu..xde rezeki..

*sebenarnya dh xde hati nk bergambar kt mesilau tu..sebabnya sedih tgk mek yg penat sgt..cian mek..


.
.

Mlm tu..otw balik Kota Kinabalu..kami sempat singgah kat Kota Belud,rumah mak angkat adik ipar..
Kemahin femili dorang jamu kitaorang...dgn ketam nyer..udang besar...ikan besar...ayam...
masing2 dgn perut yg lapar..apalagi..melantak la...hihi..






Mmg baik teramat la tuan rumah...tapi kami mintak maaf sbb xdapat penuhi undangan tuan rumah bermalam kt situ... malu eyh,kami ramai..dh jamu kami mlm tu pun dh cukup Alhamdulillah...
lenkali ye...

*tapi sbb xnk menghampakan harapan tuan rumah...adik ipar n femili je stay situ termasuk mek... ;)

Perut dah penuh...Badan dah penat...Kami meneruskan perjalanan balik ke Kota Kinabalu.. check in balik dekat Apartment yg sama..terus ZZzzzzzz..
.
.
.


*utk hari berikutnya...next entry la ye... Byk lagi nk citer ni.. So..STAY TUNE...daaaa...

2 comments:

Suria Lekatlekitgurl said...

kita bulan 1 aritu pergi sabah tapi tajaan sendiri punya la.. takde la sampai seminggu 3 hari dua malam.. x byk tempat sangat la pergi nak2 hujan pulak. Sabah memang best makan seafood... even kita pun amik apt.. tp x kuasa nak masak. makan kat luar jer. kekekeke

ummisofea... said...

Kami pun sebab pi ramai2 n lama duk kat sana...kalau kami sefemili je yg pi..xmasak jgk kot..hihi

citer seangkatan dengannya

Blog Widget by LinkWithin