Unique Frenz

Saturday, February 27, 2010

Bonda's-1st giveaway contest-Anugerah terindah

Anugerah terindah...ya!!! contest kali ni adalah berkisarkan anugerah terindah bagi ibu2 yang melahirkan zuriat masing2...thanks pada penganjur...kerana mengingat kembali kenanganku saat melahirkan putra dan putriku...

Bagi entry yang yang pertama ini akan saya kisahkan satu pengalaman indah bagiku sebagai seorang isteri yang akan melahirkan zuriat suaminya buat pertama kalinya...disini saya akan bahasakan diri ini dengan pangillan “mama”

Mama mengetahui akan kehadiranmu didalam perut mama selepas 4bulan usia perkahwinan mama dan abah..itupun mama telah disahkan hamil 3bulan... “maafkan mama sayang kerana selama 3bulan kakak berada didalam kandungan mama tanpa mama sedari”

Sesungguhnya saat mengandungkanmu adalah saat yang paling indah dalam hidup mama...

Pertama kali merasakan denyutan nadimu...merasakan gerakanmu...merasakan tendanganmu...semuanya amat indah sekali bagi mama....





Sepanjang kehamilan juga..tidak ada sedikit pun alahan yg mama rasa...mama tidak pernah muntah2..tak ada morning sickness...tiada alahan pada bauan makanan...dapat memasak seperti biasa...dapat mengemas seperti biasa...dapat membasuh pakaian seperti biasa,walaupun pada ketika itu masih belum lagi ada mesin basuh... :)

“sesungguhnya Allah telah mempermudahkan saat2 tersebut disebalik kesusahan yang mama hadapi sepanjang bertugas sebagai seorang “budak chambering” diketika itu...Alhamdulillah”

Diakhir kehamilan mama,mama telah apply cuti seminggu sebelum dikau dijangka bersalin pada 14/6/06...harapannya moga mama dapat brsalin dikampung...


Setiap saat..minit..sehinggalah hari bertukar hari...mama menunggu saat melahirkanmu dengan penuh debaran...sehinggalah tiba tarikh yang dijangka...14/6/06....tapi tiada tanda2 yang mama akan melahirkanmu...tiada rasa sakit...tiada tanda2 nk melahirkan...bahkan mama dapat menjalani kehidupan seperti biasa...makan minum seperti biasa..membeli belah seperti biasa walaupun terasa begitu kepenatan dengan kandungan mama yg pada ketika itu mencecah 12kg...


18/6/06-

mama sudah terasa sedikit kesakitan..kegembiraan mula terasa walaupun sedikit gugup...ketakutan bagaimanakah rasanya sakit bersalin...ketakutan apakah yang akan terjadi selepas itu...walaubagaimanapun kegembiraan utk menyambut kehadiranmu mengatasi semua ketakutan mama...

Mama dibawa masuk wad oleh abah...mama was admitted sebab mama dah lepas D.U...tapi ntah kenapa..bila sudah sampai hospital...kesakitan mama sudah hilang...berkali2 mama minum air selusuh mintak dipercepat dan dipermudahkan...tapi sedikit pun xberkesan...

mama malu yang amat...malu pada pesakit disitu yang datang kerana sakit...malu pada nurse yg hanya merawat orang sakit...malu pada sedara yang datang melawat kerana ingatkan mama sakit...malu pada abah yang ingatkan mama sudah sakit...hehe..

disebabkan itulah pada 19/6/06..mama mohon pada doc nak balik berehat dirumah walaupun amat berat utk doc melepaskan mama kerana mama sudah lepas D.U dan akan bersalin pada bila2 masa..tapi,mama berjanji bhw sekiranya mama betul2 rasa sakit mama akan terus datang hospital dan sekiranya melebihi tempoh 10 hari dari tarikh D.U mama akan serahkan diri di hospital untuk di induce kerana dibimbangkan ada komplikasi pada bb coz terlebih matang...


tik! tok! Tik tok!!...22/6/06..

kesakitan masih belum dirasai...abah sudah resah gelisah...hajat dihati abah mahu bersama mama disaat mama bertarung dengan kesakitan..merasai saat2 menjadi orang pertama melihat kelahiran anak sulungnya...merasai saat kali pertama mengazan/iqamatkan anaknya...TAPI abah terpaksa pulang ke Kuala lumpur kerana tugas...sudah lama abah mengambil cuti...abah jadi serba salah...

“abang pergilah,Insya Allah ayang xkan apa2..bila dah lahir nanti,abang baliklah”

dengan penuh kerelaan mama lepaskan abah pergi walaupun dihati hanya Tuhan yang tahu..dengan kucupan mesra abah meninggalkan mama sambil berpesan pada bb di dalam perut mama...

“jaga mama baik2 ye..keluar nanti,abah xsempat nk azankan..nanti chik ha atau ayoh do lah azankan yer”

abah terus berlalu pergi..

petang itu..kesakitan mula dirasai...kesakitan yang belum pernah dirasai sebelum ini...kesakitan yang amat sangat..kemudian hilang...kemudian datang lagi...

mama nekad utk ke hospital...tapi abah..perlu ke mama bgth abah disaat ini???...mungkin ditika itu abah sudah pun separuh jalan...

tidak!!...mama xkan bgth abah...kalau mama bgth abah,sudah pasti abah akan berpatah balik...macammana kalau mama xjadi lagi bersalin...kesian abah nanti..terbengkalai lagi kerja abah...

yup!! biarlah abah pergi..mama sanggup melahirkan anak abah tanpa abah disisi...mama yakin mama kuat...mama mampu tempuhi tanpa abah...semangat abah tetap ada dalam diri mama....

bila mama yakin yang abah sudah pun lebih dari separuh jalan...dan mama pasti yang abah tidak mungkin akan berpatah balik walaupun mengetahui mama sudah pun berada di hospital..mama call abah...bgth situasi mama...perasaan gementar mama semakin hilang bila dapat bercakap dgn abah...abahlah kekuatan mama disaat itu...dan malam itu mama ditemani oleh mok... “sesungguhnya mok juga telah banyak membantu mama ditika itu...terima kasih mok”

malam itu tiada lagi kesakitan yg dirasai macam petang tadi...mama terus usap perut mama

“baby!! Bila baby nak keluar ni..mama dah lama menunggu baby...mama sanggup hadapi semua kemungkinan...mama sanggup hadapi segala kesakitan..asalkan baby lahir dengan selamat..baby tolong mama yer..jangan sampai doc induce mama..kalau esok baby xlahir lagi..doc akan induce mama...mok kata kalau induce,mama akan sakit yang teramat sangat...baby tolong mama yer sayang”

mama terus berbisik pada perut mama..mudah-mudahan baby akan dengar...di setiap saat mama xlupa membaca quran..berzikir..agar dipermudahkan...mok yang menemani mama pun xlupa sembahyang hajat agar mama dipermudahkan segalanya...

sedang mama asyik mengelamun dibirai katil..tika itu menjelang pukul 11malam...mama terdengar suatu suara...ya!!! mama kenal suara itu..mama terus pandang di tingkap...Ya Allah!! Abang...kenapa abang balik???...disebabkan sudah malam,abah xdapat masuk menemui mama n mama pun xdapat keluar jumpa abah..mama hanya dapat bercakap dgn abah melalui tirai besi...tapi itu sudah cukup memadai bagi kami... abah kata abah xsanggup tinggalkan mama sorang2..abah mahu berada ditepi mama disaat itu..mahu menempuhi bersama segala kesakitan mama...thanks abang..walaupun abah sudah berada di kuala lipis dan hampir sampai ke kuala lumpur..abah sanggup berpatah balik demi mama....


23/06/06 (JUMAAT)

dikala azan subuh...kesakitan mula dirasai...kesakitan yang semakin kerap...sehingga mama sudah tidak mampu untuk duduk bg mengerjakan solat subuh...mok terus mengusap perut mama sambil membaca beberapa surah...

pukul 7a.m mama berjalan masuk ke labour room...bila nurse Tanya... “awak dah sakit sangat ke??” mama terus jawab “xde lah sakit sangat...tapi sakit tu semakin kerap” ..mama pun xtahu kenapa mama malu untuk berterus terang yg mama memang sudah sakit waktu itu “okey,awak rehat dulu kat katil belakang yer..nanti saya datang check”

pukul 8 mama rasa sakit yang amat..sakit yg xdapat digambarkan dengan kata2...mama rasa macam mama nak je cabut pinggang mama n letak kat tepi...biar sakit xterasa...tapi mana mungkin kan...mulut mama xhenti2 membaca n berzikir...

kesakitan dan kelaparan silih berganti coz mama sudah tidak dibenarkan makan dikala itu...nurse kata,kita xtahu samaada mama akan dioperate atau sebaliknya...so kalau kena operate mama dah xboleh makan...erm...ok!!

bila dicheck...nurse kata mama dijangka bersalin lebih kurang pukul 12tghr...sekarang baru mencecah pukul 8pg...Ya Allah...lambat lagi ker????

bersebelahan bilik mama kedengaran bunyi renggekan dari pesakit2 lain..Ya Allah!! Tabahkanlah hatiku..kuatkanlah mental dan fizikalku...terasa ingin dilontar jauh bunyi2 tangisan dari pesakit lain...

“nurse,bila husband saya boleh masuk?” “bila bukaan awak dah 8cm..sekarang baru 4cm...sabar yer..bila sampai masa nanti saya panggilkan” nurse2 kat situ melayan aku dengan baik sekali...

Pukul 8 berlalu...kini kesakitan yang dirasai xhenti2...ya Allah!! Lambatnya masa berlalu...bila nk pukul 12 ni...bila baby nk keluar ni..mama dah tak tahan ni...baby! tolong mama sayang...

Pukul 9.10 mama rayu nurse agar abah dibenarkan masuk...mama perlukan kekuatan dan semangat dari abah...maybe kerana kesiankan mama,nurse panggil abah masuk...kalau diikutkan,memang xdibenarkan lagi...thanks nurse...

9.15a.m abah masuk...mama lihat abah terkejut sangat tengok mama...abah kata mama pucat sesangat...abah terus gengam tangan mama...usap kepala mama...kucup dahi mama...membaca surah yg sepatutnya...ajar mama mengucap...abah takut yang amat tengok kondisi mama...dlm kesakitan mama sempat lemparkan senyuman buat abah...

Mama kuatkan hati agar tidak merintih kesakitan..mama xnak abah susah hati...mama xnak abah gelabah..mama ingin abah sentiasa disisi mama dan tenangkan mama...

9.30 mama suruh abah panggilkan nurse..mama rasa macam baby sudah nak keluar...bila nurse datang check...diaorang terkejut coz kepala baby sudah kelihatan..terus nurse2 buat preparation nk sambut baby...

Alhamdulillah...9.45a.m..dipagi Jumaat yang mulia.. lahirlah puteri impian mama dan abah...dengan berat 3.3kg..

Sambil gengam tangan mama Abah terus kucup dahi mama lalu membisik ketelinga mama “terima kasih sayang!! Kita dapat baby girl”...

Hah! Mama sedikit terkejut..sangkaan mama bayi yg mama kandung selama ni lelaki..tapi memang mama xnak buat ultrasound..coz nk buat suprise..n memang suprise pon..whatever pon..syukur kehadrat Ilahi diatas kurniaanMu ya Allah..ianya adalah ANUGERAH TERINDAH bagi kami...Alhamdulillah..Alhamdulillah...

Secara spontan nurse yg menyambut kelahiran baby bersuara “saya terkejut awak dah bersalin,kalau diikutkan saya check tadi, lambat lagi..maybe berkat kesabaran awak..xmenangis /xmerintih kesakitan..Allah pun mudahkan kerja awak” katanya sambil tersenyum...kami saling berpandangan dan tersenyum...

Akhirnya hasrat abah untuk mengiqamatkan sendiri anak pertamanya...berada disisi mama disaat getir itu...memberi semangat pada mama dan melihat sendiri keajaiban yang dikurniakan Tuhan...semuanya menjadi kenyataan...

Anugerah itu dinamakan NUR ASFA SOFEA...yang bermaksud “cahaya suci lagi menyucikan”.. semoga anak mama ini akan menjadi suatu cahaya yang suci bagi kami....cahaya yang akan menerangi perjalanan kami diakhirat kelak... Insya Allah...





NUR ASFA SOFEA..23/06/06..3.3KG






Dan sekarang...kakak sofae telah pun berumur...3tahun 9bulan..terima kasih ya Allah diatas ANUGERAH TERINDAH ini..akan kami didik kakak menjadi seorang muslimah yang solehah dan diberkati Allah dunia dan akhirat...Insya Allah....







bagi sesapa yang mempunyai pengalaman terindah menyambut kelahiran anak2 anda...jom r kite sama2 kongsi disini...

or juzz click pic dibawah ini...





Pada anda yang berminat nak join contest ini sila baca Terms & Conditions seperti yang disenaraikan di bawah:

1. Terbuka pada sumer warganegara Malaysia yg tinggal di Malaysia juga (kalau jauh mati aku nak bayaq setem post adiah pulak..) yg ada blog sendiri... setinggan blog owg tak bley arrr... (bukan susah pon bukak blog kan..kan...hehehe)

2. Anda LeLaKi atau PeReMPuAn..BoNDa tak kisah... tapi contestant mesti lar org yg dah punya anak... (sorry.. setakat nie buat yg dah jadik mak pak dulu lar eak.. buat yg single mingle nanti² biler angin nak bayaq zakat dtg lagi... korang bleh lar join.. okehhh! ;)

3. Anda dikehendaki membuat satu entry di blog masing² bertajuk "BoNDa's 1st Giveaway - Contest: Anugerah Terindah" menceritakan pengalaman dan perasaan anda menyambut cahaya mata pertama dlm erti kata lain... pengalaman ketika nak melahirkan anak.... ceritakan sumer detik² yg dilalui se-ReAL yg mungkin... (tolong jgn ciplak citer org lain atau mereka cerita yg tidak sebenarnya anda lalui) bagi yg lelaki laks pengalaman menyambut dan menyaksikan sendiri isteri anda melahirkan... boleh??

4. Anda juga dikehendaki menepek sekeping gambar anda bersama anak yg anda ceritakan kelahirannya itu... gambar newborn lagi baik..yg kat spital tu... (kat umah pon boleh.. asal ada.. ok)

5. Bukan Follower??! Ikhssss.. naper tak follow?? Anda boleh join.. BoNDa tak kisah pon anda follow tak follow.. terpulang.... tiada istilah paksaan di sinie... ;)

6. Tepek banner yang dah susah payah aku buat tue di atas dlm entry dan side bar anda...

7. Link back Entry anda dan Side Bar Banner ke Entry contest ini.. (no linked back secara otomatik penyertaan anda ditolak..)

8. Tinggalkan link entry yg dah siap dlm comment box entry ini juga... BoNDa tak der maser nak godek entry lain yg tak der kena mengena.. jgn salahkan BoNDa kalau entry korang terlepas pandang okehhh...

BoNDa ada satu hadiah setakat ini..(mungkin akan ada hadiah lain.. kot² ada yg nak sponsor.. sumbangan anda dialu²kan.. pls contact me thru email aidiena@gmail.com or YM: airisha_79 ;) bagi peserta yang berjaya menyentuh perasaan dan hati BoNDa dengan cerita dan pengalamannya melalui saat pertama kali bergelar ayah dan ibu..

Hadiah dia MISTERI... kwang..kwang...kwanggggg.... TUNGGU.... biler pemenang diumumkan kelak.... ohhh yerrr... pemenang akan diumumkan seminggu sesudah tarikh tutup contest ini... iaitu pada 1 April 2010... (ini bukan April Fool yer.. ini betul².. hehehe)...
So.... sudah fahammm... sila lah meng-Entri-kan Diri... kang ader plaks yg menang tanpa bertanding...huhu~

No comments:

citer seangkatan dengannya

Blog Widget by LinkWithin