Unique Frenz

Sunday, July 31, 2011

KUMOHON....



SEMPENA RAMADHAN YANG MULIA INI….

MAMA MEWAKILI KELUARGA KAMI MEMOHON JUTAAN AMPUN DAN MAAF…

TERUTAMA KEPADA KELUARGA…

SAHABAT HANDAI…

DAN JUGA PEMBACA SETIA BLOG INI…

SAMAADA DARI SEGI TUTUR BICARA ..

PENULISAN…

PERBUATAN…

SECARA SEDAR ATAU TIDAK SEDAR…

SESUNGGUHNYA SEGALA KEKHILAFAN ADALAH DARI DIRI MAMA SENDIRI…

DAN SEMOGA DENGAN KEBERKATAN RAMADHAN INI..

KITA AKAN SAMA-SAMA MENDAPAT KEAMPUNAN DAN KERAHMATAN DARI ALLAH S.W.T.. AMIN

Friday, July 29, 2011

MEMBELI SAMBIL MENDERMA


Bersempena Ramadhan yang akan menjelma nanti… pihak Karya Kufi @ Kufishoppe akan mengadakan


JUALAN AMAL KUFI


dimana 50% dari hasil jualan akan disalurkan kepada rumah anak2 yatim yang terpilih dan/atau pihak yang memerlukan.

Jualan Amal ini akan berlangsung disepanjang bulan Ramadhan dimana hasil jualan akan diagihkan 10 hari sebelum berakhirnya Ramadhan.

Anda juga boleh contribute dengan share ke blog masing2…Semoga sumbangan kita yg sedikit ini diterima olehNya…Insya Allah.

Untuk keterangan lanjut..sila klik karya kufi

Sunday, July 17, 2011

menjual Ayat Suci Al-Quran dgn MENCURI!!!



mama sangat hangin bila ada yg cuba mencari keuntungan dari hasil kerja org lain...

lagi2 yg di"curi" itu adalah artwork Ayat suci Al-Quran...

kan ke tabbaik tu...

hasilnya nk bg makan anak bini...

kesian pd pembeli...dorang beli ayat suci dgn niat nk dapat pahala..tapi tetiba terbeli barang curi..

apa korang rasa????

Niat mama bukan nk membuka aib sesapa...tapi mama nak org kat luar sana sedar...

faham...dan xkan sesekali suka suki tuk menciplak artwork org lain bg kepentingan sendiri...

***

camana mama leh discover org yg menciplak...atau senang citer "si pencuri" itu????

ala...peribahasa kan ada mengatakan...

sepandai2 tupai melompat....akhirnya....

cam tula gak...sepandai2 dorang curi....Allah lebih mengetahui...

tapi kan...ramai2 yg mama leh detect...mama paling hangin kat org ni...





mama malas nk citer pasal design org lain yg dia "ambil tanpa kebenaran"... tapi mama nk citer pasal Design Al-Fatihah yg diceduk dr Karya Kufi @ kufishoppe.com (kalau nk nengok yg ori just click disini

Ni haa hasil si pencopet itu....dh siap print tu...



suka hati mak bapak dia je nk ambil design org kan..yg xtahan...siap buat biz lagi tu....

adoyaiiii...


ce baca.. ce baca...siap ada 2 outlet lg tuk pamer hasil curian anda itu...adehhhh....

sakit hati kan bila nengok hasil karya kita diambil tanpa pengetahuan...

apa!!! dia ingat senang ke org nk design camtu...

ambik masa berhari2 taw...

yg kat atas tu yg print canvas...

yg kat bawah ni...yg tlh siap diframe....



tapi yg paling sakitnya hati...yg frame ni dia just jual 20 hengget....mak oii...betapa xde nilainya hasil karya yg susah payah dihasilkan....

sedangkan harga standard yg ditetapkan oleh Kufishoppe utk Al-Fatihah..artwork saje pun dh cecah RM100...tu xdicampur ngan frame lagi...

ye lah kan..org "mencuri" xkan tahu betapa susahnya nk menghasilkan...

***

bila dapat detect org ni....melilau la mama check status fb dia...

yg kat bawah ni asben dia...

(pssttt!! pssttt!! anak dia innocent taw..yg ni keje mak bapak dia..sila jgn salahkan dia...dia tetap comel)

***

bila di scroll down status yg lama2 punyer...mama jumpa ni



cara bacaan khat kufi yg telah dipublishkan pd 14 July 2011...dan telah diceduk dr SINI ..yg mana telah pun diajarkan oleh Karya kufi di dlm websitenya pada 15 Feb 2011

kalau ye pun nk amik sebijik2 n nk ajarkan cara bacaan..apa salahnya creditkan kat mana anda ambil kan...lagi sopan rasanya...ini tidak...cam mengaku diri sendiri je yg buat...haihhh...

bersyukur lagi....

tak caya....

JOM baca status dia...


haa!!! kan....kan...buah fikiran tu....

***

so..lepas mama diskas ngan asben...mama decide nk kol dia...saje nk tahu reaksi dia...

mengaku ke idak...

ada perasaan bersalah ke tak...

mama dh siap rekod awal2 lagi perbualan...saje je sbg bahan bukti...

dan sebagaimana yg mama rasa...

mula2 tu memang konpiden gler ar dia cakap design tu dia buat sendirik...

tapi bila mama kata itu yg asben mama punyer..citer pasal nk saman..

mulalah dia goyah...

last2 cakap ...nda apa..nanti sy akan ubah...tapi xngaku lg..cakap dia buat guna Ilustrator..

hey deii...kalo ko ambik design asal...pastu ko trace balik..itu bukan ko punyer gak...ko tetap curi yg org...appa la...itu pun tarak boley pikir ka....appa itu olang...

tapi kan...bila mama kol n msg yg dia telah melanggar hakcipta...

melenting gak dia...adoii...terloncat gak dia...bermacam2 status yg kuar kat fb dia...hehe




deyy....kalao ilham pakai otak...xde plak ko mencuri...yg mencuri xguna otak..tapi guna mata...ye dak??? :)

Le' Schnook-memang nda berkat kan hasil rejeki nya....


adik maness eija...kalo bukan kita yg cipta..watpe nk ngaku hak kita....sepatutnya ayat itu adek maness tujukan dekat kawan adek maness...lagi maness...

***

ayat org xpuas hati..hehe




tapi nda apa....org ini xputus semangat...bagus2...

makanya.... terciptalah hasil karyanya yg tersendiri.....





mbik thoh...

start dr Bismillah....dh hancur... perkataan Allah dh lari terus dr kaedah... (mana ada org tulis Allah begitu dey)

dengan lompang sana sini xusah cakap lah...kalau nk berKUFI ni..dia ada kaedah2 nya...

bukan main tulis sesedap rasa jer....

dia ingat dia copy paste dr org lain punyer...then ubah sikit2...dia dh leh claim yg dia punyer...dh jadik karya agung...

xbley...xbley...

nak tulis ayat suci al-quran...bukan boleh dibuat main2...

kena teliti...satu persatu...

bukan boleh main ceduk situ sini...

sudahnya...perkataan tertinggal...huruf ntah kemana...

nak baca ayat dh lost...

BERDOSA BESAR....

kalau xpandai...belajar...lepas tu kalau nk berniaga...betulkan niat...Insya Allah...rezeki akan lebih diberkati....

***

jom mama tunjukkan mana ayat yg paling ketara kesalahannya...lihat karya dia yg bernombor:-


1)Yaj'allahu- cuba anda baca...xbley kan...sebabnya dia cuba tiru ngan ayat dr seorang sahabat asben mama yg kat bawah ni....cuba perhatikan di no.2...ayat itulah dia cuba tiru..tapi tertinggal huruf AIN....

2) Makhroja- kat mana huruf KHO...kat mana huruf RA...sebab bila dia tiru no.3 kat bawah ni..dia tertinggal nk letakkan kepala RA...dh lain bacaannya tu...kan...

3) Wa yarzukhu- mana huruf RA...dan mana huruf ZAI....karakter xcukup...ayat yg dia cuba tiru seperti no.4 kat bawah...dimana dia tertinggal nk sambung badan RA...dan huruf ZAI xtaw camana dia boleh pusingkan jadi camtu...maybe dia xtaw camana karekter ZAI...

4) Yatawakkal- karekter huruf kaf xde la kritikal..masih boleh kenal hurufnya..tapi salah kaedahnya...mungkin dia cuba tiru no.7 kat bawah..dimana kat situ ada titik QAF...tapi utk membuang titik QAF tu..dia just sambung kepala KAF

5) Hasbuh-cer baca..cer baca...xleh kan...sebabnya titik apa plak yg diletakkan kat depan tu..titik BA mesti kat belakang...ni la jadahnya kalau copy paste dr org punyer tp xtaw apa pun yg di copy...ayat yg cuba dicopy sebagaimana no.8 kat bawah ni...yg kat bawah ni letak titik ZAI..xde kena mengena nyer ngan ayat HASBUH...ish..ish..ish...

6) Innallah- hamzah salah datum..terbalik tu...cer tgk betul2 yg kat bawah ni buat...

7) Balighu Amrihi-dh lost xbley nk baca....cer check balik ngan ayat kat bawah ni...camana nk wat..

8) Qad- titik Qaf xde

9) Ja ala- huruf Ain xde...

10) Syai in Qadra-memang dh lost sesangat...maybe dia xtaw camana nk tiru sebab ayat kat bawah ni dh berpusing2....sedih :((



ini ayat Al-Quran la kwn...mana bley ditulis sesuka hati..dosa besar...kalau betul nk tulis..pi belajar dulu cara nk tulis..then...letak ayat kat sebelah masa tulis..barulah anda xkan tercicir apa yg nk ditulis ... satu lagi... pastikan anda juga faham dan jelas apakah ayat yg ditulis....

hishhh.... sedey la kalo ada sesapa yg terbeli ayat dia ni...

camni ke yg ngaku dirinya si penulis kufi..try compare ayat yg cuba dibuat sendiri..dgn ayat Al-fatihah yg mengaku kununnya dia yg design....

***

baru lah dia tahu betapa susahnya nk menghasilkan sendiri..

so...plez..plez...hormatilah hasil karya org lain...

***

itu salah satu ragam...

tapi kan....ramai lagi yg kami dapat tangkap....

cam 4Qul...kat bawah ni...







karya asal disini..

tapi kalau diteliti...ayat Al-Ikhlas yg telah diciplak.. perkataan ALLAH...dikedua2 tempat..kepala HA xde...dan huruf YA di YAKUN...xde titik...

maybe dorang trace balik xabes..hurmmm

***

for this person...karya kufi just remind dlm dia punyer fb dan blog


tapi..3hari lepas tu..xde pape yg berlaku...maybe dorang xcheck fb kot..

hari yg ke-4...mama tgk dia dh remove komen karya kufi...

oittt....dia still lg mempamerkan karya tu..tapi komen je yg diremove...

okey...lets go to the other stage...

kol n record...

kalo nk tulis satu persatu perbualan tu memang panjang la..

tapi kan...

antara ayat yg membuatkan mama tersenyum..


KK(Karya Kufi)…. CD (Clock D├ęcor)

KK: 4Qul tu sape punye design yer??

CD: kami lah yg design

KK: u design sendiri??

CD: A'aa..kita design sendiri..

KK: berapa harga tuk 4Qul tu

CD: Owh..kalau tuk 4Qul tu xboleh tempah skrg la...kalau nk tempah pun 2minggu lagi..sebab banyak sgt tempahan skrg (sambil gelak2 bangga)

mboi..kencang nampak biz...huhu

***

KK: haritu saya nampak ada org komen yg u guna design dia??

CD: biasa la bang..semua org nk mengaku..saya dh minta no PN kalau dia rasa dia punyer..tp dia xbagi pom (sambil gelak2 lg)

**teetttttt....tipu tu bang...manader u pernah mintak pape..u juz remove sesuka hati je komen gue..

***

KK: ok..sebenarnya design tu saya yg punye

CD: ala bang..termasuk abg ni..dh 3 org dh yg mengaku tu design dia punye... (gelak2 xpuas hati)

siap cakap plak tu khat kufi ni xde pemilik....logik tak..logik tak??? sendiri punyer pikir la kan..

***

tapi kan...argue punyer argue...

dia ni jenis yg tahu halal haram gak..

tahu takut...

siap mintak maaf...

xkan jual lagi..

akan tarik balik..

dan if possible..dia akan beli design tu...

ok la kan...

baik ngaku dr terus wat bodoh sombong...kan..

***

dan lagii...yg telah dapat di detect...

design Al-Fatihah in building shape...sebelah kiri paling atas..

telah pun di print n siap tuk dijual...

karya asal disini




tapi org ni pun xbanyak songeh..

bila kita cakap je yg tu kita punye..terus dia remove..

***

bg yg hanya tahu menciplak..maybe dorang rasa sume karya khat kufi adalah sama..

ye la kan...petak2 je pun..

tapi kan..designer akan kenal karya mereka...mereka yg cipta..

mesti akan ada trade mark mereka tersendiri utk membuktikan karya itu adalah karya mereka...

***

moral of the story:

Cuba jangan pentingkan diri sendiri..kita berurusan dengan ayat suci al-Quran..jgn kotorkan dengan perbuatan anda...dan juga cuba hargai usaha penat pengkarya..jgn kita main ceduk je idea org...cuba pelajari camana nk buat...dr situ anda akan rasa..susah senang tuk menghasilkan.....

okey...





Thursday, July 14, 2011

Percayalah dengan rancangan Allah..sesungguhnya PerancanganNya adalah sebaik-baik rancangan..

Alhamdulillah…ding dong ding dong…dh sebulan setengah jugaklah mama mula bergerak sendiri..memulakan operasi…

Kalau difikirkan balik….eh betul ke aku dh bukak firm sendirik….boleh ke ni??? Tapi itulah hakikatnya….

Kalau diikutkan…memang dh lama mama niat nk bukak…dr tahun lepas lagi..tapi tu la kan…kita hanya merancang…Tuhan yg menentukan segala….ada2 je yg xjadi….boss xkasi quit kerja la…xkonfiden la….xde modal la….macam2 la…

Tapi kan…bila mama review balik macamana bermulanya mama nk bukak firm sendiri ni..mama mula tersenyum sendirian…hanya ucapan Alhamdulillah yg bermain dibibir..sungguh…sememangnya tidak dirancang…

***

Sedang kami sekeluarga sibuk membuat persiapan terakhir sebelum berangkat ke femili day Allahyarham Hanapi & Che Fatimah pd 17/3/2011…

“hello…ya”

“boleh sy bcakap dgn khasiah”

“ya sy bercakap..siapa ni”

“saya rikkie…saya dapat no awk ni dari client awk..cikgu basri”

“ya kenapa…ada apa hal”

“I nk bg u 1 projek..u maw ka?”

“projek!!...boleh…tp I dekat kg skrg ni…u boleh pi opis I,jumpa ngan staff I kat sana”

“I xnak bg pd firm u…I nk bg pd u..i dengar cikgu basri kata u nk bukak firm”

“memang I nk bukak, tapi xtaw lagi bila…xde dlm perancangan lg…u bg je lah dekat firm I”

“I xnak bg pd firm u..sebab firm u dh lama..mesti dia dh kaya…I nk bg pd firm baru…biar sama2 kaya…kalau u xnak..u cari la mana2 firm baru..sagest kat I”

“betul ni u xmaw..rugi oooo”

“xpe..i memang nk bukak…tapi buat masa skrg ni I xleh buat keputusan..nanti I pikir or tak pun nanti I tolong carikan u firm baru..kawan I pun ada yg baru bukak”

“u jgn fikir lama2 sebab mgu depan kitaorg dh start nk buat JV tuk projek ni”

“xpe..nanti I pikir dulu”

“okey…I bg u pikir dulu…petang ni I tepon balik”

***

Hebat kan perancangan Allah….mama xterpikir pun dlm kepala nk bukak firm…tetiba org yg xdikenali kol nk bg projek…dengan mama xkenal siapa dia..dia pun xkenal siapa mama…juz dia dapat info dr client mama tentang mama….

PERCAYA??? Opkos la mama xpercaya…ye la kan…zaman skrg ni..bermacam2 jenis penipuan yg berlaku kan…tapi bila mama fikirkan balik…mungkin ini rezeki yg Allah nk bg…Allah bukakan jalan utk mama…so…bertawakkal je la…

Pendapat org lain??? Mama xberani nk Tanya pendapat femili..takut mama hanya bermain dengan api..tapi abah sentiasa ada disisi mama…sentiasa bg sokongan penuh buat mama…

***

Tangan berdebar2 meletakkan resign letter atas meja boss….yup memang mama sudah bersedia…quit kerja n bukak firm….

Drastic??? Memang!! Sebab mama pikir ini peluang utk mama….belum cuba belum tahu…kalau xdipecahkan ruyung…mana nk dapat sagunya…kan???

Tapi andai kata…mama ditipu…mama redha…dan rezeki bukan ditangannya…semuanya berbalik pd Allah….hanya satu niat kita…kita mencari rezeki halal demi mencapai keredhaanNya…berusaha..tawakkal… Insya Allah…akan dimudahkan urusan…

Dan aim mama..kalau xde projek masuk pun..buat permulaan..dapat MOB utk firm lain pun dh kira ok…walaupun sikit…at least masuk…

Tapi tipu la kalau mama kata mama xtakut…xnebes…in fact hati mama sentiasa berdebar2…betul ke keputusan yg aku buat…berhenti kerja…means xde gaji tetap…boleh ker survive dengan gaji abah sorang….

Modal nk bukak firm baru…lagi la xde…sebab xde perancangan dr awal..lagipun masuk je gaji memasing..yillek…masuk…yillek…hehehe…

Persediaan mental dan fizikal….HALF…..tapi abah banyak membantu….rilek…just ikut flow…Insya Allah..kalau Allah yg bukak jalan…Insya Allah dengan pertolonganNya jua akan dimudahkan segala urusan…

***

Bulan 6 secara rasminya..mama telah bergerak sendiri….xde gaji…xde boss yg leh bg arahan..xde staff yg boleh menyakitkan hati…PUAS….

Alhamdulillah…boss abah telah bg permission utk mama menggunakan opis dia…sebab opis dia pun bukan fully utilize…hanya beroperasi waktu malam…siangnya mama boleh gunakan sepenuhnya….

Bilik disediakan utk mama…semua kelengkapan..perabot dh ada…guna je apa yg mama nak…pasal bayaran sewa dia xnak mama pikirkan lagi..dia juz suh mama masuk n run dulu firm..dia akan tolong carikan staff…see!!! Baik kan dia…kalo tak maw nya kelam kabut..dengan nk cari pejabat tuk sewa..nk sediakan deposit sewa…beli barang2 kelengkapan…set up itu ini…

Semuanya berjalan lancar…projek yg diharapkan pun xsia2….mereka ikhlas nk tolong….

Alhamdulillah… hanya itu yg terluah…

***

“Salam Khash, nk tanyer sket.khash nk cari partner tak? Kita ada kawan nk bukak sndiri gak..tgh cari partner..kwn kita tu plan nk bukak kat paka or dungun.dia expert bwt conveyancing..khash nk partner liti or convyg?” 2.6.2011 via msg/-

“Boleh gak,sape? Bg ar kontek nama dia dulu, nti kita deal ngan dia, memang nk cari partner pun” 2.6.2011 via msg/-

“kita bg no khash kat dia la,biar dia kontek khash yerk” 2.6.2011 via msg/-

“ok” 2.6.2011 via msg/-

***

3.6.2011 via msg/-

-As salam. Sy hanim,kwn syahru. Sy dapat info yg khasiah nk bukak firm di kemaman, betul ke?

-Wsalam, ye saya plan nk buka kat kemaman la, nk join partner ke…awk duk kat ne..nanti kita jumpa la senang sket nk diskas.

-Ok,awk same umur ngan syaru ke? Sy lahir tahun 80an

-Kita sama umur la,kita rasa kita kenal la awk, awk kakak kepada ex roommate kita dulu,lupa la plak nama dia, course economic kan.

-Adik saya hani.

-A’aa Hani..skrg ni awk dh bukak sendiri ke,ke blom lg?

-Sy xcam muka awk.kt kolej mana? Sy partner kat mohd najid & partner.

-Hehe,xcam erk,kolej khadijah dulu, selalu je awk pi bilik tu dulu kan..so skrg ni plan nk buka sendiri ke..nanti kita jumpa la senang sket, awk duk kuantan kan?

-Yup..ok nanti set time bila..

***

Juga salah satu perancangan Allah buat mama…hanim yg mama xpernah nk borak dulu…n dia pun xberapa nk cam sangat muka mama…skrg dh jadi partner mama…

Dia jugalah yg bg mama rasa lagi konpiden nk teruskan…banyak kes yg dia bawak masuk…dan atas hasil usaha beliau… kami telah pun dapat projek perumahan baru…Alhamdulillah…

Dan Mr.rikkie yg pernah suatu ketika dulu tlg mama…datang balik…n telah bawa peluang besar lg utk kami…

Sekarang ni kami tengah nk settle down another 3projek…Insya Allah..kalau dimurahkan rezeki…diberikan kepercayaan oleh pemaju…kami dapat…kalau tak…kami cuba yg lain…sesungguhnya rezeki Allah itu luas…yg penting berusaha…tawakkal…

Hasil bantuan abah juga…ramai org2 kuat bank dh bagi kepercayaan pada kami…wpun signboard pun xnaik lagi…hehe…abah pandai menggunakan skill bercakapnya utk meyakinkan org bank….maklumla kerja abah kan….thanks juga utk abah….

Insya Allah setiap rezeki yg diberikan…akan mama gunakan sebaiknya…semoga mama akan lebih dekat padaNya dan mama sangat berharap agar rezeki ini tidak akan melalaikan mama dari mengingatiNya…dan supaya rezeki ini juga dapat dikongsikan dengan mereka yg berhak sebaiknya….INSYA ALLAH..

***

Apa yg mama nk kongsikan disini adalah PERANCANGAN ALLAH… segalanya telah disusun dengan teratur… benda2 yg xterjangkau oleh mama telah dibuka satu persatu…. Dan sesungguhnya ALLAH itu MAHA PEMURAH lagi MAHA PENGASIHANI… jadi berusaha….tawakkal…berserah…. INSYA ALLAH…kita hanya merancang…ALLAH yg menentukan segala….ALHAMDULILLAH







Monday, July 4, 2011

Penangan Syaitan dalam toilet

mama!! ada hantu ke kat situ??

hantu mama ada...yg ada tu syaitan..syaitan tu jahat...Allah xsuka pada syaitan..

ooooooooooooooooo

*******

mama..mama...sape yg buat syaitan..??

Allah yg buat syaitan..tapi sebab syaitan jahat..Allah letak syaitan dalam api neraka..sebab tu kita kena jadi org baik..

***********

mama...orang jahat tu masuk api neraka ke??

a'aa la..kalau dia xsembahyang...xpuasa..jadi jahat mcm syaitan...dia masuk neraka la..

oooooooooooooooooooo

***********

kalau bb xdgr cakap mama...bukan bb xnak dengar..tapi syaitan la yg suruh..haa!! bb nak ikut perangai syaitan ke???

xmboh2 (sambil geleng2 pale)

***********

sebab tu la bb xleh main lama2 dalam toilet sebab syaitan suka dok dalam toilet...toilet tu rumah syaitan..syaitan suka tempat kotor2...

bb xnampak pun syaitan???

memang la kita xnampak syaitan..tapi syaitan akan lari duk dlm toilet kalau dengar bunyi azan...

ooooooooooooooooooooo

sebab tu la kita kena selalu ngaji...kalau kita ngaji..syaitan akan lari...

***********

sejak dari perbualan mengenai syaitan tu...bb jadi fobia kat syaitan la plak...tujuan mama bukan nk menakutkan2 bb..tapi tuk bb tahu apakah itu syaitan...dan berusaha utk jadi anak yg baik..gud...dengar kata mama....haishhh...

asal nk masuk toilet je..

baby takut syaitan..mama jom la..

mana ada syaitan..tengok xde kan..

syaitan kita xnampak (adoiii...terkena plak mama)

kalau kita duk sekejap je xpe..jgn main lama2 (cuba cari alasan yg terbaik)

tapi bb takut..nanti syaitan masuk dlm perut bb..

xdok eh...ni mama nampak bb..hah..gi la...

mama jaga bb ye..

ok!! ok!!

sebelum masuk tu...bb tercegat kat pintu bilik air..cuba utk baca sesuatu..tetiba ayat yg kuar dr mulut bb "la ilaha illa Allah"

barula bb masuk...

hehe...apa2 je lah bb ni...



Sudah baca..jomlah click sini dulu yer..TQ my UNIQUE frenz

citer seangkatan dengannya

Blog Widget by LinkWithin