Unique Frenz

Monday, April 30, 2012

Warkah buat kakak...yang teramat mama sayang

Kakak..

Coretan ini mama tujukan buat kakak yang tersayang...
Maybe 5 tahun akan datang...kakak akan dapat merasai keikhlasan hati mama dalam mendidik kakak..
Masa coretan ini ditulis...kakak masih lagi berumur 6 tahun...


Kakak...

Mama tahu...mama selalu marah kakak...
Kalau gaduh dgn baby...kakak yg pertama dipersoalkan...kenapa dan mengapa??
Kakak yg selalu kena mengalah...
Sampai kdg2...kakak merajuk dgn mama...


Tapi jauh disudut hati mama... mama amat sayangkan kakak...
Mana mungkin xsayang...kakak adalah cinta hati pertama mama dgn abah...
Kakak ditatang bagai air yg penuh...
Maybe sebab tu la kakak sedikit manja...

Kakak..
Mama buat begitu bersebab..
Mama nak kakak jadi seorang kakak yg sentiasa bertolak ansur dgn adik..
Seorang kakak yg penyayang..
Seorang kakak yg boleh dijadikan contoh...
Seorang kakak yang mama boleh harapkan utk menjaga adik..

Tapi...itu hanya jika kakak yg bersalah...
Kalau adik yg memulakan dulu...adik tetap mama hukum...


Kakak...

Setiap kali kakak tidur...
Mama akan tenung wajah kakak..
Mama dapat lihat kejernihan air muka kakak...
Dan saat itu..hanya satu perasaan yg dapat mama gambarkan...bhw...mama sgt2 menyayangi kakak...


Kakak

Setiap kali kakak belajar dgn mama...seringkali kakak menitiskan airmata...jarang2 yg tidak..
Begitu juga kalau mengaji Al-Quran...
Dan kakak jgn lupa bhw...pujian juga sentiasa meniti dibibir mama sekiranya kakak dpt lakukan yg terbaik..
Sebab mama tahu...kakak boleh...cuma kakak kena belajar apa itu erti berusaha...

Mama bukan mahukan anak yg perfect...
Cukuplah kakak dapat berikan yang terbaik utk mama...
At least kakak telah berusaha ke arah itu...itu sudah cukup membanggakan mama..


Kakak..


Mama tahu...
Kakak juga amat sayangkan mama...

Manakan tidak!

Walaupun kakak kena marah.. Kakak merajuk dgn mama..
Rajuk kakak xlama...kakak tetap dtg minta maaf dgn mama...dtg salam dgn mama...

Walaupun kakak merajuk dgn mama...
Sblm tidur...kakak tetap dtg kiss pipi mama...

Walaupun kakak merajuk dgn mama...
Kakak tetap nk peluk mama tika nk tidur..
Paling tidak...tangan kakak nk sentuh mama sblm terlena...

Di situ lah mama tahu...terbitnya kasih sayang kakak terhadap mama...

*senyum





Kakak...

Sebelum mengakhiri coretan ini...
Mama ingin berpesan..
Jadilah anak yg solehah...
Anak yg dapat memberikan kebahagian buat kami...mama dan abah... dunia dan akhirat...
Anak yg dapat dijadikan contoh buat adik...

Mama tahu anak mama... mama kenal anak mama... mama sayang kakak sgt2....tiada kata yg dapat menggambarkan nilai kasih sayang mama terhadap kakak... *salam peluk cium utk kakak...


[tika kakak membaca coretan ini...dan kakak telah fahami apa itu kasih sayang...datanglah peluk cium mama yer...mama akan tunggu saat itu...saat kakak memahami apa itu kasih sayang seorang IBU]




Saturday, April 28, 2012

Cer teka..cer teka...haha

Garis Pendek...

Pakai Topi...

Lidah Terjelir....


haa!!!

dapat tak???

Okep..

lagi sekali...


GARIS PENDEK..

PAKAI TOPI..

LIDAH TERJELIR..




hahaha...

mesti terkulat2 punyer...

mama pun bila 1st time dgr dr eby...

hah!! pedia tuh eby???


tu la huruf  "e"


hahaha..

cer tulis balik huruf "e"

start dr garis pendek melintang...pakaikan topi...pastu buatkan lidah terjelir...


tu kaedah pembelajaran kat sekolah dia..

kaedah Cahayaku... cekgu dia kata...dgn cara tu..murid akan lebih ingat n senang nk tulis...

semua huruf pun ada dialog dia...tapi mama highlight yg ni sbb .. kelakar kan!!!


hehe....macam2 daaa....

Sebab lakiku bukan retiss…dan xglamer..malahan bukan sesapa la..makanya agak eksited la bila dia masuk majalah..hehe

*Ambil perhatian!! Entry ini “agak” mengangkat bakul laki sendiri..so sesapa yg rasa meloya…sila jgn baca dari awal yer…J


Yer…asben kite masuk majalah
....majalah REZEKI u… Edisi ke-7
Apa??? Xpernah baca eyh… Hah!! Xpernah tahu pun ada majalah tu erk…
Hehe…sama la…mama pun baru tahu…tu pun sebab abah…
#Hek elee…tu pun nk kecoh eyh…ingatkan majalah hot2 gitew.. (buat mata juling ke atas)
~.~
hehe...tapi xpe..biarla org nk kata apa kan…sebab dia asben mama…kalo dok bini dia yg eksited...sape lagi...huahuahua..
kalo laki org lain…adakukesah…nan hado…haha
~.~
for me la kan…bukan senang editor majalah nak ambik citer kita jadikan isu dalam majalah dia tu…nak2…kite yg memang xfemes ni kan…lain la kalo ko tu retiss yg memang org nk tahu perkembangan terbaru ke…org professional yg memang terkenal ke…jutawan ke…kannn…
~.~
Semuanya bermula dari Karya Kufi… kerana Karya Kufi la,abah jadik best fren dgn Syam Kamikaze…kenal rapat dgn artis2 yg ingin kembali ke pangkal jalan…dapat dok semeja n borak2 ngan Ustaz Azhar Idrus….yg mana semuanya adalah perancangan Allah S.W.T…
Perjalanan abah dipermudahkan satu demi satu… Alhamdulillah… (kalau nk tahu detail pasal Karya Kufi…belilah majalah tu…haha…promote nampak)
~.~


ni ha majalah nyer...


~.~

citer berkaitan abah & Karya Kufi dlm majalah tu...ade la dekat 5m/s...








ok la kan...kalau nk advertise...luak la gok dlm riban kot...

yg ni pree pree je org nk buat citer abah...

nak2....memang abah tengah mencari medium utk ketengahkan Karya Kufi lening...

So... *tadah tangan syukur

~.~

Jom belek satu satu plak





tu dia...banyak kali berulang alik dr Tganu ke KL dan ke merata Msia...
sbb tu la kakak selalu ponteng sekolah...

sbb mama nk ikut sekali...hehe..


tu dia abah...yg pakai baju putih dok kt tengah2 tu..

yg kt sebelah kanan/kiri tu partners abah..




cer focus .. cer focus...

"sebenarnya sy bermula berseorangan, hanya isteri yg xputus2 memberi galakan"

owhhh....sungguh terharu disitu...

hahaha...xmenahan nguh... pang!!!



~.~

kalaula...kalau je la..
sesapa yg baca ni berminat nk tahu apa itu Karya Kufi...

jgn segan2 yer..hubungi karya kufi sebagaimana yg tertera dibawah....




Kami selalu gak buat promosi...contest...freebies..


so...jenguk2 la fb karya kufi ye....daaaa...







Sunday, April 15, 2012

Review D'Ark Resort Janda Baik

Last week…lepas sukan sekolah kakak…kami terus berangkat ke KL

ala…mcm yg mama citer sblm ni tu..

Alaaa…xingat ke…ok la…click kt sini la

*hahaha…bajet org nk baca n rasa ketinggalan la kalau xbaca…toinggg!!!!!

Back to d story…sebenarnya…mama n anak2 xtahu nk tuju mana..

either nk stay KL ke nk ikut abah ke jelebu,N.9…

Abah xkesah je kalau kami nk ikut dia…tapi abah takut mama n anak2 boring je..

Sebabnya lps survey2…xde apa yg menarik pun kt jolobu tu… (ampun org jolobu..ampun)

Hotel yg ada kolam pun xde…huhu

Xkan mama n anak2 nk terperok je dlm bilik…abah nk buat keje…

*tetiba terngiang2 lagu….adik jgn menangis…mama nk pergi kerja J

…pk punya pk…betul gak…

Soooo…mama decide nk stay KL..

Sebagai ganti…abah offer lps dia abis keje…either nk gi sunway lagoon or gi stay mana2 resort or hotel…

Pilihan mama… pilihan mama hokey…haha..

Nk pi resort…

OSI…faham tak??? Ok la…translate balik.. Oleh Sebab Itu…

Balik dr jelebu…kami terus ke D’Ark Resort, Janda Baik…

Fuhs!!! (lap peluh didahi) kemain panjang lagi ko, intro…layan

Asalnya nk gi Seri Pengantin Resort…

Tp dh fully booked..

So…tgk situ…jengah sini…

D’ark resort yg rasa cam best sket n still ada kekosongan..

Check in kul 2p.m

Sbb dh tahu kt situ xde cafĂ©..so,segala mcm roti,magi cup n air dh kami bawa… in case kelaparan.. kakak opkos..

Kami diberi keistimewaan nk pilih bilik mana…

*keistimewaan…sbb apa…??? Sbb nyer hari tu juz kami je yg check in…hahaha

So…dgn bayaran RM197 nett (-10%)… kami pilih bilik yg xde air cond sbb nk rasa kesegaran udara disitu…dan keseluruhan resort tu…kami yg punyer…hahaha…



Ruang legar bersebelahan bilik kami...


Bilik Tidur utama..Queen size..

kakak n baby..ruang tidur kedua...2 single bed...


~,~

Ptg tu...kami turun mandi sungai...

pun xde orang...

makanya tempat tu kami jugak yg punyer..

(kata owner resort...kt situ kalau weekend,mesti full)


mama xleh duk lama pun dlm tu....sejokkk..

~,~

ptg tu…lepas mandi di sungai…kami merayau2 diseluruh pelosok resort tu sambil klik klik….mcm2 gaya ada…gaya terconggok…baring..terlentang…gaya kuch2 hota hai mama n abah pom ada…haha…xde apa nk malu aih sbb hanya kami je yg ada kt situ…..hehehe…

Ni kawasan santai depan bilik kami...
cantik kan!!!

tepi tu jugak la ada tempat karaoke..
tempat nk wat bbq...


Ni padang lapang...
sesuai utk buat aktiviti sukan...



ahaks... :)


eby yg berbaju tidur...ptg sgt dh ni...


mama & abah...snap by eby... ok la kan..


Capture dari bilik kami...


Nice pose...isnt it

spontan nyer aksi dr my sweeeeetheart...ailoike..


tu bilik kami...yg tingkap terbuka tu...


mesin getah ni...memang kenangan...susah dowh nk jumpa skrg ni..


mesin ABC...



juga suwitt pose dr mama abah ~,~

Ni lobby dia...suka ngat duk santai sini...angin sepoi2 berbahasa...


Dh nk balik dah...so...bergambar kenangan dulu sefemili...

~,~

Sedikit review…

Tempat tu memang best…udara masih segar…

Dats y kami pilih bilik yg xde air cond..so boleh bukak tingkap luas2..opkos mama kena covering d aurah smp la semua pekerja balik ptg tu tinggal kami je kt situ..

Kawasan,sesuai sgt utk buat femili day…ada padang yg lapang n cantik..

Boleh mandi air sungai instead of kolam…

Ada ruang tamu yg luas depan bilik kami..sesuai utk lepak sambil huhahuha(in case ramai femili yg pi)..

Ada banyak tempat utk relak…santai

Disediakan tempat utk bbq..

Disediakan tempat utk memasak…

Ada surau yg besar disebelah ruang tamu (sesuai utk buat solat jemaat n sedikit pengisian tazkirah..*ingat femili day…senyum)

Ada tempat karaoke..

Means..PA system pun ada…senang nk wat acara penyampaian hadiah n cabutan bertuah *ingat femili day lagi

InsyaAllah…kalau berkesempatan…dan diberikan rezeki yg lebih…

Kami akan cadangkan femili day keluarga kami dibuat kt situ.. Insya Allah..



Tuesday, April 10, 2012

Femili day n sukan tadika Raudhah Imtiaz


Jumaat lepas (5/4/2012)..buat pertama kalinya kakak n eby masuk sukan sekolah..

Dianjurkan oleh tadika Raudhah Imtiaz cawangan Kemaman…

~.~

Kalau kakak eksited…mama lagi la..

Seminggu sblm sukan tu…hari2 kakak balik cerita dia buat latihan sukan..

Kata kakak…katanya la.. semua acara dia masuk..n sokmo dia menang masa latihan tu..

Sebab tu la mama teruja nk tgk..betul dok kakak ni.. J

Eby plok..bila mama tanya.. katanya.. cikgu suh dok tepi..pahtu jerit kuat2…MERAH!! MERAH!! MERAH!!...hahaha…jadi tukang sorak rupenya…

~.~

So..mlm jumaat tu…abah bawak kakak n eby gi cari seluar track..kakak kata cikgu nok suh pakai seluar track hitam…wuteve utk anak2 mama…

~.~

Pagi tu…mama goreng fish ball banyak2 n buatkan air sirap utk bekalan..

*ok..xnak nampak yg mama lebih2 eksitednya…so relak2…haha

~.~

Sampai di padang astaka,Bandar chukai…pukul 8.30pagi.. ramai yg dh sampai..

Kakak n eby dibawa masuk ke khemah rumah merah…dipakaikan topi ladybird…wah comey2..




ala eby kontrol encem la plok.. :)

comey2 kan ladybird2 ni...


Rumah Merah bertemakan ladybird…

kuning spongebob…

hijau belalang..

dan ungu… ungu..mama pun xsure apa temanya…butterfly kot..coz decorationnya cam org nk kawin dh rupanya…hehe… tapi lagu temanya best.. diubahcipta dr lagu alif satar … “Jangan2 kau marah…sebab Ungu hebat..” hehe


bersedia utk menyanyikan lagu tema n ikrar sukan...


Start game lebih kurang pukul 9.30pagi…

Bila mama check senarai nama peserta bagi acara sukan…nama kakak tersenarai dlm kesemua acara…wahhh…hebat!!

Eby…ada la 3 acara dia masuk…pecahkan belon atas kerusi,water bomb (skip sbb masa acara nk mula,eby main ntah kemana) dan tarik tali..

Masa acara berlangsung tu..memang havoc la…dgn ibu bapa yg bagi sokongan…cikgu2 yg xputus2 bg semangat… (byk cikgu yg ngelat..tolong pelajar2…hahaha…macam2)

isi air dalam botol guna span...


muke konpiden..muke konpiden.....hehe


pecahkan belon atas kerusi...
pssstt...psssttt...nampak tak cikgu2 tu tengah tekan eby kasi hempap belon tu..
last2 cikgu cekik je belon tu...hahaha...cikgu ngelat...


tgh tunggu turn nk bawa bola ping pong dalam sudu...

~.~

mama pun masuk acara gop…yerrr…masuk…semangat kesukanan kan…hehe…

tapi masuk kupas kulit epal terpanjang…

dapat no 3 dr 15 peserta…not bad la..tu pun sbb mama lambat siap…kalau ikut kepanjangan…mama yg lebih panjang rasanya.. *hahaha…nk jugak..

Juara milik ummi…tahniah2..

Banyak2 acara…mama suka tgk acara tarik tali…

Seriyes memang havoc…

Oh ya…abah baru sampai masa acara tarik tali… (abah kan…hehe) tapi xpe…abah nk simpan tenaga nk bawak keta sbb lepas sukan kami akan bertolak ke KL dan abah akan ke seremban…tu pun abah baru sampai dari KL sehari sblm tu… so, penat abah xhilang lagi…tapi abah balik jugak semata2 nk hadir sukan sekolah kakak…tengkiu abah…

Ok…sambung balik bab tarik tali… *masa ni la jelas kelihatan semua cikgu n ibu bapa ngelat…acara utk pelajar…tapi cikgu yg lebih2 gi tarik..haha…


bb yg tengah bersedia nk tarik...terus kontrol ensem bila nk ambik gambar...kih3

~.~

Eby pun..kemain lagi tarik… akhirnya juara milik rumah MERAH….. yeyeaaaa…

Utk cabutan bertuah…ok…memang dh tahu…kami selalu xbertuah…so…xde hadiah…lalala

So..sementara org tengah nk umumkan pemenang cabutan bertuah dan Olahragawan/olahragawati pilihan…mama baru nk rehat bawah pokok…

Tiba2 nama kakak diumumkan menjadi Olahragawati sukan sekolah utk tahun ini…

Haaa… terpana jap…hahaha…biar betul…cepat2 bangun gi cari kakak…rupa2nya abah dh siap amik gambar kakak dengan piala dan hadiahnya… Syabass bĂȘte…syabasss…


bergambar kenangan dgn hadiah masing2...
eby dgn hadiah juara tarik tali...
kakak pun masuk tarik tali..tapi coz masa org bagi hadiah kakak xde...so xdapat la
tapi rajuk kakak xlama sbb kakak dapat yg lebih besar lg dr tu..

;)


mama pun xsangka kakak dpt pegang gelaran olahragawati utk tahun ni..

*teringat masa taaruf week...mama achieve "GOLD" utk sijil kecerdasan...
hahaha...nk bagitau jugakkk... *ampun

~.~

So,utk keseluruhan acara…merah dapat tempat ke-3…tapi utk rumah terbaik…dimenangi oleh rumah merah… mayb dinilai dr segi hiasan rumah…lagu tema…n semangat kesukanan…

(rasa terkilan sbb xdapat nk upload video...akan diusahakan)


~.~

Semua hav fun on dat day…itu yg penting…

Kakak, opkos balik dgn wajah yg ceria…senyum manjang….hehe

Ptg tu…mama kemas kain baju…dan kami terus bertolak ke KL…teman abah waat keje plok…

*sebagai ganti…abah bawak kami relak di D’ark Resort, Janda Baik lepas abah balik wak keje…seronok3…nanti mama review pasal resort tu plak ye lenkali… Insya Allah.. tadaa ;)


Tuesday, April 3, 2012

i wish...


mama wish...suatu hari nanti abah juga akan jadi jutawan mcm irfan khairi...

jutawan bukan setakat harta..

tapi jutawan iman..

jutawan takwa..

jutawan amal..

JUTAWAN DUNIA DAN AKHIRAT...

INSYAALLAH...


*okey...mama miss abah ekceli... ;)


Sunday, April 1, 2012

Ubat tikus...utk cure or bg kiok

eby: mama! nok beli tu..

Mama: eyh...mana boleh beli tue

Eby: hah! bakpe??

Mama: mana boleh...tu ubat tikus

Kakak: ha..mana boleh kan mama kan..

Mama: Ummm

Kakak: Tu ubat tikus..mana boleh beli

Mama: Ummm

Kakak: Rumah kita mana ada tikus kan mama

Mama: Ummm

Kakak: Kalau umah kita ada tikus..pahtu tikus tu sakit perut ke..

Mama: Hah *kerut dahi

Kakak: demam ke..pening ke

Mama: *kerut dahi pandang kakak

Kakak: baru kita boleh beli ubat bagi ke tikus mama kan???

Mama: *ok..kakak tersalah tafsir apa itu ubat tikus...let it be la..nanti lain kali mama explain..or bila kakak dh besar..mayb kakak akan faham sendiri kot..


*SMILE :)



citer seangkatan dengannya

Blog Widget by LinkWithin